Margaryna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie

Margarynę wykorzystujemy zarówno do pieczenia, jak i do smarowania chleba. Wokół niej narosło wiele mitów żywieniowych, ale nie powinniśmy całkowicie rezygnować z jej spożywania. Sprawdź, jakie korzyści może przynieść margaryna.

Margaryna świetnie się rozsmarowuje nawet prosto wyjęta z lodówki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Sylwia Ścibak

Margaryna to utwardzony tłuszcz roślinny, powstały w wyniku odpowiedniego procesu produkcyjnego. Jest najczęściej koloru jasnożółtego, dobrze rozsmarowuje się na chlebie, nawet jeśli jest mocno schłodzony. Margaryna z założenia miała być tańszym i, jak sądzono, zdrowszym substytutem masła, które zawierało szkodliwe zwierzęce tłuszcze nasycone. Jednakże w procesie produkcyjnym margaryny powstają znacznie szkodliwsze tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Co ważne jednak, na rynku obecnie możemy znaleźć również produkty, które zawierają mało tłuszczów trans lub zawierają jedynie ich śladowe ilości, gdyż wyprodukowano je w inny sposób niż ten tradycyjny. Prawo w Polsce nie wymaga umieszczania na opakowaniach zawartości tłuszczów trans w produkcie, dlatego lepiej kupować margaryny tych producentów, którzy takową informację umieścili. Zaleca się więc spożywanie tych margaryn, które zawierają poniżej 1 g tłuszczów trans w 100 g masy.

Margaryna – wartości odżywcze

Tłuszcze roślinne zawarte w margarynie zawierają przede wszystkim zdrowe, jednonienasycone bądź wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Margaryna bogata jest również w witaminę D, A, K, zawierać może także kwasy omega-3 i kwas foliowy. Co ważne jednak, margaryna jest bardzo kaloryczna, dlatego jej spożywanie nie jest zalecane osobom odchudzającym się. Zawartość kilokalorii w 100 g margaryny może różnić się w zależności od producenta i rodzaju, ale na rynku możemy znaleźć margaryny, które zawierają aż 700 kcal.

Margaryna – właściwości zdrowotne

Nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w margarynie, bardzo pozytywnie wpływają na serce, a także często chronią przed miażdżycą i nowotworami, dlatego są polecane osobom borykającymi się z problemami układu krążenia. Ze względu jednak na to, że margaryna jest tłuszczem, spożywania jej powinni unikać osoby z cukrzycą i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Jednakże obecnie na rynku spożywczym można znaleźć margaryny, które zawierają sterole roślinne, czyli substancje, przyczyniające się do obniżenia poziomu cholesterolu, ale należy pamiętać, że w walce ze zbyt wysokim poziomem tej substancji w organizmie ważna jest również zbilansowana dieta i odpowiednia aktywność fizyczna.

Margaryna – zastosowanie kulinarne

To jasne, że margaryna nie jest tak zdrowym produktem jak np. owoce, ale bez niej nie wyobrażamy sobie np. ciasta. Margaryna – i to przede wszystkim ta w formie stałej, czyli najmniej wartościowej – wykorzystywana jest do wypieków i nie tylko poprawia ich walory smakowe, ale także stanowi często nieodzowny składnik wiążący mąkę, jajka i wodę. Margaryna jest także bardzo popularnym produktem do smarowania kanapek, gdyż rozsmarowuje się znacznie lepiej niż masło prosto wyjęte z lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥