Liście kaffiru - jak wykorzystać je w kuchni?

Papeda - zwana też dziką limonką, tajską limonką lub limonką kaffir - należy do rodziny roślin cytrusowych, ale od jej kuzynów wyróżnia ją bardziej intensywny aromat i smak. Jest nieodzowną częścią kuchni tajskiej i indonezyjskiej. W trakcie przygotowywania potraw warto wykorzystać nie tylko sam owoc, ale również liście.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Soczysty cytrus

Smak limonki kaffir doskonale komponuje się z klasycznymi produktami w kuchni azjatyckiej m.in. imbirem, mlekiem kokosowym, galangalem, trawą cytrynową i chili, ale warto ją łączyć też z bazylią, kardamonem, kuminem, kolendrą, curry, miętą, tamaryndem i kurkumą.

Starta skórka papedy nadaje potrawom wyrazisty, nieco pikantny smak. Można używać jej m.in. do ciasta rybnego, czyli połączenia ryby z ziemniakami, które razem smaży się w panierce. Pasuje również do ostrych potraw - jednym z najpopularniejszych przysmaków w kuchni azjatyckiej jest tzw. "zupa dżungli", czyli pikantny gulasz. Osobom, które nie są przyzwyczajone do tak mocno doprawionych przysmaków poleca się używanie skórki limonki kaffir bardzo oszczędnie. Łatwo bowiem może zdominować inne aromaty. Wystarczy zetrzeć ją na tarce lub drobno posiekać i utrzeć w moździerzu z innymi składnikami.

Wyjątkowe liście

Na uwagę zasługują również intensywnie zielone liście limonki kaffir. To podstawowy składnik wielu dań kuchni tajskiej, zup, sałatek na bazie curry i mieszanych potraw smażonych. Znajdziemy je m.in. w zupie typu Tom Yum, gdzie łączą się ze smakiem trawy cytrynowej i sokiem z limonki. Do gulaszów i bulionów używa się suszonych liści - podobnie, jak liści laurowych - wrzucając do garnka całe lub pocięte na mniejsze kawałki. Nie mają one jednak tak mocnego aromatu, jak liście świeże. Te mogą wzbogacić niejedną sałatkę czy pastę. Muszą być jednak młode i miękkie, cięte bardzo cienko przy jednoczesnym usunięciu zbędnych części liścia. Można je np. zrolować i drobno posiekać.

Liście kaffir warto dodawać też do potraw przygotowywanych metodą stir fry (chińska technika smażenia na mocno rozgrzanym oleju i częstym mieszaniu), zwłaszcza tych zawierających kokosowy krem.

Gdzie to kupić?

Świeże liście niestety są trudno dostępne w Polsce, ale warto sięgać po produkt mrożony, który zachowuje większość właściwości i można kupić go zarówno w dyskontach, delikatesach z żywnością egzotyczną, jak i sklepach internetowych. Mrozić można również samą limonkę.

Natomiast wybierając suszone liście kierujmy się ich kolorem - powinny być zielone, żółte nie nadają się do gotowania. Najlepiej przechowywać je jak inne zioła, w szczelnych pojemnikach, bez dostępu światła i wilgoci. Zamiennie możemy w kuchni zastosować skórkę z limonki, liście innych cytrusów lub trawę cytrynową.

Na podstawie healthdigezt.com/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce