Pasta tamaryndowa - co to jest i jak jej używać?
Pastę tamaryndową wykorzystuje się głównie w kuchni azjatyckiej. Jest też składnikiem sosu Worcestershire. Robi się ją z owoców egzotycznego drzewa - tamaryndowca. Pasta ma szerokie spektrum właściwości leczniczych.
Pasta tamaryndowa – co to jest?
Pastę tamaryndową przyrządza się z owoców tamaryndowca, egzotycznej rośliny, która rośnie w Afryce. Owoce tamaryndowca przypominają kształtem fasolę. Pod omszałą skórką znajduje się zielono-różowy miąższ oraz ciemnobrązowe nasiona. Pulpę tamaryndową robi się z miąższu, natomiast nasiona można wykorzystać do zrobienia biżuterii. Sproszkowane nasiona tamaryndowca mogą posłużyć jako utwardzacz do tkanin, ponieważ mają działanie silniejsze od krochmalu.
W Polsce można dostać owoce tamaryndowca w dwóch postaciach: jako gęsty koncentrat (sos) oraz jako sprasowany blok. Jest dostępna zazwyczaj w sklepach z azjatycką żywnością.
Pasta tamaryndowa – właściwości lecznicze
Pasta tamaryndowa jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera 53 kcal w 100 g. Pasta tamaryndowa ma słodko-kwaśny smak. Jest cennym źródłem błonnika, który przyspiesza metabolizm. Dzięki temu pomaga schudnąć i oczyścić organizm. Pomaga również zwalczać problemy układu trawiennego, pobudza apetyt oraz łagodzi ból brzucha spowodowany problemami ze strawieniem jedzenia. Zawiera także sole mineralne: miedź, żelazo, potas, cynk, selen i magnez.
Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety
W składzie pasty tamaryndowej znaleźć można również przeciwutleniacze, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu naczyniowego, wzmacniają układ immunogiczny oraz spowalniają proces starzenia się skóry. Dzięki zawartości kwasu winnego pasta tamaryndowa jest także naturalnym konserwantem.
Pasta tamaryndowa – jak ją przyrządzić?
Aby przyrządzić pastę tamaryndową, należy rozłupać tamaryndowca, a następnie rozkroić i pozbyć i się z owocu pestek. Kolejnym krokiem do zrobienia kwaśnego dressingu jest moczenie miąższu w ciepłej wodzie przez co najmniej piętnaście minut. Następnie odsączony i ubity moździerzem tamarandowiec przepuszcza się przez sitko. Przepuszczona przez sitko masa to właśnie pasta tamaryndowa. Jeśli pasty jest więcej niż w podanym przepisie, można ją przelać na tackę do mrożenia kostek lodu. Blok owija się folią aluminiową i trzyma w lodówce. Zamrożonych kostek pasty tamaryndowej można użyć do gotowania różnych potraw, szczególnie sosów, ponieważ przełamuje słodki lub kwaśny posmak dań.
Pasta tamarandowa – zastosowanie w kuchni
Pasta tamaryndowa jest popularna w Indonezji, w której jest nazywany kwasem jawajskim (Asam Jawa). Poza tym, jest dodatkiem do potraw w Malezji i Tajlandii. Pasty tamaryndowej można użyć zamiast soku z cytryny do podkręcenia smaku dań. Poza tym, wymieszana z syropem klonowym, miodem, solą i pieprzem idealnie sprawdza się jako marynata do pieczonych mięs.
Ponadto pasta tamaryndowa jest jednym z głównych składników popularnego w Europie soosu Worcestershire Sauce. Poza pastą tamaryndową do zrobienia sosu potrzebny jest anchois, sos sojowy, ocet, cebula, czosnek, chilli oraz melasa. Ciekawym pomysłem na oryginalny jest również dodanie pasty tamaryndowej do lodów.