Mistrzowie w jedzeniu

Jeśli myślicie, że jecie za dużo, to koniecznie sprawdźcie, co znaczy przesadzić z posiłkiem!

Obraz

/ 920 ciastek w 6 minut

Obraz
© flickr.com/laureneventriello/cc 2.0/at

Brad Sciullo jest prawdziwym mistrzem jedzenia. W prawdziwie rekordowym tempie pochłania włoskie ciastka z kremem. Na 7. dorocznym konkursie jedzenia rożków sycylijskich w Nowym Jorku zjadł aż 20 ciastek. Potrzebował na to zaledwie... 6 minut! Jeśli myślicie, że po takiej dawca kalorii mistrz narzeka na nadwagę, to grubo się mylicie. Ma 21 lat, 180 cm wzrostu i waży... 82 kg!

/ 9Mega hamburger

Obraz
© flickr.com/25744394@N04/cc 2.0/at/ndw

Zresztą Sciullo jada nie tylko kremówki. Zmierzył się także z hamburgerem o wadze ponad 9 kg. Pożarł go w ciągu zaledwie 4 godzin i 39 minut. Kanapka powstała w kuchni lokalu Denny's Beer Barrel Pub w Clearfield. Tylko mięsne dodatki ważyły prawie 7 kg. Poza tym była jeszcze bułka, sałata, pomidory, ser, cebula, papryczki, majonez, keczup, musztarda i przyprawy.

/ 910 min. na 68 hot dogów

Obraz
© flickr.com/petroleumjelliffe/cc 2.0/at/ndw

Joey Chestnut aż trzykrotnie zdobywał tytuł mistrza świata w jedzeniu hot dogów. W ciągu 10 minut pożerał, bagatela, 68 bułek z parówką. Pokonał tym samym sześciokrotnego championa z Japonii - Takeru Kobayashi'ego, który zdołał zjeść "jedynie" 64 hot dogi. Zawody organizowane są co roku z okazji Dnia Niepodległości na nowojorskim półwyspie Coney Island. Podczas pierwszej edycji w 1916 r. zwycięzca zjadł 13 bułek.

/ 945 min. na makaron z serem

Obraz
© flickr.com/parik/cc 2.0/at

24-letni Chesnut może pochwalić się także rekordem świata w jedzeniu makaronu z serem (5 kg w 7 minut) oraz ostrych papryczek jalapeno (188 sztuk w 10 minut). Poza tym Amerykanin ma na swoim koncie 45 kawałków pizzy zjedzonych w 10 minut.

/ 9Skromny Bob i spaghetti z chili

Obraz
© flickr.com/cyclonebill/cc 2.0/at/sa

Dziesięć minut potrzebował Bob Shoudt, zwany "Skromnym Bobem", na pochłonięcie 5,2 kg spaghetti z chili. Tym samym wygrał on konkurs w jedzeniu makaronu, zorganizowany w stanie Ohio. Już na samym początku Amerykanin ustawił wysoko poprzeczkę połykając kilogram spaghetti w czasie niespełna 1 minuty. Zwycięzca jest klasyfikowany na 5. miejscu w rankingu Międzynarodowej Federacji Konkursów w Jedzeniu.

/ 920 min. na 203 skrzydełka

Obraz
© flickr.com/mesohungry/cc 2.0/at

John Squibb, występujący pod pseudonimem "Super Squibb", zjadł 203 skrzydełka kurczaka. Potrzebował na to zaledwie 20 minut. Tym samym Amerykanin zwyciężył podczas corocznego turnieju "Wing Bowl" w Filadelfii. Drugie miejsce zajął Richard Razzi, który pożarł "zaledwie" 180 skrzydełek.

/ 93 kilogramy placków

Obraz
© flickr.com/stuart_spivack/cc 2.0/at/sa

Mistrzem świata w jedzeniu placków ziemniaczanych został Kanadyjczyk polskiego pochodzenia - Pete Czerwiński. Podczas zawodów pochłonął ich aż 48. Łączna waga placków wynosiła 3 kilogramy. Co ciekawe, rekordzista nigdy wcześniej nie jadł ziemniaczanego przysmaku, tak popularnego w Polsce.

/ 9Śmiertelne pierogi

Obraz
© flickr.com/avlxyz/cc 2.0/at/sa

Jeśli ktoś zastanawia się nad biciem takich rekordów, to stanowczo odradzamy. O tym, jak bardzo są niebezpieczne przekonali się studenci startujący w tajwańskim konkursie na najszybszego zjadacza dwóch dużych pierogów ze smażonym jajkiem. 23-letni student Chen Chun-sheng zasiadł za stołem, a po skończonej kolejce pobiegł do toalety, a parę minut później koledzy znaleźli go martwego.

/ 9Monsieur Mangetout i Cessna 150

Obraz
© AFP

Na koniec naprawdę niezwykły przypadek. Michel Lotito, bardziej znany jako Monsieur Mangetout, bez najmniejszego problemu konsumuje szkło czy metal. Człowiek zjadający wszystko ustanowił światowy rekord w największym posiłku. Pożarł... samolot Cessna 150. Jak to możliwe? Lekarz badający rekordzistę odkrył, że pokrycie jego żołądka jest dwa razy grubsze niż u normalnego człowieka i dlatego jest on zdolny do trawienia właśnie takich rzeczy.

qk

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia