Chalaza. Każdy fan jajek powinien znać ten termin

Ten egzotycznie brzmiący termin nijak nie pasuje do zwykłego kurzego jajka. A jednak – chalaza to element nieodłącznie z budową jajka związany, a w dodatku – każdy z nas choć raz chalazę widział. Czym jest? Sprawdźmy

Surowe jajko na łyżceChalaza to termin pochodzący z języka greckiego
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Budowa jajka

Jajko ma cztery zasadnicze komponenty: skorupkę, białko, żółtko i dwie błony jajowe. Skorupka, podobnie jak białko, pełni funkcję ochronną najważniejszego elementu jajka – żółtka.

Ma około 8-9 tysięcy porów, które ułatwiają wymianę gazową w jajku, a jednocześnie pokryta jest błoną mucynową, która chroni wrażliwe wnętrze jaja przed dostępem do niej bakterii i innych patogenów.

Białko z kolei składa się z cienkiej warstwy okalającej żółtko – tzw. białka gęstego, białka rzadkiego, a także dwóch chalaz.

Kody na jajkach. Wiesz co znaczą?

Czym jest chalaza?

Chalaza (z greckiego oznacza po prostu włókno białkowe) jest elementem białka o nieco innej strukturze – jest nitkowata i ma włóknistą konsystencję. Odpowiada za "umocowanie" żółtka w centralnej pozycji.

To właśnie chalazę możemy dostrzec w niektórych jajkach po rozbiciu skorupki. Te charakterystyczne, białe skrętki przy żółtku często budzą naszą obawę, a wręcz niesmak. Niektórzy więc z dużą dozą cierpliwości próbują chalazę usunąć z jajka przed obróbką, inni z kolei wyrzucają całe jajko do śmieci.

Zupełnie niesłusznie.

Czy można zjeść jajko z chalazą?

Każde jajko zawiera chalazę, ale wraz z biegiem czasu ta struktura zanika. Jak się więc można bez trudu domyślić, charakterystyczna biała skrętka jest świadectwem świeżości jajka.

Takich jajek nie tylko nie należy się obawiać, ale wręcz warto je wypatrywać.

Gdy zaobserwujecie białą nitkę w surowym jajku, nie musicie jej zjadać, ale samo jajko – jak najbardziej.

Jajko w trzech postaciach
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji