Dodaj do ogórków igły sosnowe. To mało znany trik

Polska jest krajem, który słynie z kiszonek. A ukisić można dosłownie wszystko – warzywa, owoce czy grzyby. Jednak najpopularniejsze jest oczywiście kiszenie ogórków przechowywanych potem w spiżarniach i spożywanych jako dodatek do dań obiadowych przez cały rok. Lecz warto zaktualizować swój stały przepis i dorzucić do słoików jeden nieoczywisty składnik – igły sosnowe.

Dodaj do ogórków igły sosnowe. To mało znany trikDodaj do ogórków igły sosnowe. To mało znany trik (Fot. Adobe Stock)
Oliwia Rybiałek

Ogórki kiszone należy spożywać ze względu na korzystne właściwości zdrowotne w postaci zawartości wielu witamin. Większość z nas sięga jednak po nie ze względu na wspaniały smak. Warto go jednak urozmaicić, wsadzając do słoika liście czarnej porzeczki, liście dębu albo właśnie igły sosnowe. 

Co dają igły w ogórkach kiszonych?

Igły sosnowe używane do przygotowania ogórków kiszonych nie tylko wpłyną na ich wyjątkowy aromat i wzbogacą smak. Sprawią również, że ogórki na dłużej zachowają swoją świeżość. Będą jędrne i chrupkie przez długi czas. Aby przygotować takie nietypowe ogórki kiszone, wystarczy umieścić w każdym słoiku po kilka igieł sosnowych jeszcze przed włożeniem ogórków.  

Właściwości prozdrowotne

Dodatkowo "sosnowe ogórki kiszone" posiadają jeszcze więcej właściwości niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia. Jest tak, ponieważ składniki zawarte w pączkach oraz właśnie igłach sosny wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Oprócz tego odznaczają się również działaniem odkażającym, wykrztuśnym, a także rozkurczowym.  

Będąc w temacie sosny w kuchni, można pokusić się również o przygotowanie syropu z sosny. W tym celu należy zerwać młode, pełne żywicy pędy sosny. Następnie w domu dokładnie je umyć oraz umieścić w słoju. W dalszej kolejności pędy trzeba zasypać cukrem w proporcji 1:1 i umieścić na parapecie na dwa lub trzy tygodnie. Tak uzyskany syrop może stać w lodówce nawet przez rok i jest świetnym oraz oryginalnym dodatkiem do deserów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sposoby na kiszone ogórki. Oto, jakich błędów unikać przy produkcji

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany