Wyrzucanie ich to błąd. Z resztek zrobisz smaczne i zdrowe przekąski

Ziemniaki znajdują się w diecie niemal każdej polskiej rodziny. Traktujemy je jako dodatek do dań i mało kto zdaje sobie sprawę, jak wiele cennych składników odżywczych zawierają te popularne warzywa. Powinniśmy wykorzystywać je w całości – z resztek po obiedzie możemy wyczarować nowe, wspaniałe danie.

Zamiast wyrzucać łupiny, zrób z nich zdrowe chipsy.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Na polskim stole ziemniaki lądują znacznie częściej niż ryż i kasze. Mało kto zdaje sobie sprawę, ile korzyści niesie częste spożywanie tego warzywa. Ziemniaki są bowiem bogate w żelazo, potas, cynk i wiele innych minerałów. Z kolei niska zawartość kwasu fitynowego umożliwia ich optymalne wchłanianie do organizmu.

Co więcej, wbrew powszechnemu wyobrażeniu, jeśli mamy niedobory witaminy C, najpierw sięgnijmy po ziemniaki, a nie po cytrusy. Jeden, średniej wielkości ziemniak zawiera bowiem aż 40 mg tej witaminy. I choć około 30 proc. traci podczas gotowania, około 15 mg, które zostaje, to i tak jedna piąta zalecanej dziennej dawki witaminy C dla dorosłego człowieka. To jednak nie wszystko. Warzywo to jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, które pełnią ważne funkcje w naszym organizmie, odpowiadając przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

By w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw ziemniaków, należy przygotowywać je do spożycia w odpowiedni sposób. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że większość cennych witamin i minerałów znajduje się w skórce ziemniaka, dlatego najlepiej, jeśli przed spożyciem jej nie obierzemy, a jedynie dokładnie umyjemy. Ziemniaki gotowane w łupinach tracą tylko około 10 proc. witaminy C, a więc nieporównywalnie mniej o tych, które gotujemy obrane. Co więcej, ziemniaki w mundurkach są dużo bardziej lekkostrawne

Jeśli jednak nie przepadamy za ziemniakami w mundurkach, warto zastanowić się nad tym, jak możemy wykorzystać obierki ziemniaków w kuchni. W żadnym razie nie powinniśmy ich wyrzucać. Możemy na przykład wykonać z nich smaczne i zdrowe chipsy.

Łupiny po ziemniakach powinny być dobrze umyte. Należy podzielić je na mniejsze kawałki, a następnie posmarować oliwą. Następnie obierki doprawiamy pieprzem i swoimi ulubionymi ziołami. Tak przygotowane, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zdrowe chipsy z resztek po obiedzie gotowe!

Zobacz też: Pyszności z resztek ziemniaków. Karol Okrasa zdradza swój patent

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru