Łosoś duszony w sosie kokosowym. Tak smacznej ryby jeszcze nie jedliście

Tak przygotowanego łososia nie powstydziłby się nawet szef kuchni w najlepszej restauracji. Przyrządzona na patelni ryba zachowuje chrupiącą skórkę i soczyste, delikatne mięso. Sos jest niezwykle aksamitny i aromatyczny. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

Łosoś duszony w sosie kokosowym. Tak smacznej ryby jeszcze nie jedliścieŁosoś duszony w sosie kokosowym. Tak smacznej ryby jeszcze nie jedliście
Katarzyna Kwella

Składniki

  • 4 kawałki łososia po ok. 120 g.
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub oliwy z oliwek)
  • 1 mała cebula pokrojona w plasterki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w plasterki
  • 0,5 łyżeczki czarnego czosnku w proszku
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 3/4 szk. mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przepis

  • Na patelni z pokrywką rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu.
  • Łososia posyp solą i pieprzem. Gdy olej będzie gorący, usmaż rybę i odstaw na bok.
  • Na patelnię dodaj cebulę i paprykę i smaż przez 5 minut. Dodaj czosnek w proszku i pastę curry oraz wlej mleko kokosowe wraz z sosem sojowym. Wymieszaj.
  • Dodaj groszek. Gdy płyn zacznie się gotować na wolnym ogniu, włóż łososia na patelnię, przykryj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Na wierzch z kolendrą lub natką. Podawaj z ryżem lub komosą ryżową.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥