Masło poza lodówką. Jak długo możemy je trzymać?

Jedni trzymają masło w maselniczkach na stole, inni wybierają lodówki. Problem z masłem pojawia się w prawie każdym domu, bo każdemu wydaje się, że jest ekspertem w tej dziedzinie. Gdzie zatem powinniśmy trzymać masło?

Zdania ekspertów, gdzie należy przechowywać masło są podzielone
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

Ta sytuacja spotyka nas prawie każdego dnia. Wstajemy rano, w pośpiechu myjemy zęby, ubieramy się i pędzimy do kuchni przygotować kanapki. Coś szybkiego na ząb i już można iść do pracy czy szkoły. Ale jak zjeść smakowite kanapki, gdy z lodówki wyjmujemy "skałę"? Można albo walczyć z zamarznięta bryłą (co jest dość ciężkie), albo totalnie olać dziś kanapki i wyjść z domu głodnym.

Masło to produkt mleczny, który składa się przede wszystkim z tłuszczów. Jest mniej podatne na bakterie, co oznacza że szybko się nie psuje. Czy zatem możemy przechowywać je poza lodówką?

Zob.też: Jak długo przechowywać masło poza lodówką?

Jak czytamy w "My recipes" nie ma znaczenia, gdzie nasz produkt leży. Bo nabiał, choć powinien być schłodzony, to tak naprawdę jest to kwestia naszych preferencji. Nie wszyscy eksperci się z tym zgadzają. Jedni uważają, że solone masło (np. ekstra i wyborowe) poza lodówką w hermetycznych pojemnikach możemy przechowywać nawet i dwa tygodnie. Inni apelują, aby skrócić ten czas do maksymalnie dwóch dni. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Agencji Żywności Leków (USA) masła nie powinniśmy jednak trzymać poza lodówką. Ale pozostawienie go poza chłodem na kilka godzin nie spowoduje jego zjełczenia. Aby sprawdzić, czy nasz produkt nie jest przypadkiem zepsuty wystarczy go powąchać. Należy także uważać, aby nie było na nim ciemnożółtego nalotu. Zjełczałego masła nie można z powrotem zamrozić, aby je "naprawić". Taki produkt od razu należy wyrzucić. Latem obowiązkowo masło powinno być przechowywane w lodówce. Jeśli w twojej kuchni temperatura jest powyżej 25 stopni Celsjusza (maksymalna temp. pokojowa), to również należy je schować.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia