WAŻNE
TERAZ

Wpłynęło ponad 100 protestów wyborczych do Bodnara. Jest wniosek

Chalaza. Każdy fan jajek powinien znać ten termin

Ten egzotycznie brzmiący termin nijak nie pasuje do zwykłego kurzego jajka. A jednak – chalaza to element nieodłącznie z budową jajka związany, a w dodatku – każdy z nas choć raz chalazę widział. Czym jest? Sprawdźmy

Surowe jajko na łyżceChalaza to termin pochodzący z języka greckiego
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
2

Budowa jajka

Jajko ma cztery zasadnicze komponenty: skorupkę, białko, żółtko i dwie błony jajowe. Skorupka, podobnie jak białko, pełni funkcję ochronną najważniejszego elementu jajka – żółtka.

Ma około 8-9 tysięcy porów, które ułatwiają wymianę gazową w jajku, a jednocześnie pokryta jest błoną mucynową, która chroni wrażliwe wnętrze jaja przed dostępem do niej bakterii i innych patogenów.

Białko z kolei składa się z cienkiej warstwy okalającej żółtko – tzw. białka gęstego, białka rzadkiego, a także dwóch chalaz.

Kody na jajkach. Wiesz co znaczą?

Czym jest chalaza?

Chalaza (z greckiego oznacza po prostu włókno białkowe) jest elementem białka o nieco innej strukturze – jest nitkowata i ma włóknistą konsystencję. Odpowiada za "umocowanie" żółtka w centralnej pozycji.

To właśnie chalazę możemy dostrzec w niektórych jajkach po rozbiciu skorupki. Te charakterystyczne, białe skrętki przy żółtku często budzą naszą obawę, a wręcz niesmak. Niektórzy więc z dużą dozą cierpliwości próbują chalazę usunąć z jajka przed obróbką, inni z kolei wyrzucają całe jajko do śmieci.

Zupełnie niesłusznie.

Czy można zjeść jajko z chalazą?

Każde jajko zawiera chalazę, ale wraz z biegiem czasu ta struktura zanika. Jak się więc można bez trudu domyślić, charakterystyczna biała skrętka jest świadectwem świeżości jajka.

Takich jajek nie tylko nie należy się obawiać, ale wręcz warto je wypatrywać.

Gdy zaobserwujecie białą nitkę w surowym jajku, nie musicie jej zjadać, ale samo jajko – jak najbardziej.

Jajko w trzech postaciach
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo