Marokańska zupa (z dodadkiem soczewicy i cynamonu)
- - 1 nieduża cebula
- - 3 łyżki oliwy
- - 1 ząbek czosnku
- - 200 g pomidorow z puszki
- - 100 g czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą
- - ok. lira wywaru warzywnego
- - łyżeczka cynamonu
- - pół łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego (nie kminku)
- - pół łyżeczki mielonej kolendry
- - sól, pieprz
- Karmelizowana cebula:
- - 1 nieduża cebula,
- - 2-3 łyżki oliwy,
- - pół łyżeczki cynamonu,
- - pół czerwonej papryczki chilli, wypestkowanej i pokrojonej,
- - 1 łyżka brązowego cukru
- Dodatkowe składniki do podania:
- - listki świeżej kolendry,
- - gęsty jogurt naturalny lub śmietana
W garnku na rozgrzanej oliwie podsamażyć pokrojoną drobno cebulę (około 2-3 min), dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć ciągle mieszając pare minut. Dodać soczewicę, pomidory i wywar. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Dodać sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie karmelizowanej cebuli: na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minut, aż cebula lekko się zezłoci. Dodać cukier, papryczkę i cynamon, mieszać i po ok. minucie zdjąć z ognia.
Zupę wlać do głębokich talerzy, na wierzch wlać łyżkę jogurtu lub sietany, dodać karmelizowaną cebulę i listki kolendry.
Przepis dodał użytkownik OstraZupa
Podziel się opinią
Komentarze