Chalaza. Każdy fan jajek powinien znać ten termin

Ten egzotycznie brzmiący termin nijak nie pasuje do zwykłego kurzego jajka. A jednak – chalaza to element nieodłącznie z budową jajka związany, a w dodatku – każdy z nas choć raz chalazę widział. Czym jest? Sprawdźmy

Surowe jajko na łyżceChalaza to termin pochodzący z języka greckiego
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Budowa jajka

Jajko ma cztery zasadnicze komponenty: skorupkę, białko, żółtko i dwie błony jajowe. Skorupka, podobnie jak białko, pełni funkcję ochronną najważniejszego elementu jajka – żółtka.

Ma około 8-9 tysięcy porów, które ułatwiają wymianę gazową w jajku, a jednocześnie pokryta jest błoną mucynową, która chroni wrażliwe wnętrze jaja przed dostępem do niej bakterii i innych patogenów.

Białko z kolei składa się z cienkiej warstwy okalającej żółtko – tzw. białka gęstego, białka rzadkiego, a także dwóch chalaz.

Kody na jajkach. Wiesz co znaczą?

Czym jest chalaza?

Chalaza (z greckiego oznacza po prostu włókno białkowe) jest elementem białka o nieco innej strukturze – jest nitkowata i ma włóknistą konsystencję. Odpowiada za "umocowanie" żółtka w centralnej pozycji.

To właśnie chalazę możemy dostrzec w niektórych jajkach po rozbiciu skorupki. Te charakterystyczne, białe skrętki przy żółtku często budzą naszą obawę, a wręcz niesmak. Niektórzy więc z dużą dozą cierpliwości próbują chalazę usunąć z jajka przed obróbką, inni z kolei wyrzucają całe jajko do śmieci.

Zupełnie niesłusznie.

Czy można zjeść jajko z chalazą?

Każde jajko zawiera chalazę, ale wraz z biegiem czasu ta struktura zanika. Jak się więc można bez trudu domyślić, charakterystyczna biała skrętka jest świadectwem świeżości jajka.

Takich jajek nie tylko nie należy się obawiać, ale wręcz warto je wypatrywać.

Gdy zaobserwujecie białą nitkę w surowym jajku, nie musicie jej zjadać, ale samo jajko – jak najbardziej.

Jajko w trzech postaciach
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce