Wyrzucanie ich to błąd. Z resztek zrobisz smaczne i zdrowe przekąski

Ziemniaki znajdują się w diecie niemal każdej polskiej rodziny. Traktujemy je jako dodatek do dań i mało kto zdaje sobie sprawę, jak wiele cennych składników odżywczych zawierają te popularne warzywa. Powinniśmy wykorzystywać je w całości – z resztek po obiedzie możemy wyczarować nowe, wspaniałe danie.

Zamiast wyrzucać łupiny, zrób z nich zdrowe chipsy.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Na polskim stole ziemniaki lądują znacznie częściej niż ryż i kasze. Mało kto zdaje sobie sprawę, ile korzyści niesie częste spożywanie tego warzywa. Ziemniaki są bowiem bogate w żelazo, potas, cynk i wiele innych minerałów. Z kolei niska zawartość kwasu fitynowego umożliwia ich optymalne wchłanianie do organizmu.

Co więcej, wbrew powszechnemu wyobrażeniu, jeśli mamy niedobory witaminy C, najpierw sięgnijmy po ziemniaki, a nie po cytrusy. Jeden, średniej wielkości ziemniak zawiera bowiem aż 40 mg tej witaminy. I choć około 30 proc. traci podczas gotowania, około 15 mg, które zostaje, to i tak jedna piąta zalecanej dziennej dawki witaminy C dla dorosłego człowieka. To jednak nie wszystko. Warzywo to jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, które pełnią ważne funkcje w naszym organizmie, odpowiadając przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

By w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw ziemniaków, należy przygotowywać je do spożycia w odpowiedni sposób. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że większość cennych witamin i minerałów znajduje się w skórce ziemniaka, dlatego najlepiej, jeśli przed spożyciem jej nie obierzemy, a jedynie dokładnie umyjemy. Ziemniaki gotowane w łupinach tracą tylko około 10 proc. witaminy C, a więc nieporównywalnie mniej o tych, które gotujemy obrane. Co więcej, ziemniaki w mundurkach są dużo bardziej lekkostrawne

Jeśli jednak nie przepadamy za ziemniakami w mundurkach, warto zastanowić się nad tym, jak możemy wykorzystać obierki ziemniaków w kuchni. W żadnym razie nie powinniśmy ich wyrzucać. Możemy na przykład wykonać z nich smaczne i zdrowe chipsy.

Łupiny po ziemniakach powinny być dobrze umyte. Należy podzielić je na mniejsze kawałki, a następnie posmarować oliwą. Następnie obierki doprawiamy pieprzem i swoimi ulubionymi ziołami. Tak przygotowane, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zdrowe chipsy z resztek po obiedzie gotowe!

Zobacz też: Pyszności z resztek ziemniaków. Karol Okrasa zdradza swój patent

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥