Pasta tamaryndowa - co to jest i jak jej używać?

Pastę tamaryndową wykorzystuje się głównie w kuchni azjatyckiej. Jest też składnikiem sosu Worcestershire. Robi się ją z owoców egzotycznego drzewa - tamaryndowca. Pasta ma szerokie spektrum właściwości leczniczych.

Owoce tamaryndowcaPasta tamaryndowa jest popularna w Indonezji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©YarikL - stock.adobe.com
Katarzyna Gileta

Pasta tamaryndowa – co to jest?

Pastę tamaryndową przyrządza się z owoców tamaryndowca, egzotycznej rośliny, która rośnie w Afryce. Owoce tamaryndowca przypominają kształtem fasolę. Pod omszałą skórką znajduje się zielono-różowy miąższ oraz ciemnobrązowe nasiona. Pulpę tamaryndową robi się z miąższu, natomiast nasiona można wykorzystać do zrobienia biżuterii. Sproszkowane nasiona tamaryndowca mogą posłużyć jako utwardzacz do tkanin, ponieważ mają działanie silniejsze od krochmalu.

W Polsce można dostać owoce tamaryndowca w dwóch postaciach: jako gęsty koncentrat (sos) oraz jako sprasowany blok. Jest dostępna zazwyczaj w sklepach z azjatycką żywnością.

Pasta tamaryndowa – właściwości lecznicze

Pasta tamaryndowa jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera 53 kcal w 100 g. Pasta tamaryndowa ma słodko-kwaśny smak. Jest cennym źródłem błonnika, który przyspiesza metabolizm. Dzięki temu pomaga schudnąć i oczyścić organizm. Pomaga również zwalczać problemy układu trawiennego, pobudza apetyt oraz łagodzi ból brzucha spowodowany problemami ze strawieniem jedzenia. Zawiera także sole mineralne: miedź, żelazo, potas, cynk, selen i magnez.

Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety

W składzie pasty tamaryndowej znaleźć można również przeciwutleniacze, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu naczyniowego, wzmacniają układ immunogiczny oraz spowalniają proces starzenia się skóry. Dzięki zawartości kwasu winnego pasta tamaryndowa jest także naturalnym konserwantem.

Pasta tamaryndowa – jak ją przyrządzić?

Aby przyrządzić pastę tamaryndową, należy rozłupać tamaryndowca, a następnie rozkroić i pozbyć i się z owocu pestek. Kolejnym krokiem do zrobienia kwaśnego dressingu jest moczenie miąższu w ciepłej wodzie przez co najmniej piętnaście minut. Następnie odsączony i ubity moździerzem tamarandowiec przepuszcza się przez sitko. Przepuszczona przez sitko masa to właśnie pasta tamaryndowa. Jeśli pasty jest więcej niż w podanym przepisie, można ją przelać na tackę do mrożenia kostek lodu. Blok owija się folią aluminiową i trzyma w lodówce. Zamrożonych kostek pasty tamaryndowej można użyć do gotowania różnych potraw, szczególnie sosów, ponieważ przełamuje słodki lub kwaśny posmak dań.

Pasta tamarandowa – zastosowanie w kuchni

Pasta tamaryndowa jest popularna w Indonezji, w której jest nazywany kwasem jawajskim (Asam Jawa). Poza tym, jest dodatkiem do potraw w Malezji i Tajlandii. Pasty tamaryndowej można użyć zamiast soku z cytryny do podkręcenia smaku dań. Poza tym, wymieszana z syropem klonowym, miodem, solą i pieprzem idealnie sprawdza się jako marynata do pieczonych mięs.

Ponadto pasta tamaryndowa jest jednym z głównych składników popularnego w Europie soosu Worcestershire Sauce. Poza pastą tamaryndową do zrobienia sosu potrzebny jest anchois, sos sojowy, ocet, cebula, czosnek, chilli oraz melasa. Ciekawym pomysłem na oryginalny jest również dodanie pasty tamaryndowej do lodów.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟