Młode pędy zbieram o poranku i robię z nich syrop. Nie znam nic lepszego na kaszel i gardło
Pędy sosny, które można zbierać właśnie teraz, są idealne na syrop. Ten naturalny produkt świetnie sprawdza się jako domowy specyfik na przeziębienie, ale także może zastąpić miód czy syrop klonowy. Przepis jest prosty, a smakuje fantastycznie.
Syrop sosnowy, znany od wieków w medycynie naturalnej, jest skutecznym środkiem na różne dolegliwości, zwłaszcza te związane z układem oddechowym. Pomaga na przykład na kaszel. Jednak to nie wszystko, bo ma wiele innych właściwości zdrowotnych. Łatwo przygotować go w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Dlaczego warto stosować syrop sosnowy?
Syrop sosnowy to gęsta, lepka substancja, którą najczęściej przygotowuje się z młodych pędów sosny i cukru. Jest to naturalny lek, często stosowany w leczeniu kaszlu i przeziębienia. Można go kupić w sklepach ziołowych lub aptekach, wtedy często wzbogacany jest o witaminę C. Domowy specyfik będzie równie skuteczny.
Co zawierają pędy sosny?
Młode pędy sosny są bogate w witaminę C, flawonoidy, sole mineralne i olejki eteryczne, co sprawia, że syrop z nich przygotowany ma wiele prozdrowotnych właściwości. Działa wykrztuśnie i bakteriobójczo, dlatego skutecznie pomaga na problemy z górnymi drogami oddechowymi. Syrop sosnowy wspiera również odporność i może działać uspokajająco.
Jednak syrop z pędów sosny to nie tylko lekarstwo. Sprawdzi się także jako dodatek do herbaty, składnik wypieków czy dodatek do naleśników i pankejków. Posmak sosny idealnie pasuje również do dań mięsnych, szczególnie do dziczyzny, dlatego syropu warto użyć do marynaty.
Kiedy zrezygnować z syropu z sosny?
Mimo wielu korzyści zdrowotnych syrop z pędów sosny nie jest dla każdego. Nie powinny go stosować osoby chorujące na astmę czy krztusiec. Nie jest też wskazany przy uczuleniu na olejek eteryczny sosny. Ze względu na wysoką zawartość cukru, syrop ten nie jest również polecany dla osób z cukrzycą, a kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania specyfiku.
Prosty syrop z pędów sosny
Syrop sosnowy przyrządza się z młodych, jasnozielonych pędów, które wyrastają z gałązek sosny w maju. Najlepsze będą pędy dość grube, mierzące około 10 centymetrów. Młode pędy warto zbierać o poranku, kiedy to są wyjątkowo soczyste. Należy odcinać je bardzo ostrym sekatorem, a następnie umieścić w koszyczku, aby uniknąć ich zaparzenia.
Składniki:
- 1 kg młodych pędów sosny,
- cukier,
- duży słoik.
Przygotowanie:
- Pędy ułóż w słoju warstwami o grubości około dwóch centymetrów. Następnie dobrze je ubij drewnianym tłuczkiem, aby uwolnić ich sok.
- Każdą warstwę pędów przesypuj czterema łyżkami cukru. Kontynuuj układanie warstw pędów i cukru, aż słoik będzie wypełniony do dwóch trzecich.
- Kiedy słoik jest już odpowiednio wypełniony, wystaw go na parapet i pozostaw na słońcu na kilka dni. W tym czasie, pod wpływem ciepła, z pędów zacznie wydzielać się sok. Gdy to nastąpi, przenieś słoik w ciemne miejsce.
- Po kilku tygodniach, gdy syrop sosnowy jest już gotowy, możesz go przelać przez gęste sito do innego, mniejszego słoiczka. Dzięki temu pozbędziesz się drobnych igiełek.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.