Lubisz azjatycką kuchnię? Musisz znać pędy bambusa
Pędy bambusa warto włączyć do codziennej diety, ponieważ są źródłem witam i soli mineralnych m.in. fosforu, potasu i błonnika. Można je dodawać do wyrobów cukierniczych, dań mięsnych oraz wegetariańskich.
Pędy bambusa – charakterystyka
Pędy bambusa są nazywane również kiełkami bambusa, rośliny rosnącej w tropikalnej i subtropikalnej części Azji. Bambus to roślina wieloletnia, która ma drewniane, giętkie pnie. Bambus posiada podziemne kłącza służące do rozprzestrzeniania się oraz pędy. Pędy bambusa mają kremowy kolor.
Struktura pędów bambusa jest łykowata. Na początku są miękkie w środku, później twardnieją i zawierają więcej włókien. Do jedzenia nadają się tylko młode pędy bambusa, które po ugotowaniu stają się słodkie. Pędy bambusa ścina się, kiedy nie mają dwóch tygodni lub gdy osiągną wysokość 30 cm.
Najczęściej pędy bambusa sprzedaje się w zalewie jako gotowe produkty. W sklepach pędy bambusa można dostać w słoiczku lub w puszce. Zazwyczaj mają postać paseczków lub słupków. Do sklepów trafiają również całe pędy bambusa, jednak musiałyby być bardzo młode, ponieważ dojrzałe pędy bambusa nie nadają się do spożycia. Świeże pędy bambusa można przechowywać ok. dwóch tygodni z dala od światła słonecznego.
Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni
Pędy bambusa – wartości odżywcze
Pędy bambusa są niskokaloryczne, ponieważ zawierają 20 kcal w 100 g. Są cennym źródłem błonnika, który pomaga obniżyć cholesterol we krwi. Wspomaga również układ pokarmowy, w tym zwiększa metabolizm. Z tego względu pędy bambusa powinny jeść osoby, które chciałyby schudnąć.
Pędy bambusa zawierają również potas przyczyniający się do obniżenia ciśnienia, zmniejszając poziom skurczów i rozkurczów krwi. Pędy bambusa mają w składzie również związki fitochemiczne m.in. lignany, która jest zawarta również w siemieniu lnianym. Lignina zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Pomaga również w walce z bakteriami, grzybami oraz wirusami. Poza tym, pędy bambusa zawierają witaminy: A, B, E, ryboflawinę, niacynę, tiaminę, kwas foliowy i kwas pantotenowy. W pędach bambusa znajdują się również minerały: miedź, cynk, żelazo, mangan, selen, fosfor i potas.
Pędy bambusa – właściwości zdrowotne
Olejek z pędów bambusa odbudowuje i uelastycznia zniszczone włosy. Ma również działanie antyoksydacyjne wygładzając oraz rozświetlając twarz. Wzmacnia paznokcie i ujędrnia skórę, ponieważ olejek z pędów bambusa ma działanie aantycellulitowe. Uduszone młode pędy bambusa wspomagają wydalanie z organizmu nadmiernej ilości tłuszczu. Pędy bambusa warto również jeść w czasie przeziębienia, ponieważ zabijają wirusy i grzyby.
Pędy bambusa – zastosowanie w kuchni
Pędy bambusa są jednym z podstawowych składników w kuchni orientalnej. Pędy bambusa pasują do mięsa, szczególnie kurczaka w sosie słodko-kwaśnym oraz kurczaka po chińsku. Można je dodać również do zupy chińskiej z kurczakiem z dodatkiem grzybków mun i czerwonej papryki. Poza tym, ciekawym pomysłem jest upieczenie wieprzowiny z kiełkami bambusa. Pędów bambusa dodaje się również do sałatek orientalnych.