Łosoś duszony w sosie kokosowym. Tak smacznej ryby jeszcze nie jedliście
Tak przygotowanego łososia nie powstydziłby się nawet szef kuchni w najlepszej restauracji. Przyrządzona na patelni ryba zachowuje chrupiącą skórkę i soczyste, delikatne mięso. Sos jest niezwykle aksamitny i aromatyczny. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 4 kawałki łososia po ok. 120 g.
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub oliwy z oliwek)
- 1 mała cebula pokrojona w plasterki
- 1 czerwona papryka pokrojona w plasterki
- 0,5 łyżeczki czarnego czosnku w proszku
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
- 3/4 szk. mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka mrożonego groszku
- posiekana kolendra lub natka pietruszki
- sól, pieprz
- Na patelni z pokrywką rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu.
- Łososia posyp solą i pieprzem. Gdy olej będzie gorący, usmaż rybę i odstaw na bok.
- Na patelnię dodaj cebulę i paprykę i smaż przez 5 minut. Dodaj czosnek w proszku i pastę curry oraz wlej mleko kokosowe wraz z sosem sojowym. Wymieszaj.
- Dodaj groszek. Gdy płyn zacznie się gotować na wolnym ogniu, włóż łososia na patelnię, przykryj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Na wierzch z kolendrą lub natką. Podawaj z ryżem lub komosą ryżową.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze