Masz stan przedcukrzycowy? Oto nawyki żywieniowe, które pozwolą ci uniknąć zachorowania
Stan przedcukrzycowy może zostać wykryty w wyniku badań diagnostycznych i jest zaburzeniem stężenia glukozy we krwi. Jego stwierdzenie to ostatni moment na zmianę nawyków żywieniowych, które mogą zapobiec cukrzycy lub znacząco opóźnić zachorowanie. Podpowiadamy zatem, co należy zmienić w diecie po zdiagnozowaniu stanu przedcukrzycowego.
Stan przedcukrzycowy występuje, gdy poziom cukru we krwi jest podwyższony, ale nie na tyle, aby zdiagnozować cukrzycę typu 2. Może objawiać się zwiększeniem apetytu oraz uczucia pragnienia, nadmierną sennością, ciągłym zmęczeniem, częstym oddawaniem moczu, a nawet problemami ze wzrokiem. Jednak potwierdzenie stanu przedcukrzycowego mogą wykazać jedynie wyniki badania diagnostycznego, a konkretnie test obciążenia glukozą.
Dla pacjentów z potwierdzonym stanem przedcukrzycowym zaleca się natychmiastową zmianę stylu życia poprzez wprowadzenie zdrowej diety oraz aktywność fizycznej. Badania CDC's Diabetes Prevention Program wykazały, że to może całkowicie zapobiec cukrzycy lub opóźnić zachorowanie nawet o 10 lat.
Zrezygnuj ze słodkich napojów i niezdrowych przekąsek
Jakie nawyki żywieniowe należy wprowadzić, gdy ma się już stwierdzony stan przedcukrzycowy? W pierwszej kolejności powinno się całkowicie zrezygnować ze słodzonych, szczególnie gazowanych napoi. Głównym powodem jest to, że jedna butelka takiego napoju zawiera średnio 9 łyżeczek cukru. Ponadto słodkie napoje nie zawierają błonnika ani białka, które spowalniają wchłanianie cukrów.
Kolejnym złym nawykiem, który trzeba wyeliminować, jest podjadanie niezdrowych przekąsek w ciągu dnia. Takie podjadanie skutkuje szybkim wzrostem poziomu cukru we krwi w ciągu dnia. Dlatego najlepiej będzie postawić na jedną zbilansowaną przekąskę bogatą w białko i węglowodany. Dobrym rozwiązaniem będzie zjedzenie owocu, paru pełnoziarnistych krakersów, greckiego jogurtu, garści orzechów lub kilku kawałków gorzkiej czekolady.
Kluczowy jest również ruch
Ważne jest również to, aby nie pomijać posiłków. To może wydawać się rozwiązaniem na jedzenie mniejszych ilości, co teoretycznie powinno obniżyć poziom cukru we krwi, jednak w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Pomijanie posiłków wpływa na większy głód, który spowoduje mniejszą kontrolę nad wielkością zjadanych porcji. Najlepiej będzie przyjmować zbilansowany posiłek co 4-5 godzin, by uniknąć wahań poziomu cukru we krwi. Warto również zmienić nawyk zasiadania przed telewizorem po jedzeniu, po którym w rzeczywistości wskazany jest ruch. Dlatego po największym posiłku w ciągu dnia powinno wybrać się chociażby na krótki spacer.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl