Wyrzucanie ich to błąd. Z resztek zrobisz smaczne i zdrowe przekąski

Ziemniaki znajdują się w diecie niemal każdej polskiej rodziny. Traktujemy je jako dodatek do dań i mało kto zdaje sobie sprawę, jak wiele cennych składników odżywczych zawierają te popularne warzywa. Powinniśmy wykorzystywać je w całości – z resztek po obiedzie możemy wyczarować nowe, wspaniałe danie.

Zamiast wyrzucać łupiny, zrób z nich zdrowe chipsy.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Na polskim stole ziemniaki lądują znacznie częściej niż ryż i kasze. Mało kto zdaje sobie sprawę, ile korzyści niesie częste spożywanie tego warzywa. Ziemniaki są bowiem bogate w żelazo, potas, cynk i wiele innych minerałów. Z kolei niska zawartość kwasu fitynowego umożliwia ich optymalne wchłanianie do organizmu.

Co więcej, wbrew powszechnemu wyobrażeniu, jeśli mamy niedobory witaminy C, najpierw sięgnijmy po ziemniaki, a nie po cytrusy. Jeden, średniej wielkości ziemniak zawiera bowiem aż 40 mg tej witaminy. I choć około 30 proc. traci podczas gotowania, około 15 mg, które zostaje, to i tak jedna piąta zalecanej dziennej dawki witaminy C dla dorosłego człowieka. To jednak nie wszystko. Warzywo to jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, które pełnią ważne funkcje w naszym organizmie, odpowiadając przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

By w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw ziemniaków, należy przygotowywać je do spożycia w odpowiedni sposób. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że większość cennych witamin i minerałów znajduje się w skórce ziemniaka, dlatego najlepiej, jeśli przed spożyciem jej nie obierzemy, a jedynie dokładnie umyjemy. Ziemniaki gotowane w łupinach tracą tylko około 10 proc. witaminy C, a więc nieporównywalnie mniej o tych, które gotujemy obrane. Co więcej, ziemniaki w mundurkach są dużo bardziej lekkostrawne

Jeśli jednak nie przepadamy za ziemniakami w mundurkach, warto zastanowić się nad tym, jak możemy wykorzystać obierki ziemniaków w kuchni. W żadnym razie nie powinniśmy ich wyrzucać. Możemy na przykład wykonać z nich smaczne i zdrowe chipsy.

Łupiny po ziemniakach powinny być dobrze umyte. Należy podzielić je na mniejsze kawałki, a następnie posmarować oliwą. Następnie obierki doprawiamy pieprzem i swoimi ulubionymi ziołami. Tak przygotowane, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zdrowe chipsy z resztek po obiedzie gotowe!

Zobacz też: Pyszności z resztek ziemniaków. Karol Okrasa zdradza swój patent

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów