Makaronowa uczta. ABC gotowania: lasagne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Bez względu na pochodzenie (niektóre źródła podają, że została stworzona w Anglii), lasagne to jedno z najbardziej cenionych dań z makaronem. Jest sycącą i niezwykle smaczna. Możemy dodawać do niej mnóstwo pysznych, dowolnie wybranych przez nas składników. Mimo to uchodzi za trudne danie. Przygotowaliśmy więc kilka prostych porad, jak przyrządzić lasagne naszych marzeń.

/ 5Gotowanie makaronu

Obraz
© 123RF

Można powiedzieć, że są dwa skrajne podejścia związane z makaronem do lasagne. Pierwsza grupa kucharzy nie gotuje makaronowych płatów. Przed włożeniem do żaroodpornego naczynia smaruje je oliwą. Przeciwnicy tej metody twierdzą jednak, że przez takie działanie nie unikniemy efektu suchego makaronu. Dlatego druga grupa obgotowuje wcześniej makaron w dużym garnku (aby płaty nie sklejały się) w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Czasem też blanszuje płaty, czyli zanurza je we wrzącej wodzie.

/ 5Wybór składników

Obraz
© 123RF

Lasagne to danie, które możemy dobrowolnie modyfikować w zależności od naszych preferencji kulinarnych. Najpopularniejszą wersją jest lasagne z sosem bolognese i beszamelem. W wielu miejscach możemy też spotkać tą potrawę z kurczakiem, tuńczykiem lub szynką. Istnieje też wiele wersji wegetariańskich, do których używa się m.in. szpinak, fasolę, brokuły i pomidory.

/ 5Idealny sos beszamelowy

Obraz
© 123RF

Beszamel, wykorzystywany do lasagne z mielonym mięsem, często uważany jest za jeden z najtrudniejszych w przygotowaniu sosów. Sekretem jego poprawnego wykonania jest mieszanie i odpowiednia kolejność dodawania składników – tak, aby uniknąć grudek Najpierw roztopione masło mieszamy z mąką, a następnie dodajemy zimne mleko i gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól.

/ 5Jak podawać?

Obraz
© 123RF

Problemem, który może się też pojawić podczas przygotowania lasagne jest sposób jej podania. Często zdarza się, że po upieczeniu danie rozpada się i nie wygląda apetycznie na talerzu. Jak tego uniknąć? Po wyciągnięciu z piekarnika powinniśmy ją odstawić, aż do ostygnięcia. Po podgrzaniu jej konsystencja będzie bardziej zwarta. Ewentualnie możemy po prostu inaczej zaserwować lasagne – wystarczy, że będziemy ją zapiekać w kokilkach lub innych małych żaroodpornych naczynkach i to w nich podamy ją naszym gościom.

Wybrane dla Ciebie

Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy