Wyrzucanie ich to błąd. Z resztek zrobisz smaczne i zdrowe przekąski
Ziemniaki znajdują się w diecie niemal każdej polskiej rodziny. Traktujemy je jako dodatek do dań i mało kto zdaje sobie sprawę, jak wiele cennych składników odżywczych zawierają te popularne warzywa. Powinniśmy wykorzystywać je w całości – z resztek po obiedzie możemy wyczarować nowe, wspaniałe danie.
Na polskim stole ziemniaki lądują znacznie częściej niż ryż i kasze. Mało kto zdaje sobie sprawę, ile korzyści niesie częste spożywanie tego warzywa. Ziemniaki są bowiem bogate w żelazo, potas, cynk i wiele innych minerałów. Z kolei niska zawartość kwasu fitynowego umożliwia ich optymalne wchłanianie do organizmu.
Co więcej, wbrew powszechnemu wyobrażeniu, jeśli mamy niedobory witaminy C, najpierw sięgnijmy po ziemniaki, a nie po cytrusy. Jeden, średniej wielkości ziemniak zawiera bowiem aż 40 mg tej witaminy. I choć około 30 proc. traci podczas gotowania, około 15 mg, które zostaje, to i tak jedna piąta zalecanej dziennej dawki witaminy C dla dorosłego człowieka. To jednak nie wszystko. Warzywo to jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, które pełnią ważne funkcje w naszym organizmie, odpowiadając przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
By w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw ziemniaków, należy przygotowywać je do spożycia w odpowiedni sposób. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że większość cennych witamin i minerałów znajduje się w skórce ziemniaka, dlatego najlepiej, jeśli przed spożyciem jej nie obierzemy, a jedynie dokładnie umyjemy. Ziemniaki gotowane w łupinach tracą tylko około 10 proc. witaminy C, a więc nieporównywalnie mniej o tych, które gotujemy obrane. Co więcej, ziemniaki w mundurkach są dużo bardziej lekkostrawne
Jeśli jednak nie przepadamy za ziemniakami w mundurkach, warto zastanowić się nad tym, jak możemy wykorzystać obierki ziemniaków w kuchni. W żadnym razie nie powinniśmy ich wyrzucać. Możemy na przykład wykonać z nich smaczne i zdrowe chipsy.
Łupiny po ziemniakach powinny być dobrze umyte. Należy podzielić je na mniejsze kawałki, a następnie posmarować oliwą. Następnie obierki doprawiamy pieprzem i swoimi ulubionymi ziołami. Tak przygotowane, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zdrowe chipsy z resztek po obiedzie gotowe!