Trwa ładowanie...
d26hdgp

Makaron po-fłotski. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj pyszne danie kuchni rosyjskiej

Przepis

Makaron po-fłotski, inaczej nazywany makaronem po marynarsku, to danie pochodzące z Rosji z okresu radzieckiego. Pierwotnie trafiało ono do żołnierskich menażek na okrętach wojennych i w kuchniach polowych. Później stało się popularne również wśród ludności cywilnej, w dodatku w wielu różnych wariantach. Makaron po marynarsku jest to danie proste, sycące, ale też bardzo smaczne.

4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Makaron po-fłotski
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g makaronu penne
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 duże cebule
  • olej roślinny do smażenia
  • przyprawy: sól oraz pieprz
  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki
Przepis
  • Cebulę posiekać drobno i wrzucić na rozgrzany olej.
  • Gdy się stanie szklista, należy do niej dodać mielone mięso i smażyć je, często mieszając, aż stanie się brązowe.
  • W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron.
  • Do odcedzonego makaronu wrzucić usmażone mięso z cebulą wraz z całym tłuszczem.
  • Dodać 1-2 łyżki wody spod gotowania makaronu.
  • Wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć na talerze.
  • Posypać natką pietruszki. W niektórych wariantach do mięsa dodaje się odrobiny passaty pomidorowej, czasem też wykorzystywane jest ugotowane mięso z zupy, które należy rozdrobnić, a następnie usmażyć z cebulą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Makaron po-fłotski. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj pyszne danie kuchni rosyjskiej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d26hdgp

Podziel się opinią

10
6
Share
d26hdgp
d26hdgp
d26hdgp
d26hdgp
Więcej tematów
d26hdgp