Chalaza. Każdy fan jajek powinien znać ten termin
Ten egzotycznie brzmiący termin nijak nie pasuje do zwykłego kurzego jajka. A jednak – chalaza to element nieodłącznie z budową jajka związany, a w dodatku – każdy z nas choć raz chalazę widział. Czym jest? Sprawdźmy
Budowa jajka
Jajko ma cztery zasadnicze komponenty: skorupkę, białko, żółtko i dwie błony jajowe. Skorupka, podobnie jak białko, pełni funkcję ochronną najważniejszego elementu jajka – żółtka.
Ma około 8-9 tysięcy porów, które ułatwiają wymianę gazową w jajku, a jednocześnie pokryta jest błoną mucynową, która chroni wrażliwe wnętrze jaja przed dostępem do niej bakterii i innych patogenów.
Białko z kolei składa się z cienkiej warstwy okalającej żółtko – tzw. białka gęstego, białka rzadkiego, a także dwóch chalaz.
Kody na jajkach. Wiesz co znaczą?
Czym jest chalaza?
Chalaza (z greckiego oznacza po prostu włókno białkowe) jest elementem białka o nieco innej strukturze – jest nitkowata i ma włóknistą konsystencję. Odpowiada za "umocowanie" żółtka w centralnej pozycji.
To właśnie chalazę możemy dostrzec w niektórych jajkach po rozbiciu skorupki. Te charakterystyczne, białe skrętki przy żółtku często budzą naszą obawę, a wręcz niesmak. Niektórzy więc z dużą dozą cierpliwości próbują chalazę usunąć z jajka przed obróbką, inni z kolei wyrzucają całe jajko do śmieci.
Zupełnie niesłusznie.
Czy można zjeść jajko z chalazą?
Każde jajko zawiera chalazę, ale wraz z biegiem czasu ta struktura zanika. Jak się więc można bez trudu domyślić, charakterystyczna biała skrętka jest świadectwem świeżości jajka.
Takich jajek nie tylko nie należy się obawiać, ale wręcz warto je wypatrywać.
Gdy zaobserwujecie białą nitkę w surowym jajku, nie musicie jej zjadać, ale samo jajko – jak najbardziej.
Zobacz także: