Dodaj do ogórków igły sosnowe. To mało znany trik

Polska jest krajem, który słynie z kiszonek. A ukisić można dosłownie wszystko – warzywa, owoce czy grzyby. Jednak najpopularniejsze jest oczywiście kiszenie ogórków przechowywanych potem w spiżarniach i spożywanych jako dodatek do dań obiadowych przez cały rok. Lecz warto zaktualizować swój stały przepis i dorzucić do słoików jeden nieoczywisty składnik – igły sosnowe.

Dodaj do ogórków igły sosnowe. To mało znany trikDodaj do ogórków igły sosnowe. To mało znany trik (Fot. Adobe Stock)
Oliwia Rybiałek

Ogórki kiszone należy spożywać ze względu na korzystne właściwości zdrowotne w postaci zawartości wielu witamin. Większość z nas sięga jednak po nie ze względu na wspaniały smak. Warto go jednak urozmaicić, wsadzając do słoika liście czarnej porzeczki, liście dębu albo właśnie igły sosnowe. 

Co dają igły w ogórkach kiszonych?

Igły sosnowe używane do przygotowania ogórków kiszonych nie tylko wpłyną na ich wyjątkowy aromat i wzbogacą smak. Sprawią również, że ogórki na dłużej zachowają swoją świeżość. Będą jędrne i chrupkie przez długi czas. Aby przygotować takie nietypowe ogórki kiszone, wystarczy umieścić w każdym słoiku po kilka igieł sosnowych jeszcze przed włożeniem ogórków.  

Właściwości prozdrowotne

Dodatkowo "sosnowe ogórki kiszone" posiadają jeszcze więcej właściwości niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia. Jest tak, ponieważ składniki zawarte w pączkach oraz właśnie igłach sosny wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Oprócz tego odznaczają się również działaniem odkażającym, wykrztuśnym, a także rozkurczowym.  

Będąc w temacie sosny w kuchni, można pokusić się również o przygotowanie syropu z sosny. W tym celu należy zerwać młode, pełne żywicy pędy sosny. Następnie w domu dokładnie je umyć oraz umieścić w słoju. W dalszej kolejności pędy trzeba zasypać cukrem w proporcji 1:1 i umieścić na parapecie na dwa lub trzy tygodnie. Tak uzyskany syrop może stać w lodówce nawet przez rok i jest świetnym oraz oryginalnym dodatkiem do deserów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sposoby na kiszone ogórki. Oto, jakich błędów unikać przy produkcji

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę