Margaryna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie
Margarynę wykorzystujemy zarówno do pieczenia, jak i do smarowania chleba. Wokół niej narosło wiele mitów żywieniowych, ale nie powinniśmy całkowicie rezygnować z jej spożywania. Sprawdź, jakie korzyści może przynieść margaryna.
Margaryna to utwardzony tłuszcz roślinny, powstały w wyniku odpowiedniego procesu produkcyjnego. Jest najczęściej koloru jasnożółtego, dobrze rozsmarowuje się na chlebie, nawet jeśli jest mocno schłodzony. Margaryna z założenia miała być tańszym i, jak sądzono, zdrowszym substytutem masła, które zawierało szkodliwe zwierzęce tłuszcze nasycone. Jednakże w procesie produkcyjnym margaryny powstają znacznie szkodliwsze tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Co ważne jednak, na rynku obecnie możemy znaleźć również produkty, które zawierają mało tłuszczów trans lub zawierają jedynie ich śladowe ilości, gdyż wyprodukowano je w inny sposób niż ten tradycyjny. Prawo w Polsce nie wymaga umieszczania na opakowaniach zawartości tłuszczów trans w produkcie, dlatego lepiej kupować margaryny tych producentów, którzy takową informację umieścili. Zaleca się więc spożywanie tych margaryn, które zawierają poniżej 1 g tłuszczów trans w 100 g masy.
Margaryna – wartości odżywcze
Tłuszcze roślinne zawarte w margarynie zawierają przede wszystkim zdrowe, jednonienasycone bądź wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Margaryna bogata jest również w witaminę D, A, K, zawierać może także kwasy omega-3 i kwas foliowy. Co ważne jednak, margaryna jest bardzo kaloryczna, dlatego jej spożywanie nie jest zalecane osobom odchudzającym się. Zawartość kilokalorii w 100 g margaryny może różnić się w zależności od producenta i rodzaju, ale na rynku możemy znaleźć margaryny, które zawierają aż 700 kcal.
Margaryna – właściwości zdrowotne
Nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w margarynie, bardzo pozytywnie wpływają na serce, a także często chronią przed miażdżycą i nowotworami, dlatego są polecane osobom borykającymi się z problemami układu krążenia. Ze względu jednak na to, że margaryna jest tłuszczem, spożywania jej powinni unikać osoby z cukrzycą i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Jednakże obecnie na rynku spożywczym można znaleźć margaryny, które zawierają sterole roślinne, czyli substancje, przyczyniające się do obniżenia poziomu cholesterolu, ale należy pamiętać, że w walce ze zbyt wysokim poziomem tej substancji w organizmie ważna jest również zbilansowana dieta i odpowiednia aktywność fizyczna.
Margaryna – zastosowanie kulinarne
To jasne, że margaryna nie jest tak zdrowym produktem jak np. owoce, ale bez niej nie wyobrażamy sobie np. ciasta. Margaryna – i to przede wszystkim ta w formie stałej, czyli najmniej wartościowej – wykorzystywana jest do wypieków i nie tylko poprawia ich walory smakowe, ale także stanowi często nieodzowny składnik wiążący mąkę, jajka i wodę. Margaryna jest także bardzo popularnym produktem do smarowania kanapek, gdyż rozsmarowuje się znacznie lepiej niż masło prosto wyjęte z lodówki.