Lubisz azjatycką kuchnię? Musisz znać pędy bambusa

Pędy bambusa warto włączyć do codziennej diety, ponieważ są źródłem witam i soli mineralnych m.in. fosforu, potasu i błonnika. Można je dodawać do wyrobów cukierniczych, dań mięsnych oraz wegetariańskich.

bamboo shoot, farmer market, stall, street market, ingredients, selling, bamboo, retail display, market stall, location, stack, for sale, eating, ingredient, market, retail, raw food, growing, natural, abundance, pollen, vegetable, large group of objects, beauty, green, wellbeing, healthy eating, petal, leaf, backgrounds, food, still life, food and drink, flower, high angle view, freshness, indoors, tree, plant, nature, day, no people, shootNajczęściej pędy bambusa sprzedaje się w zalewie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©chanita chokchaikul/EyeEm - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Pędy bambusa – charakterystyka

Pędy bambusa są nazywane również kiełkami bambusa, rośliny rosnącej w tropikalnej i subtropikalnej części Azji. Bambus to roślina wieloletnia, która ma drewniane, giętkie pnie. Bambus posiada podziemne kłącza służące do rozprzestrzeniania się oraz pędy. Pędy bambusa mają kremowy kolor.

Struktura pędów bambusa jest łykowata. Na początku są miękkie w środku, później twardnieją i zawierają więcej włókien. Do jedzenia nadają się tylko młode pędy bambusa, które po ugotowaniu stają się słodkie. Pędy bambusa ścina się, kiedy nie mają dwóch tygodni lub gdy osiągną wysokość 30 cm.

Najczęściej pędy bambusa sprzedaje się w zalewie jako gotowe produkty. W sklepach pędy bambusa można dostać w słoiczku lub w puszce. Zazwyczaj mają postać paseczków lub słupków. Do sklepów trafiają również całe pędy bambusa, jednak musiałyby być bardzo młode, ponieważ dojrzałe pędy bambusa nie nadają się do spożycia. Świeże pędy bambusa można przechowywać ok. dwóch tygodni z dala od światła słonecznego.

Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni

Pędy bambusa – wartości odżywcze

Pędy bambusa są niskokaloryczne, ponieważ zawierają 20 kcal w 100 g. Są cennym źródłem błonnika, który pomaga obniżyć cholesterol we krwi. Wspomaga również układ pokarmowy, w tym zwiększa metabolizm. Z tego względu pędy bambusa powinny jeść osoby, które chciałyby schudnąć.

Pędy bambusa zawierają również potas przyczyniający się do obniżenia ciśnienia, zmniejszając poziom skurczów i rozkurczów krwi. Pędy bambusa mają w składzie również związki fitochemiczne m.in. lignany, która jest zawarta również w siemieniu lnianym. Lignina zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Pomaga również w walce z bakteriami, grzybami oraz wirusami. Poza tym, pędy bambusa zawierają witaminy: A, B, E, ryboflawinę, niacynę, tiaminę, kwas foliowy i kwas pantotenowy. W pędach bambusa znajdują się również minerały: miedź, cynk, żelazo, mangan, selen, fosfor i potas.

Pędy bambusa – właściwości zdrowotne

Olejek z pędów bambusa odbudowuje i uelastycznia zniszczone włosy. Ma również działanie antyoksydacyjne wygładzając oraz rozświetlając twarz. Wzmacnia paznokcie i ujędrnia skórę, ponieważ olejek z pędów bambusa ma działanie aantycellulitowe. Uduszone młode pędy bambusa wspomagają wydalanie z organizmu nadmiernej ilości tłuszczu. Pędy bambusa warto również jeść w czasie przeziębienia, ponieważ zabijają wirusy i grzyby.

Pędy bambusa – zastosowanie w kuchni

Pędy bambusa są jednym z podstawowych składników w kuchni orientalnej. Pędy bambusa pasują do mięsa, szczególnie kurczaka w sosie słodko-kwaśnym oraz kurczaka po chińsku. Można je dodać również do zupy chińskiej z kurczakiem z dodatkiem grzybków mun i czerwonej papryki. Poza tym, ciekawym pomysłem jest upieczenie wieprzowiny z kiełkami bambusa. Pędów bambusa dodaje się również do sałatek orientalnych.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany