Lubisz azjatycką kuchnię? Musisz znać pędy bambusa

Pędy bambusa warto włączyć do codziennej diety, ponieważ są źródłem witam i soli mineralnych m.in. fosforu, potasu i błonnika. Można je dodawać do wyrobów cukierniczych, dań mięsnych oraz wegetariańskich.

bamboo shoot, farmer market, stall, street market, ingredients, selling, bamboo, retail display, market stall, location, stack, for sale, eating, ingredient, market, retail, raw food, growing, natural, abundance, pollen, vegetable, large group of objects, beauty, green, wellbeing, healthy eating, petal, leaf, backgrounds, food, still life, food and drink, flower, high angle view, freshness, indoors, tree, plant, nature, day, no people, shootNajczęściej pędy bambusa sprzedaje się w zalewie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©chanita chokchaikul/EyeEm - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Pędy bambusa – charakterystyka

Pędy bambusa są nazywane również kiełkami bambusa, rośliny rosnącej w tropikalnej i subtropikalnej części Azji. Bambus to roślina wieloletnia, która ma drewniane, giętkie pnie. Bambus posiada podziemne kłącza służące do rozprzestrzeniania się oraz pędy. Pędy bambusa mają kremowy kolor.

Struktura pędów bambusa jest łykowata. Na początku są miękkie w środku, później twardnieją i zawierają więcej włókien. Do jedzenia nadają się tylko młode pędy bambusa, które po ugotowaniu stają się słodkie. Pędy bambusa ścina się, kiedy nie mają dwóch tygodni lub gdy osiągną wysokość 30 cm.

Najczęściej pędy bambusa sprzedaje się w zalewie jako gotowe produkty. W sklepach pędy bambusa można dostać w słoiczku lub w puszce. Zazwyczaj mają postać paseczków lub słupków. Do sklepów trafiają również całe pędy bambusa, jednak musiałyby być bardzo młode, ponieważ dojrzałe pędy bambusa nie nadają się do spożycia. Świeże pędy bambusa można przechowywać ok. dwóch tygodni z dala od światła słonecznego.

Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni

Pędy bambusa – wartości odżywcze

Pędy bambusa są niskokaloryczne, ponieważ zawierają 20 kcal w 100 g. Są cennym źródłem błonnika, który pomaga obniżyć cholesterol we krwi. Wspomaga również układ pokarmowy, w tym zwiększa metabolizm. Z tego względu pędy bambusa powinny jeść osoby, które chciałyby schudnąć.

Pędy bambusa zawierają również potas przyczyniający się do obniżenia ciśnienia, zmniejszając poziom skurczów i rozkurczów krwi. Pędy bambusa mają w składzie również związki fitochemiczne m.in. lignany, która jest zawarta również w siemieniu lnianym. Lignina zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Pomaga również w walce z bakteriami, grzybami oraz wirusami. Poza tym, pędy bambusa zawierają witaminy: A, B, E, ryboflawinę, niacynę, tiaminę, kwas foliowy i kwas pantotenowy. W pędach bambusa znajdują się również minerały: miedź, cynk, żelazo, mangan, selen, fosfor i potas.

Pędy bambusa – właściwości zdrowotne

Olejek z pędów bambusa odbudowuje i uelastycznia zniszczone włosy. Ma również działanie antyoksydacyjne wygładzając oraz rozświetlając twarz. Wzmacnia paznokcie i ujędrnia skórę, ponieważ olejek z pędów bambusa ma działanie aantycellulitowe. Uduszone młode pędy bambusa wspomagają wydalanie z organizmu nadmiernej ilości tłuszczu. Pędy bambusa warto również jeść w czasie przeziębienia, ponieważ zabijają wirusy i grzyby.

Pędy bambusa – zastosowanie w kuchni

Pędy bambusa są jednym z podstawowych składników w kuchni orientalnej. Pędy bambusa pasują do mięsa, szczególnie kurczaka w sosie słodko-kwaśnym oraz kurczaka po chińsku. Można je dodać również do zupy chińskiej z kurczakiem z dodatkiem grzybków mun i czerwonej papryki. Poza tym, ciekawym pomysłem jest upieczenie wieprzowiny z kiełkami bambusa. Pędów bambusa dodaje się również do sałatek orientalnych.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości