Trwa ładowanie...

Małgorzata Socha gotuje z dziećmi. Podaje przepis na bezglutenowe ciasto

Małgorzata Socha ostatnie dni, zgodnie z zaleceniami, spędza w domu. Nie brakuje jej czasu na zabawy z dziećmi – m.in. gotowanie. Z obserwatorami swojego profilu na Instagramie podzieliła się przepisem na ciasto.

Małgorzata Socha gotuje z dziećmi. Podaje przepis na bezglutenowe ciastoŹródło: ONS, fot: Daniel Wysocki
d1zwlqc
d1zwlqc

Małgorzata Socha w kreatywny sposób spędza czas z dziećmi. Gry, zabawy, spacery w lesie. Nie zabrakło też wspólnego gotowania. Na zdjęciu, które aktorka zamieściła na swoim profilu na Instagramie, widać, jaką radość sprawia jej gotowanie z córkami. Nie przeszkadza nawet bałagan, który powstał podczas przygotowywania słodkości. Socha bez makijażu i w dresowej bluzie bawi się świetnie podczas kuchennych eksperymentów.

Małgorzata Socha zdradza przepis na ciasto bezglutenowe

Jak przygotować bezglutenowe ciasto wg przepisu Małgorzaty Sochy? Receptura wydaje się prosta, potrzeba tylko kilku składników.

Składniki na ciasto

  • kostka masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady 64 proc.,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru pudru,
  • 200 g mąki z orzechów (można kupić gotową albo zrobić samemu np. z migdałów – trzeba je najpierw zalać gorącą wodą, żeby zeszła skórka, a potem zblendować),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • do nasączenia ciasta: podwójne espresso i 50 ml wódki,
  • do ciasta będzie też potrzebna foremka o średnicy 21 cm

Przygotowanie ciasta
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z 3/4 cukru. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Po rozpuszczeniu dodajemy mąkę orzechową i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dodajemy espresso i wódkę (wyparuje podczas pieczenia). Ubijamy białka ze szczyptą soli i resztą cukru.

d1zwlqc

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy góra/dół przez 45 min. Zostawiamy na jakieś 15 min, żeby doszło do siebie, a potem wyjmujemy do wystygnięcia.

Składniki na polewę

  • 50 g tej samej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 lub 36 proc.,
  • 2 łyżeczki zimnej wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie polewy
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie w naczyniu. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Łączymy wszystko w całość, żeby masa była sprężysta i gładka. Polewamy ostudzone ciasto.

Zobacz także: Siłaczki odc. 6. Cykl Klaudii Stabach. Dajemy kobietom wsparcie, na jakie zasługują

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj