Makaron po-fłotski. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj pyszne danie kuchni rosyjskiej
Makaron po-fłotski, inaczej nazywany makaronem po marynarsku, to danie pochodzące z Rosji z okresu radzieckiego. Pierwotnie trafiało ono do żołnierskich menażek na okrętach wojennych i w kuchniach polowych. Później stało się popularne również wśród ludności cywilnej, w dodatku w wielu różnych wariantach. Makaron po marynarsku jest to danie proste, sycące, ale też bardzo smaczne.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę posiekać drobno i wrzucić na rozgrzany olej.
- Gdy się stanie szklista, należy do niej dodać mielone mięso i smażyć je, często mieszając, aż stanie się brązowe.
- W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron.
- Do odcedzonego makaronu wrzucić usmażone mięso z cebulą wraz z całym tłuszczem.
- Dodać 1-2 łyżki wody spod gotowania makaronu.
- Wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć na talerze.
- Posypać natką pietruszki. W niektórych wariantach do mięsa dodaje się odrobiny passaty pomidorowej, czasem też wykorzystywane jest ugotowane mięso z zupy, które należy rozdrobnić, a następnie usmażyć z cebulą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl