Makaronowa uczta. ABC gotowania: lasagne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Bez względu na pochodzenie (niektóre źródła podają, że została stworzona w Anglii), lasagne to jedno z najbardziej cenionych dań z makaronem. Jest sycącą i niezwykle smaczna. Możemy dodawać do niej mnóstwo pysznych, dowolnie wybranych przez nas składników. Mimo to uchodzi za trudne danie. Przygotowaliśmy więc kilka prostych porad, jak przyrządzić lasagne naszych marzeń.

/ 5Gotowanie makaronu

Obraz
© 123RF

Można powiedzieć, że są dwa skrajne podejścia związane z makaronem do lasagne. Pierwsza grupa kucharzy nie gotuje makaronowych płatów. Przed włożeniem do żaroodpornego naczynia smaruje je oliwą. Przeciwnicy tej metody twierdzą jednak, że przez takie działanie nie unikniemy efektu suchego makaronu. Dlatego druga grupa obgotowuje wcześniej makaron w dużym garnku (aby płaty nie sklejały się) w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Czasem też blanszuje płaty, czyli zanurza je we wrzącej wodzie.

/ 5Wybór składników

Obraz
© 123RF

Lasagne to danie, które możemy dobrowolnie modyfikować w zależności od naszych preferencji kulinarnych. Najpopularniejszą wersją jest lasagne z sosem bolognese i beszamelem. W wielu miejscach możemy też spotkać tą potrawę z kurczakiem, tuńczykiem lub szynką. Istnieje też wiele wersji wegetariańskich, do których używa się m.in. szpinak, fasolę, brokuły i pomidory.

/ 5Idealny sos beszamelowy

Obraz
© 123RF

Beszamel, wykorzystywany do lasagne z mielonym mięsem, często uważany jest za jeden z najtrudniejszych w przygotowaniu sosów. Sekretem jego poprawnego wykonania jest mieszanie i odpowiednia kolejność dodawania składników – tak, aby uniknąć grudek Najpierw roztopione masło mieszamy z mąką, a następnie dodajemy zimne mleko i gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól.

/ 5Jak podawać?

Obraz
© 123RF

Problemem, który może się też pojawić podczas przygotowania lasagne jest sposób jej podania. Często zdarza się, że po upieczeniu danie rozpada się i nie wygląda apetycznie na talerzu. Jak tego uniknąć? Po wyciągnięciu z piekarnika powinniśmy ją odstawić, aż do ostygnięcia. Po podgrzaniu jej konsystencja będzie bardziej zwarta. Ewentualnie możemy po prostu inaczej zaserwować lasagne – wystarczy, że będziemy ją zapiekać w kokilkach lub innych małych żaroodpornych naczynkach i to w nich podamy ją naszym gościom.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew