Margaryna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie

Margarynę wykorzystujemy zarówno do pieczenia, jak i do smarowania chleba. Wokół niej narosło wiele mitów żywieniowych, ale nie powinniśmy całkowicie rezygnować z jej spożywania. Sprawdź, jakie korzyści może przynieść margaryna.

Margaryna świetnie się rozsmarowuje nawet prosto wyjęta z lodówki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Sylwia Ścibak

Margaryna to utwardzony tłuszcz roślinny, powstały w wyniku odpowiedniego procesu produkcyjnego. Jest najczęściej koloru jasnożółtego, dobrze rozsmarowuje się na chlebie, nawet jeśli jest mocno schłodzony. Margaryna z założenia miała być tańszym i, jak sądzono, zdrowszym substytutem masła, które zawierało szkodliwe zwierzęce tłuszcze nasycone. Jednakże w procesie produkcyjnym margaryny powstają znacznie szkodliwsze tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Co ważne jednak, na rynku obecnie możemy znaleźć również produkty, które zawierają mało tłuszczów trans lub zawierają jedynie ich śladowe ilości, gdyż wyprodukowano je w inny sposób niż ten tradycyjny. Prawo w Polsce nie wymaga umieszczania na opakowaniach zawartości tłuszczów trans w produkcie, dlatego lepiej kupować margaryny tych producentów, którzy takową informację umieścili. Zaleca się więc spożywanie tych margaryn, które zawierają poniżej 1 g tłuszczów trans w 100 g masy.

Margaryna – wartości odżywcze

Tłuszcze roślinne zawarte w margarynie zawierają przede wszystkim zdrowe, jednonienasycone bądź wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Margaryna bogata jest również w witaminę D, A, K, zawierać może także kwasy omega-3 i kwas foliowy. Co ważne jednak, margaryna jest bardzo kaloryczna, dlatego jej spożywanie nie jest zalecane osobom odchudzającym się. Zawartość kilokalorii w 100 g margaryny może różnić się w zależności od producenta i rodzaju, ale na rynku możemy znaleźć margaryny, które zawierają aż 700 kcal.

Margaryna – właściwości zdrowotne

Nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w margarynie, bardzo pozytywnie wpływają na serce, a także często chronią przed miażdżycą i nowotworami, dlatego są polecane osobom borykającymi się z problemami układu krążenia. Ze względu jednak na to, że margaryna jest tłuszczem, spożywania jej powinni unikać osoby z cukrzycą i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Jednakże obecnie na rynku spożywczym można znaleźć margaryny, które zawierają sterole roślinne, czyli substancje, przyczyniające się do obniżenia poziomu cholesterolu, ale należy pamiętać, że w walce ze zbyt wysokim poziomem tej substancji w organizmie ważna jest również zbilansowana dieta i odpowiednia aktywność fizyczna.

Margaryna – zastosowanie kulinarne

To jasne, że margaryna nie jest tak zdrowym produktem jak np. owoce, ale bez niej nie wyobrażamy sobie np. ciasta. Margaryna – i to przede wszystkim ta w formie stałej, czyli najmniej wartościowej – wykorzystywana jest do wypieków i nie tylko poprawia ich walory smakowe, ale także stanowi często nieodzowny składnik wiążący mąkę, jajka i wodę. Margaryna jest także bardzo popularnym produktem do smarowania kanapek, gdyż rozsmarowuje się znacznie lepiej niż masło prosto wyjęte z lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯