Mówią o niej "bułgarska viagra". Zalej wrzątkiem i zaparz jak herbatę
Wygląda niepozornie, ale skrywa w sobie sporo składników odżywczych. Wspiera nie tylko w walce z przeziębieniem, ale również może korzystnie wpływać na potencję. Bułgarska viagra to naturalne uzupełnienie diety, które do gustu przypadnie nie tylko mężczyznom.
Na Bałkanach, zamiast tradycyjnej herbaty, często podaje się filiżankę zaparzonego gojnika. Ta roślina, znana w Bułgarii, Albanii, Macedonii, Grecji i Turcji, rośnie dziko na górskich terenach i już w starożytności doceniano jej zdrowotne właściwości. Warto dać jej szansę również w polskiej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis
Gojnik to bylina dorastająca do wysokości 30-50 cm. Ma wzniesiony pokrój i rozgałęzione łodygi, pokryte kutnerem. Liście są lancetowate, szarozielone, również pokryte włoskami. Kwiaty gojnika są drobne, zebrane w gęste kwiatostany na szczytach łodyg. Najczęściej mają barwę żółtą, czasem białą lub różową. Gojnik rośnie dziko w górskich regionach, na suchych, skalistych zboczach, w miejscach nasłonecznionych. Preferuje gleby przepuszczalne, wapienne. Jest rośliną mrozoodporną i dobrze znosi suszę.
Bułarska viagra
Szałwia libańska, określana również jako gojnik, jest bogata w minerały: żelazo, cynk, sód, magnez, miedź i kobalt. Zawiera także olejki eteryczne i taniny, które korzystnie wpływają na ciało.
Gojnik działa jako naturalny przeciwutleniacz, co oznacza, że zwalcza wolne rodniki, chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniem i spowalniając proces starzenia. Regularne spożywanie naparu z kwiatów i liści gojnika to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Roślina ta zawiera cenne składniki, które pobudzają organizm do walki z infekcjami i chorobami. Dodatkowo gojnik wspiera krążenie krwi, co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania serca i całego organizmu.
Ten ziołowy napój dodaje energii, niweluje zmęczenie i poprawia koncentrację. Mówi się także o jego właściwościach afrodyzjakalnych, określane jako "bułgarska viagra."
Zdrowy napój
W medycynie ludowej Bałkanów szałwia libańska była stosowana w leczeniu przeziębień, zapalenia oskrzeli, infekcji moczowych, schorzeń nerek oraz problemów z prostatą. Picie gojnika przed posiłkiem pomaga w leczeniu problemów trawiennych i wspiera regenerację wątroby.
Badania wykazały, że szałwia libańska korzystnie działa na mózg i zapobiega stanom zapalnym. Może być pomocna w profilaktyce i leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Jak parzyć gojnik?
Na Bałkanach gojnik jest powszechnie dostępny i tani, ale można go również nabyć w Polsce. Ważne jest, aby kupować całe łodygi, liście i kwiaty, a nie sproszkowany produkt. Do przygotowania wystarczy kilka kwiatków zalanych gorącą wodą. Można dodać do nich miód, cytrynę lub inne zioła, np. miętę czy rumianek, aby wzbogacić jego smak.
Napar ma delikatny, ziołowy smak, który często jest opisywany jako mieszanka mięty, rumianku i cytryny. Smak może się różnić w zależności od gatunku gojnika i miejsca jego występowania, ale ogólnie jest łagodny i orzeźwiający.