Trwa ładowanie...
d33a6kj
01-12-2020 11:23

Łosoś duszony w sosie kokosowym. Tak smacznej ryby jeszcze nie jedliście

Przepis

Tak przygotowanego łososia nie powstydziłby się nawet szef kuchni w najlepszej restauracji. Przyrządzona na patelni ryba zachowuje chrupiącą skórkę i soczyste, delikatne mięso. Sos jest niezwykle aksamitny i aromatyczny. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

d33a6kj
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Okazja:
Składniki
  • 4 kawałki łososia po ok. 120 g.
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub oliwy z oliwek)
  • 1 mała cebula pokrojona w plasterki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w plasterki
  • 0,5 łyżeczki czarnego czosnku w proszku
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 3/4 szk. mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przepis
  • Na patelni z pokrywką rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu.
  • Łososia posyp solą i pieprzem. Gdy olej będzie gorący, usmaż rybę i odstaw na bok.
  • Na patelnię dodaj cebulę i paprykę i smaż przez 5 minut. Dodaj czosnek w proszku i pastę curry oraz wlej mleko kokosowe wraz z sosem sojowym. Wymieszaj.
  • Dodaj groszek. Gdy płyn zacznie się gotować na wolnym ogniu, włóż łososia na patelnię, przykryj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Na wierzch z kolendrą lub natką. Podawaj z ryżem lub komosą ryżową.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Łosoś duszony w sosie kokosowym. Tak smacznej ryby jeszcze nie jedliście
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
Więcej tematów
d33a6kj