Makaronowa uczta. ABC gotowania: lasagne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Bez względu na pochodzenie (niektóre źródła podają, że została stworzona w Anglii), lasagne to jedno z najbardziej cenionych dań z makaronem. Jest sycącą i niezwykle smaczna. Możemy dodawać do niej mnóstwo pysznych, dowolnie wybranych przez nas składników. Mimo to uchodzi za trudne danie. Przygotowaliśmy więc kilka prostych porad, jak przyrządzić lasagne naszych marzeń.

/ 5Gotowanie makaronu

Obraz
© 123RF

Można powiedzieć, że są dwa skrajne podejścia związane z makaronem do lasagne. Pierwsza grupa kucharzy nie gotuje makaronowych płatów. Przed włożeniem do żaroodpornego naczynia smaruje je oliwą. Przeciwnicy tej metody twierdzą jednak, że przez takie działanie nie unikniemy efektu suchego makaronu. Dlatego druga grupa obgotowuje wcześniej makaron w dużym garnku (aby płaty nie sklejały się) w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Czasem też blanszuje płaty, czyli zanurza je we wrzącej wodzie.

/ 5Wybór składników

Obraz
© 123RF

Lasagne to danie, które możemy dobrowolnie modyfikować w zależności od naszych preferencji kulinarnych. Najpopularniejszą wersją jest lasagne z sosem bolognese i beszamelem. W wielu miejscach możemy też spotkać tą potrawę z kurczakiem, tuńczykiem lub szynką. Istnieje też wiele wersji wegetariańskich, do których używa się m.in. szpinak, fasolę, brokuły i pomidory.

/ 5Idealny sos beszamelowy

Obraz
© 123RF

Beszamel, wykorzystywany do lasagne z mielonym mięsem, często uważany jest za jeden z najtrudniejszych w przygotowaniu sosów. Sekretem jego poprawnego wykonania jest mieszanie i odpowiednia kolejność dodawania składników – tak, aby uniknąć grudek Najpierw roztopione masło mieszamy z mąką, a następnie dodajemy zimne mleko i gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól.

/ 5Jak podawać?

Obraz
© 123RF

Problemem, który może się też pojawić podczas przygotowania lasagne jest sposób jej podania. Często zdarza się, że po upieczeniu danie rozpada się i nie wygląda apetycznie na talerzu. Jak tego uniknąć? Po wyciągnięciu z piekarnika powinniśmy ją odstawić, aż do ostygnięcia. Po podgrzaniu jej konsystencja będzie bardziej zwarta. Ewentualnie możemy po prostu inaczej zaserwować lasagne – wystarczy, że będziemy ją zapiekać w kokilkach lub innych małych żaroodpornych naczynkach i to w nich podamy ją naszym gościom.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki