Masz stan przedcukrzycowy? Oto nawyki żywieniowe, które pozwolą ci uniknąć zachorowania

Stan przedcukrzycowy może zostać wykryty w wyniku badań diagnostycznych i jest zaburzeniem stężenia glukozy we krwi. Jego stwierdzenie to ostatni moment na zmianę nawyków żywieniowych, które mogą zapobiec cukrzycy lub znacząco opóźnić zachorowanie. Podpowiadamy zatem, co należy zmienić w diecie po zdiagnozowaniu stanu przedcukrzycowego.

Zdrowe nawyki żywieniowe przeciw cukrzycy Zdrowe nawyki żywieniowe przeciw cukrzycy
Źródło zdjęć: © Pexels

Stan przedcukrzycowy występuje, gdy poziom cukru we krwi jest podwyższony, ale nie na tyle, aby zdiagnozować cukrzycę typu 2. Może objawiać się zwiększeniem apetytu oraz uczucia pragnienia, nadmierną sennością, ciągłym zmęczeniem, częstym oddawaniem moczu, a nawet problemami ze wzrokiem. Jednak potwierdzenie stanu przedcukrzycowego mogą wykazać jedynie wyniki badania diagnostycznego, a konkretnie test obciążenia glukozą.

Dla pacjentów z potwierdzonym stanem przedcukrzycowym zaleca się natychmiastową zmianę stylu życia poprzez wprowadzenie zdrowej diety oraz aktywność fizycznej. Badania CDC's Diabetes Prevention Program wykazały, że to może całkowicie zapobiec cukrzycy lub opóźnić zachorowanie nawet o 10 lat. 

Zrezygnuj ze słodkich napojów i niezdrowych przekąsek

Jakie nawyki żywieniowe należy wprowadzić, gdy ma się już stwierdzony stan przedcukrzycowy? W pierwszej kolejności powinno się całkowicie zrezygnować ze słodzonych, szczególnie gazowanych napoi. Głównym powodem jest to, że jedna butelka takiego napoju zawiera średnio 9 łyżeczek cukru. Ponadto słodkie napoje nie zawierają błonnika ani białka, które spowalniają wchłanianie cukrów.

Kolejnym złym nawykiem, który trzeba wyeliminować, jest podjadanie niezdrowych przekąsek w ciągu dnia. Takie podjadanie skutkuje szybkim wzrostem poziomu cukru we krwi w ciągu dnia. Dlatego najlepiej będzie postawić na jedną zbilansowaną przekąskę bogatą w białko i węglowodany. Dobrym rozwiązaniem będzie zjedzenie owocu, paru pełnoziarnistych krakersów, greckiego jogurtu, garści orzechów lub kilku kawałków gorzkiej czekolady. 

Kluczowy jest również ruch

Ważne jest również to, aby nie pomijać posiłków. To może wydawać się rozwiązaniem na jedzenie mniejszych ilości, co teoretycznie powinno obniżyć poziom cukru we krwi, jednak w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Pomijanie posiłków wpływa na większy głód, który spowoduje mniejszą kontrolę nad wielkością zjadanych porcji. Najlepiej będzie przyjmować zbilansowany posiłek co 4-5 godzin, by uniknąć wahań poziomu cukru we krwi. Warto również zmienić nawyk zasiadania przed telewizorem po jedzeniu, po którym w rzeczywistości wskazany jest ruch. Dlatego po największym posiłku w ciągu dnia powinno wybrać się chociażby na krótki spacer. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości