Makaron konjac - idealny dla osób na diecie
Trudno wyobrazić sobie lepszą wiadomość dla wielbicieli makaronu - konjac ma tak mało kalorii, że można go zjadać bez wyrzutów sumienia. A przy tym jest źródłem cennych składników odżywczych. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Bulwa z Azji
Trudno wyobrazić sobie lepszą wiadomość dla wielbicieli makaronu - konjac ma tak mało kalorii, że można go zjadać bez wyrzutów sumienia. A przy tym jest źródłem cennych składników odżywczych. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Makaron konjac - inna nazwa: makaron shirataki - wytwarzany jest z glukomannanu, który okrzyknięto "przełomem w odchudzaniu". Glukomannan to mniej znany polisacharyd (wielocukier) roślinny, który należy do frakcji błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Otrzymuje się go z pochodzącej z Azji wieloletniej rośliny Amorphophallus konjac, która nazywana jest również dziwidłem (można ponadto spotkać się z nazwą amorfofalus; mniej przyjemne określenie tej rośliny to... trupi kwiat - ma to związek z nieprzyjemną wonią, którą roślina wydziela). W krajach azjatyckich, a zwłaszcza w Japonii, bulwę dziwidła dodaje się do tradycyjnych potraw - jest ona tam znana od przeszło 2000 lat.
Bulwa Amorphophallus konjac w ok.70 proc. składa się z glukomannanu, który ma wszechstronne działanie. Podczas badań zaobserwowano jego wpływ na obniżenie cholesterolu, trójglicerydów i fosfolipidów u zwierząt. Badania wykazały również, że podawanie glukomannanu szczurom może obniżyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego u zwierząt na diecie wysokotłuszczowej (w jelitach zaobserwowano zwiększenie liczby bakterii priobiotycznych). Naukowcy wysnuli wniosek, że włączenie produktów zawierających glukomannan do diety może być korzystne w zapobieganiu chorobom układu krążenia czy cukrzycy typu 2. To nie wszystko - badania na ludziach wykazały, że spożywanie glukomannanu pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów.
Ubogi w kalorie
Największą niespodzianką w makaronie konjac jest jego niskokaloryczność - w 100 gramach jest zaledwie 6,4 kcal, dzięki czemu jest to produkt doskonały dla osób walczących z nadwagą i dbających o linię. Kolejny argument: makaron konjac zawiera potężną dawkę błonnika i niewiele węglowodanów. Znakomicie zasyca - po kontakcie z wodą jego objętość zwiększa się nawet dwustukrotnie! Nie zawiera przy tym cukru, skrobi, tłuszczu ani glutenu. Jest więc zalecany diabetykom, weganom, wegetarianom oraz osobom, które muszą zrezygnować ze spożywania glutenu czy soi. Z badań na zwierzętach i ludziach wynika, że obecny w produkcie glukomannan jest substancją całkowicie bezpieczną.
Bomba odżywcza
Makaron ten odznacza się wysoką wartością odżywczą. Bulwa rośliny, z której się go produkuje, w 5-10 proc. składa się z białka. Konjac jest szczególnie bogaty w potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, cynk, a także w witaminy - A, E, D, C czy z grupy B. Na uwagę zasługuje obecny w makaronie kwas foliowy, który jest niezbędny w diecie przyszłych mam i który korzystnie wpływa na mózg oraz układ nerwowy i odpowiada za dobre samopoczucie. Bulwa ma odczyn zasadowy, więc spożywanie makaronu konjac pomoże odkwasić organizm. Włączenie go do jadłospisu jest korzystne w przypadku osób z zespołem jelita drażliwego. Produkt przeciwdziała zaparciom, poprawia metabolizm.
Gdzie go kupić?
Wielbiciele makaronów mogą śmiało sięgać po makaron konjac bez obaw o sylwetkę. To produkt naturalny, bez sztucznych dodatków czy barwników. Należy go szukać w sklepach ze zdrową żywnością, dobrze zaopatrzonych supermarketach i delikatesach. Najłatwiej kupić go przez internet, w biosklepach on-line. Paczka 200 g kosztuje ok. 6-8 zł. Sprzedawany jest w różnych kształtach, w zalewie, dzięki której zachowuje swój kształt. Po otwarciu opakowania trzeba przelać makaron pod bieżącą wodą. Bardzo prosta jest jego dalsza obróbka: wystarczy zalać go ciepłą wodą, gotować albo smażyć przez 2-3 minuty.
Jak podawać makaron konjac?
Ponieważ z wyglądu jest przezroczysty, a w smaku neutralny, znakomicie wchłania inne aromaty i przyjmuje smak potrawy, w której go podajemy. Najłatwiej dodać go do potrawy pod koniec gotowania; wymieszany z aromatycznym sosem zyska smak i po chwili będzie gotowy do spożycia. Jest doskonały zarówno na słono, jak i na słodko. Sprawdzi się w daniach typu stir-fry, w których produkty smaży się na mocno rozgrzanym tłuszczu i często miesza. Świetnie pasuje do rosołu oraz do innych zup. Zastąpi ryż, ziemniaki i makaron. Jego stosowanie jest zalecane zwłaszcza w przepisach z wykorzystaniem makaronu ryżowego. Można podawać go z sosami, zapiekać, podsmażać. Może być składnikiem sałatek.
Warto wiedzieć
Ze względu na wysoką zwartość błonnika spożywaniu tego produktu powinno towarzyszyć picie dużych ilości wody. Do użytku pod symbolem E425 dopuszczona jest guma konjac, która odznacza się właściwościami emulgującymi, zagęszczającymi i żelującymi. Dodaje się ją do galaretek, jogurtów, deserów, majonezu, lodów, sosów, dżemów. W sprzedaży dostępna jest również mąka konjac, którą można wykorzystać np. do zagęszczania potraw (właściwości zagęszczające aktywują się w cieple). Mąka konjac może być ponadto stosowana jako skoncentrowane źródło błonnika - płaską łyżeczkę należy rozpuścić w szklance wody (maksymalna dzienna dawka to trzy łyżeczki). Za opakowanie mąki trzeba zapłacić ok. 20 zł.
EPN/mp/WP Kuchnia