Makaronowa uczta. ABC gotowania: lasagne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Bez względu na pochodzenie (niektóre źródła podają, że została stworzona w Anglii), lasagne to jedno z najbardziej cenionych dań z makaronem. Jest sycącą i niezwykle smaczna. Możemy dodawać do niej mnóstwo pysznych, dowolnie wybranych przez nas składników. Mimo to uchodzi za trudne danie. Przygotowaliśmy więc kilka prostych porad, jak przyrządzić lasagne naszych marzeń.

/ 5Gotowanie makaronu

Obraz
© 123RF

Można powiedzieć, że są dwa skrajne podejścia związane z makaronem do lasagne. Pierwsza grupa kucharzy nie gotuje makaronowych płatów. Przed włożeniem do żaroodpornego naczynia smaruje je oliwą. Przeciwnicy tej metody twierdzą jednak, że przez takie działanie nie unikniemy efektu suchego makaronu. Dlatego druga grupa obgotowuje wcześniej makaron w dużym garnku (aby płaty nie sklejały się) w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Czasem też blanszuje płaty, czyli zanurza je we wrzącej wodzie.

/ 5Wybór składników

Obraz
© 123RF

Lasagne to danie, które możemy dobrowolnie modyfikować w zależności od naszych preferencji kulinarnych. Najpopularniejszą wersją jest lasagne z sosem bolognese i beszamelem. W wielu miejscach możemy też spotkać tą potrawę z kurczakiem, tuńczykiem lub szynką. Istnieje też wiele wersji wegetariańskich, do których używa się m.in. szpinak, fasolę, brokuły i pomidory.

/ 5Idealny sos beszamelowy

Obraz
© 123RF

Beszamel, wykorzystywany do lasagne z mielonym mięsem, często uważany jest za jeden z najtrudniejszych w przygotowaniu sosów. Sekretem jego poprawnego wykonania jest mieszanie i odpowiednia kolejność dodawania składników – tak, aby uniknąć grudek Najpierw roztopione masło mieszamy z mąką, a następnie dodajemy zimne mleko i gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól.

/ 5Jak podawać?

Obraz
© 123RF

Problemem, który może się też pojawić podczas przygotowania lasagne jest sposób jej podania. Często zdarza się, że po upieczeniu danie rozpada się i nie wygląda apetycznie na talerzu. Jak tego uniknąć? Po wyciągnięciu z piekarnika powinniśmy ją odstawić, aż do ostygnięcia. Po podgrzaniu jej konsystencja będzie bardziej zwarta. Ewentualnie możemy po prostu inaczej zaserwować lasagne – wystarczy, że będziemy ją zapiekać w kokilkach lub innych małych żaroodpornych naczynkach i to w nich podamy ją naszym gościom.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru