Marokańska zupa (z dodadkiem soczewicy i cynamonu)

Obraz

Składniki

  • - 1 nieduża cebula
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 200 g pomidorow z puszki
  • - 100 g czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą
  • - ok. lira wywaru warzywnego
  • - łyżeczka cynamonu
  • - pół łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego (nie kminku)
  • - pół łyżeczki mielonej kolendry
  • - sól, pieprz
    • Karmelizowana cebula:
  • - 1 nieduża cebula,
  • - 2-3 łyżki oliwy,
  • - pół łyżeczki cynamonu,
  • - pół czerwonej papryczki chilli, wypestkowanej i pokrojonej,
  • - 1 łyżka brązowego cukru
    • Dodatkowe składniki do podania:
  • - listki świeżej kolendry,
  • - gęsty jogurt naturalny lub śmietana

Przepis

W garnku na rozgrzanej oliwie podsamażyć pokrojoną drobno cebulę (około 2-3 min), dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć ciągle mieszając pare minut. Dodać soczewicę, pomidory i wywar. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Dodać sól i pieprz do smaku.

Przepis

Przygotowanie karmelizowanej cebuli: na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minut, aż cebula lekko się zezłoci. Dodać cukier, papryczkę i cynamon, mieszać i po ok. minucie zdjąć z ognia.

Przepis

Zupę wlać do głębokich talerzy, na wierzch wlać łyżkę jogurtu lub sietany, dodać karmelizowaną cebulę i listki kolendry.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany