Masło poza lodówką. Jak długo możemy je trzymać?

Jedni trzymają masło w maselniczkach na stole, inni wybierają lodówki. Problem z masłem pojawia się w prawie każdym domu, bo każdemu wydaje się, że jest ekspertem w tej dziedzinie. Gdzie zatem powinniśmy trzymać masło?

Zdania ekspertów, gdzie należy przechowywać masło są podzielone
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

Ta sytuacja spotyka nas prawie każdego dnia. Wstajemy rano, w pośpiechu myjemy zęby, ubieramy się i pędzimy do kuchni przygotować kanapki. Coś szybkiego na ząb i już można iść do pracy czy szkoły. Ale jak zjeść smakowite kanapki, gdy z lodówki wyjmujemy "skałę"? Można albo walczyć z zamarznięta bryłą (co jest dość ciężkie), albo totalnie olać dziś kanapki i wyjść z domu głodnym.

Masło to produkt mleczny, który składa się przede wszystkim z tłuszczów. Jest mniej podatne na bakterie, co oznacza że szybko się nie psuje. Czy zatem możemy przechowywać je poza lodówką?

Zob.też: Jak długo przechowywać masło poza lodówką?

Jak czytamy w "My recipes" nie ma znaczenia, gdzie nasz produkt leży. Bo nabiał, choć powinien być schłodzony, to tak naprawdę jest to kwestia naszych preferencji. Nie wszyscy eksperci się z tym zgadzają. Jedni uważają, że solone masło (np. ekstra i wyborowe) poza lodówką w hermetycznych pojemnikach możemy przechowywać nawet i dwa tygodnie. Inni apelują, aby skrócić ten czas do maksymalnie dwóch dni. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Agencji Żywności Leków (USA) masła nie powinniśmy jednak trzymać poza lodówką. Ale pozostawienie go poza chłodem na kilka godzin nie spowoduje jego zjełczenia. Aby sprawdzić, czy nasz produkt nie jest przypadkiem zepsuty wystarczy go powąchać. Należy także uważać, aby nie było na nim ciemnożółtego nalotu. Zjełczałego masła nie można z powrotem zamrozić, aby je "naprawić". Taki produkt od razu należy wyrzucić. Latem obowiązkowo masło powinno być przechowywane w lodówce. Jeśli w twojej kuchni temperatura jest powyżej 25 stopni Celsjusza (maksymalna temp. pokojowa), to również należy je schować.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne