Liście kaffiru - jak wykorzystać je w kuchni?

Papeda - zwana też dziką limonką, tajską limonką lub limonką kaffir - należy do rodziny roślin cytrusowych, ale od jej kuzynów wyróżnia ją bardziej intensywny aromat i smak. Jest nieodzowną częścią kuchni tajskiej i indonezyjskiej. W trakcie przygotowywania potraw warto wykorzystać nie tylko sam owoc, ale również liście.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Soczysty cytrus

Smak limonki kaffir doskonale komponuje się z klasycznymi produktami w kuchni azjatyckiej m.in. imbirem, mlekiem kokosowym, galangalem, trawą cytrynową i chili, ale warto ją łączyć też z bazylią, kardamonem, kuminem, kolendrą, curry, miętą, tamaryndem i kurkumą.

Starta skórka papedy nadaje potrawom wyrazisty, nieco pikantny smak. Można używać jej m.in. do ciasta rybnego, czyli połączenia ryby z ziemniakami, które razem smaży się w panierce. Pasuje również do ostrych potraw - jednym z najpopularniejszych przysmaków w kuchni azjatyckiej jest tzw. "zupa dżungli", czyli pikantny gulasz. Osobom, które nie są przyzwyczajone do tak mocno doprawionych przysmaków poleca się używanie skórki limonki kaffir bardzo oszczędnie. Łatwo bowiem może zdominować inne aromaty. Wystarczy zetrzeć ją na tarce lub drobno posiekać i utrzeć w moździerzu z innymi składnikami.

Wyjątkowe liście

Na uwagę zasługują również intensywnie zielone liście limonki kaffir. To podstawowy składnik wielu dań kuchni tajskiej, zup, sałatek na bazie curry i mieszanych potraw smażonych. Znajdziemy je m.in. w zupie typu Tom Yum, gdzie łączą się ze smakiem trawy cytrynowej i sokiem z limonki. Do gulaszów i bulionów używa się suszonych liści - podobnie, jak liści laurowych - wrzucając do garnka całe lub pocięte na mniejsze kawałki. Nie mają one jednak tak mocnego aromatu, jak liście świeże. Te mogą wzbogacić niejedną sałatkę czy pastę. Muszą być jednak młode i miękkie, cięte bardzo cienko przy jednoczesnym usunięciu zbędnych części liścia. Można je np. zrolować i drobno posiekać.

Liście kaffir warto dodawać też do potraw przygotowywanych metodą stir fry (chińska technika smażenia na mocno rozgrzanym oleju i częstym mieszaniu), zwłaszcza tych zawierających kokosowy krem.

Gdzie to kupić?

Świeże liście niestety są trudno dostępne w Polsce, ale warto sięgać po produkt mrożony, który zachowuje większość właściwości i można kupić go zarówno w dyskontach, delikatesach z żywnością egzotyczną, jak i sklepach internetowych. Mrozić można również samą limonkę.

Natomiast wybierając suszone liście kierujmy się ich kolorem - powinny być zielone, żółte nie nadają się do gotowania. Najlepiej przechowywać je jak inne zioła, w szczelnych pojemnikach, bez dostępu światła i wilgoci. Zamiennie możemy w kuchni zastosować skórkę z limonki, liście innych cytrusów lub trawę cytrynową.

Na podstawie healthdigezt.com/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść