Margaryna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie

Margarynę wykorzystujemy zarówno do pieczenia, jak i do smarowania chleba. Wokół niej narosło wiele mitów żywieniowych, ale nie powinniśmy całkowicie rezygnować z jej spożywania. Sprawdź, jakie korzyści może przynieść margaryna.

Margaryna świetnie się rozsmarowuje nawet prosto wyjęta z lodówki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Sylwia Ścibak

Margaryna to utwardzony tłuszcz roślinny, powstały w wyniku odpowiedniego procesu produkcyjnego. Jest najczęściej koloru jasnożółtego, dobrze rozsmarowuje się na chlebie, nawet jeśli jest mocno schłodzony. Margaryna z założenia miała być tańszym i, jak sądzono, zdrowszym substytutem masła, które zawierało szkodliwe zwierzęce tłuszcze nasycone. Jednakże w procesie produkcyjnym margaryny powstają znacznie szkodliwsze tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Co ważne jednak, na rynku obecnie możemy znaleźć również produkty, które zawierają mało tłuszczów trans lub zawierają jedynie ich śladowe ilości, gdyż wyprodukowano je w inny sposób niż ten tradycyjny. Prawo w Polsce nie wymaga umieszczania na opakowaniach zawartości tłuszczów trans w produkcie, dlatego lepiej kupować margaryny tych producentów, którzy takową informację umieścili. Zaleca się więc spożywanie tych margaryn, które zawierają poniżej 1 g tłuszczów trans w 100 g masy.

Margaryna – wartości odżywcze

Tłuszcze roślinne zawarte w margarynie zawierają przede wszystkim zdrowe, jednonienasycone bądź wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Margaryna bogata jest również w witaminę D, A, K, zawierać może także kwasy omega-3 i kwas foliowy. Co ważne jednak, margaryna jest bardzo kaloryczna, dlatego jej spożywanie nie jest zalecane osobom odchudzającym się. Zawartość kilokalorii w 100 g margaryny może różnić się w zależności od producenta i rodzaju, ale na rynku możemy znaleźć margaryny, które zawierają aż 700 kcal.

Margaryna – właściwości zdrowotne

Nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w margarynie, bardzo pozytywnie wpływają na serce, a także często chronią przed miażdżycą i nowotworami, dlatego są polecane osobom borykającymi się z problemami układu krążenia. Ze względu jednak na to, że margaryna jest tłuszczem, spożywania jej powinni unikać osoby z cukrzycą i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Jednakże obecnie na rynku spożywczym można znaleźć margaryny, które zawierają sterole roślinne, czyli substancje, przyczyniające się do obniżenia poziomu cholesterolu, ale należy pamiętać, że w walce ze zbyt wysokim poziomem tej substancji w organizmie ważna jest również zbilansowana dieta i odpowiednia aktywność fizyczna.

Margaryna – zastosowanie kulinarne

To jasne, że margaryna nie jest tak zdrowym produktem jak np. owoce, ale bez niej nie wyobrażamy sobie np. ciasta. Margaryna – i to przede wszystkim ta w formie stałej, czyli najmniej wartościowej – wykorzystywana jest do wypieków i nie tylko poprawia ich walory smakowe, ale także stanowi często nieodzowny składnik wiążący mąkę, jajka i wodę. Margaryna jest także bardzo popularnym produktem do smarowania kanapek, gdyż rozsmarowuje się znacznie lepiej niż masło prosto wyjęte z lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg