Mistrzowie w jedzeniu

Jeśli myślicie, że jecie za dużo, to koniecznie sprawdźcie, co znaczy przesadzić z posiłkiem!

Obraz

/ 920 ciastek w 6 minut

Obraz
© flickr.com/laureneventriello/cc 2.0/at

Brad Sciullo jest prawdziwym mistrzem jedzenia. W prawdziwie rekordowym tempie pochłania włoskie ciastka z kremem. Na 7. dorocznym konkursie jedzenia rożków sycylijskich w Nowym Jorku zjadł aż 20 ciastek. Potrzebował na to zaledwie... 6 minut! Jeśli myślicie, że po takiej dawca kalorii mistrz narzeka na nadwagę, to grubo się mylicie. Ma 21 lat, 180 cm wzrostu i waży... 82 kg!

/ 9Mega hamburger

Obraz
© flickr.com/25744394@N04/cc 2.0/at/ndw

Zresztą Sciullo jada nie tylko kremówki. Zmierzył się także z hamburgerem o wadze ponad 9 kg. Pożarł go w ciągu zaledwie 4 godzin i 39 minut. Kanapka powstała w kuchni lokalu Denny's Beer Barrel Pub w Clearfield. Tylko mięsne dodatki ważyły prawie 7 kg. Poza tym była jeszcze bułka, sałata, pomidory, ser, cebula, papryczki, majonez, keczup, musztarda i przyprawy.

/ 910 min. na 68 hot dogów

Obraz
© flickr.com/petroleumjelliffe/cc 2.0/at/ndw

Joey Chestnut aż trzykrotnie zdobywał tytuł mistrza świata w jedzeniu hot dogów. W ciągu 10 minut pożerał, bagatela, 68 bułek z parówką. Pokonał tym samym sześciokrotnego championa z Japonii - Takeru Kobayashi'ego, który zdołał zjeść "jedynie" 64 hot dogi. Zawody organizowane są co roku z okazji Dnia Niepodległości na nowojorskim półwyspie Coney Island. Podczas pierwszej edycji w 1916 r. zwycięzca zjadł 13 bułek.

/ 945 min. na makaron z serem

Obraz
© flickr.com/parik/cc 2.0/at

24-letni Chesnut może pochwalić się także rekordem świata w jedzeniu makaronu z serem (5 kg w 7 minut) oraz ostrych papryczek jalapeno (188 sztuk w 10 minut). Poza tym Amerykanin ma na swoim koncie 45 kawałków pizzy zjedzonych w 10 minut.

/ 9Skromny Bob i spaghetti z chili

Obraz
© flickr.com/cyclonebill/cc 2.0/at/sa

Dziesięć minut potrzebował Bob Shoudt, zwany "Skromnym Bobem", na pochłonięcie 5,2 kg spaghetti z chili. Tym samym wygrał on konkurs w jedzeniu makaronu, zorganizowany w stanie Ohio. Już na samym początku Amerykanin ustawił wysoko poprzeczkę połykając kilogram spaghetti w czasie niespełna 1 minuty. Zwycięzca jest klasyfikowany na 5. miejscu w rankingu Międzynarodowej Federacji Konkursów w Jedzeniu.

/ 920 min. na 203 skrzydełka

Obraz
© flickr.com/mesohungry/cc 2.0/at

John Squibb, występujący pod pseudonimem "Super Squibb", zjadł 203 skrzydełka kurczaka. Potrzebował na to zaledwie 20 minut. Tym samym Amerykanin zwyciężył podczas corocznego turnieju "Wing Bowl" w Filadelfii. Drugie miejsce zajął Richard Razzi, który pożarł "zaledwie" 180 skrzydełek.

/ 93 kilogramy placków

Obraz
© flickr.com/stuart_spivack/cc 2.0/at/sa

Mistrzem świata w jedzeniu placków ziemniaczanych został Kanadyjczyk polskiego pochodzenia - Pete Czerwiński. Podczas zawodów pochłonął ich aż 48. Łączna waga placków wynosiła 3 kilogramy. Co ciekawe, rekordzista nigdy wcześniej nie jadł ziemniaczanego przysmaku, tak popularnego w Polsce.

/ 9Śmiertelne pierogi

Obraz
© flickr.com/avlxyz/cc 2.0/at/sa

Jeśli ktoś zastanawia się nad biciem takich rekordów, to stanowczo odradzamy. O tym, jak bardzo są niebezpieczne przekonali się studenci startujący w tajwańskim konkursie na najszybszego zjadacza dwóch dużych pierogów ze smażonym jajkiem. 23-letni student Chen Chun-sheng zasiadł za stołem, a po skończonej kolejce pobiegł do toalety, a parę minut później koledzy znaleźli go martwego.

/ 9Monsieur Mangetout i Cessna 150

Obraz
© AFP

Na koniec naprawdę niezwykły przypadek. Michel Lotito, bardziej znany jako Monsieur Mangetout, bez najmniejszego problemu konsumuje szkło czy metal. Człowiek zjadający wszystko ustanowił światowy rekord w największym posiłku. Pożarł... samolot Cessna 150. Jak to możliwe? Lekarz badający rekordzistę odkrył, że pokrycie jego żołądka jest dwa razy grubsze niż u normalnego człowieka i dlatego jest on zdolny do trawienia właśnie takich rzeczy.

qk

Wybrane dla Ciebie

Olej rydzowy wraca do łask. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
Olej rydzowy wraca do łask. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem