Maślane ciasteczka z drażami
- kostka masła (220g),
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 2 krople aromatu do pieczenia,
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- opakowanie draży czekoladowo-orzechowych
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać roztrzepane jajka i 2 krople aromatu (np. śmietankowego). Przesiać mąkę i sodę, stopniowo dodawać do masy, cały czas mieszając. Dodać draże. Wstawić do lodówki, aby masa się schłodziła. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a na blasze wyłożyć papier do pieczenia.
Ciasto nabierać łyżeczka, formułować kulki, lekko spłaszczać i układać na papierze w odstępie minimum 3cm - bo ciastka w trakcie pieczenia trochę się rozpływają. Piec 12 minut.
Podziel się opinią
Komentarze