Trwa ładowanie...
ds6dupg

Małgorzata Socha gotuje z dziećmi. Podaje przepis na bezglutenowe ciasto

Małgorzata Socha ostatnie dni, zgodnie z zaleceniami, spędza w domu. Nie brakuje jej czasu na zabawy z dziećmi – m.in. gotowanie. Z obserwatorami swojego profilu na Instagramie podzieliła się przepisem na ciasto.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Małgorzata Socha pokazała zdjęcie ze swojej kuchni
Małgorzata Socha pokazała zdjęcie ze swojej kuchni (ONS, Fot: Daniel Wysocki)
ds6dupg

Małgorzata Socha w kreatywny sposób spędza czas z dziećmi. Gry, zabawy, spacery w lesie. Nie zabrakło też wspólnego gotowania. Na zdjęciu, które aktorka zamieściła na swoim profilu na Instagramie, widać, jaką radość sprawia jej gotowanie z córkami. Nie przeszkadza nawet bałagan, który powstał podczas przygotowywania słodkości. Socha bez makijażu i w dresowej bluzie bawi się świetnie podczas kuchennych eksperymentów.

Małgorzata Socha zdradza przepis na ciasto bezglutenowe

Jak przygotować bezglutenowe ciasto wg przepisu Małgorzaty Sochy? Receptura wydaje się prosta, potrzeba tylko kilku składników.

Składniki na ciasto

  • kostka masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady 64 proc.,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru pudru,
  • 200 g mąki z orzechów (można kupić gotową albo zrobić samemu np. z migdałów – trzeba je najpierw zalać gorącą wodą, żeby zeszła skórka, a potem zblendować),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • do nasączenia ciasta: podwójne espresso i 50 ml wódki,
  • do ciasta będzie też potrzebna foremka o średnicy 21 cm

Przygotowanie ciasta
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z 3/4 cukru. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Po rozpuszczeniu dodajemy mąkę orzechową i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dodajemy espresso i wódkę (wyparuje podczas pieczenia). Ubijamy białka ze szczyptą soli i resztą cukru.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy góra/dół przez 45 min. Zostawiamy na jakieś 15 min, żeby doszło do siebie, a potem wyjmujemy do wystygnięcia.

ds6dupg

Składniki na polewę

  • 50 g tej samej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 lub 36 proc.,
  • 2 łyżeczki zimnej wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie polewy
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie w naczyniu. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Łączymy wszystko w całość, żeby masa była sprężysta i gładka. Polewamy ostudzone ciasto.

Zobacz także: Siłaczki odc. 6. Cykl Klaudii Stabach. Dajemy kobietom wsparcie, na jakie zasługują

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ds6dupg

Podziel się opinią

Share

ds6dupg

ds6dupg