WAŻNE
TERAZ

NFZ na krawędzi. Rząd chce zmienić prawo

Wyrzucanie ich to błąd. Z resztek zrobisz smaczne i zdrowe przekąski

Ziemniaki znajdują się w diecie niemal każdej polskiej rodziny. Traktujemy je jako dodatek do dań i mało kto zdaje sobie sprawę, jak wiele cennych składników odżywczych zawierają te popularne warzywa. Powinniśmy wykorzystywać je w całości – z resztek po obiedzie możemy wyczarować nowe, wspaniałe danie.

Zamiast wyrzucać łupiny, zrób z nich zdrowe chipsy.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Na polskim stole ziemniaki lądują znacznie częściej niż ryż i kasze. Mało kto zdaje sobie sprawę, ile korzyści niesie częste spożywanie tego warzywa. Ziemniaki są bowiem bogate w żelazo, potas, cynk i wiele innych minerałów. Z kolei niska zawartość kwasu fitynowego umożliwia ich optymalne wchłanianie do organizmu.

Co więcej, wbrew powszechnemu wyobrażeniu, jeśli mamy niedobory witaminy C, najpierw sięgnijmy po ziemniaki, a nie po cytrusy. Jeden, średniej wielkości ziemniak zawiera bowiem aż 40 mg tej witaminy. I choć około 30 proc. traci podczas gotowania, około 15 mg, które zostaje, to i tak jedna piąta zalecanej dziennej dawki witaminy C dla dorosłego człowieka. To jednak nie wszystko. Warzywo to jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, które pełnią ważne funkcje w naszym organizmie, odpowiadając przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

By w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw ziemniaków, należy przygotowywać je do spożycia w odpowiedni sposób. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że większość cennych witamin i minerałów znajduje się w skórce ziemniaka, dlatego najlepiej, jeśli przed spożyciem jej nie obierzemy, a jedynie dokładnie umyjemy. Ziemniaki gotowane w łupinach tracą tylko około 10 proc. witaminy C, a więc nieporównywalnie mniej o tych, które gotujemy obrane. Co więcej, ziemniaki w mundurkach są dużo bardziej lekkostrawne

Jeśli jednak nie przepadamy za ziemniakami w mundurkach, warto zastanowić się nad tym, jak możemy wykorzystać obierki ziemniaków w kuchni. W żadnym razie nie powinniśmy ich wyrzucać. Możemy na przykład wykonać z nich smaczne i zdrowe chipsy.

Łupiny po ziemniakach powinny być dobrze umyte. Należy podzielić je na mniejsze kawałki, a następnie posmarować oliwą. Następnie obierki doprawiamy pieprzem i swoimi ulubionymi ziołami. Tak przygotowane, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zdrowe chipsy z resztek po obiedzie gotowe!

Zobacz też: Pyszności z resztek ziemniaków. Karol Okrasa zdradza swój patent

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯