Mówią o niej "bułgarska viagra". Zalej wrzątkiem i zaparz jak herbatę

Wygląda niepozornie, ale skrywa w sobie sporo składników odżywczych. Wspiera nie tylko w walce z przeziębieniem, ale również może korzystnie wpływać na potencję. Bułgarska viagra to naturalne uzupełnienie diety, które do gustu przypadnie nie tylko mężczyznom.

Mówią o niej "bułgarska viagra". Zalej wrzątkiem i zaparz jak herbatęBułgarska naturalna viagra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
1

Na Bałkanach, zamiast tradycyjnej herbaty, często podaje się filiżankę zaparzonego gojnika. Ta roślina, znana w Bułgarii, Albanii, Macedonii, Grecji i Turcji, rośnie dziko na górskich terenach i już w starożytności doceniano jej zdrowotne właściwości. Warto dać jej szansę również w polskiej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Gojnik to bylina dorastająca do wysokości 30-50 cm. Ma wzniesiony pokrój i rozgałęzione łodygi, pokryte kutnerem. Liście są lancetowate, szarozielone, również pokryte włoskami. Kwiaty gojnika są drobne, zebrane w gęste kwiatostany na szczytach łodyg. Najczęściej mają barwę żółtą, czasem białą lub różową. Gojnik rośnie dziko w górskich regionach, na suchych, skalistych zboczach, w miejscach nasłonecznionych. Preferuje gleby przepuszczalne, wapienne. Jest rośliną mrozoodporną i dobrze znosi suszę.

Bułarska viagra

Szałwia libańska, określana również jako gojnik, jest bogata w minerały: żelazo, cynk, sód, magnez, miedź i kobalt. Zawiera także olejki eteryczne i taniny, które korzystnie wpływają na ciało.

Szałwia libańska
Szałwia libańska © Pexels

Gojnik działa jako naturalny przeciwutleniacz, co oznacza, że zwalcza wolne rodniki, chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniem i spowalniając proces starzenia. Regularne spożywanie naparu z kwiatów i liści gojnika to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Roślina ta zawiera cenne składniki, które pobudzają organizm do walki z infekcjami i chorobami. Dodatkowo gojnik wspiera krążenie krwi, co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania serca i całego organizmu.

Ten ziołowy napój dodaje energii, niweluje zmęczenie i poprawia koncentrację. Mówi się także o jego właściwościach afrodyzjakalnych, określane jako "bułgarska viagra."

Zdrowy napój

W medycynie ludowej Bałkanów szałwia libańska była stosowana w leczeniu przeziębień, zapalenia oskrzeli, infekcji moczowych, schorzeń nerek oraz problemów z prostatą. Picie gojnika przed posiłkiem pomaga w leczeniu problemów trawiennych i wspiera regenerację wątroby.

Badania wykazały, że szałwia libańska korzystnie działa na mózg i zapobiega stanom zapalnym. Może być pomocna w profilaktyce i leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Jak parzyć gojnik?

Na Bałkanach gojnik jest powszechnie dostępny i tani, ale można go również nabyć w Polsce. Ważne jest, aby kupować całe łodygi, liście i kwiaty, a nie sproszkowany produkt. Do przygotowania wystarczy kilka kwiatków zalanych gorącą wodą. Można dodać do nich miód, cytrynę lub inne zioła, np. miętę czy rumianek, aby wzbogacić jego smak.

Napar z gojnika ma delikatny i przystępny smak
Napar z gojnika ma delikatny i przystępny smak © Adobe Stock

Napar ma delikatny, ziołowy smak, który często jest opisywany jako mieszanka mięty, rumianku i cytryny. Smak może się różnić w zależności od gatunku gojnika i miejsca jego występowania, ale ogólnie jest łagodny i orzeźwiający.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka