Mówią o niej "bułgarska viagra". Zalej wrzątkiem i zaparz jak herbatę

Wygląda niepozornie, ale skrywa w sobie sporo składników odżywczych. Wspiera nie tylko w walce z przeziębieniem, ale również może korzystnie wpływać na potencję. Bułgarska viagra to naturalne uzupełnienie diety, które do gustu przypadnie nie tylko mężczyznom.

Bułgarska naturalna viagraBułgarska naturalna viagra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na Bałkanach, zamiast tradycyjnej herbaty, często podaje się filiżankę zaparzonego gojnika. Ta roślina, znana w Bułgarii, Albanii, Macedonii, Grecji i Turcji, rośnie dziko na górskich terenach i już w starożytności doceniano jej zdrowotne właściwości. Warto dać jej szansę również w polskiej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Gojnik to bylina dorastająca do wysokości 30-50 cm. Ma wzniesiony pokrój i rozgałęzione łodygi, pokryte kutnerem. Liście są lancetowate, szarozielone, również pokryte włoskami. Kwiaty gojnika są drobne, zebrane w gęste kwiatostany na szczytach łodyg. Najczęściej mają barwę żółtą, czasem białą lub różową. Gojnik rośnie dziko w górskich regionach, na suchych, skalistych zboczach, w miejscach nasłonecznionych. Preferuje gleby przepuszczalne, wapienne. Jest rośliną mrozoodporną i dobrze znosi suszę.

Bułarska viagra

Szałwia libańska, określana również jako gojnik, jest bogata w minerały: żelazo, cynk, sód, magnez, miedź i kobalt. Zawiera także olejki eteryczne i taniny, które korzystnie wpływają na ciało.

Szałwia libańska
Szałwia libańska © Pexels

Gojnik działa jako naturalny przeciwutleniacz, co oznacza, że zwalcza wolne rodniki, chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniem i spowalniając proces starzenia. Regularne spożywanie naparu z kwiatów i liści gojnika to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Roślina ta zawiera cenne składniki, które pobudzają organizm do walki z infekcjami i chorobami. Dodatkowo gojnik wspiera krążenie krwi, co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania serca i całego organizmu.

Ten ziołowy napój dodaje energii, niweluje zmęczenie i poprawia koncentrację. Mówi się także o jego właściwościach afrodyzjakalnych, określane jako "bułgarska viagra."

Zdrowy napój

W medycynie ludowej Bałkanów szałwia libańska była stosowana w leczeniu przeziębień, zapalenia oskrzeli, infekcji moczowych, schorzeń nerek oraz problemów z prostatą. Picie gojnika przed posiłkiem pomaga w leczeniu problemów trawiennych i wspiera regenerację wątroby.

Badania wykazały, że szałwia libańska korzystnie działa na mózg i zapobiega stanom zapalnym. Może być pomocna w profilaktyce i leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Jak parzyć gojnik?

Na Bałkanach gojnik jest powszechnie dostępny i tani, ale można go również nabyć w Polsce. Ważne jest, aby kupować całe łodygi, liście i kwiaty, a nie sproszkowany produkt. Do przygotowania wystarczy kilka kwiatków zalanych gorącą wodą. Można dodać do nich miód, cytrynę lub inne zioła, np. miętę czy rumianek, aby wzbogacić jego smak.

Napar z gojnika ma delikatny i przystępny smak
Napar z gojnika ma delikatny i przystępny smak © Adobe Stock

Napar ma delikatny, ziołowy smak, który często jest opisywany jako mieszanka mięty, rumianku i cytryny. Smak może się różnić w zależności od gatunku gojnika i miejsca jego występowania, ale ogólnie jest łagodny i orzeźwiający.

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby