Liście kaffiru - jak wykorzystać je w kuchni?

Papeda - zwana też dziką limonką, tajską limonką lub limonką kaffir - należy do rodziny roślin cytrusowych, ale od jej kuzynów wyróżnia ją bardziej intensywny aromat i smak. Jest nieodzowną częścią kuchni tajskiej i indonezyjskiej. W trakcie przygotowywania potraw warto wykorzystać nie tylko sam owoc, ale również liście.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Soczysty cytrus

Smak limonki kaffir doskonale komponuje się z klasycznymi produktami w kuchni azjatyckiej m.in. imbirem, mlekiem kokosowym, galangalem, trawą cytrynową i chili, ale warto ją łączyć też z bazylią, kardamonem, kuminem, kolendrą, curry, miętą, tamaryndem i kurkumą.

Starta skórka papedy nadaje potrawom wyrazisty, nieco pikantny smak. Można używać jej m.in. do ciasta rybnego, czyli połączenia ryby z ziemniakami, które razem smaży się w panierce. Pasuje również do ostrych potraw - jednym z najpopularniejszych przysmaków w kuchni azjatyckiej jest tzw. "zupa dżungli", czyli pikantny gulasz. Osobom, które nie są przyzwyczajone do tak mocno doprawionych przysmaków poleca się używanie skórki limonki kaffir bardzo oszczędnie. Łatwo bowiem może zdominować inne aromaty. Wystarczy zetrzeć ją na tarce lub drobno posiekać i utrzeć w moździerzu z innymi składnikami.

Wyjątkowe liście

Na uwagę zasługują również intensywnie zielone liście limonki kaffir. To podstawowy składnik wielu dań kuchni tajskiej, zup, sałatek na bazie curry i mieszanych potraw smażonych. Znajdziemy je m.in. w zupie typu Tom Yum, gdzie łączą się ze smakiem trawy cytrynowej i sokiem z limonki. Do gulaszów i bulionów używa się suszonych liści - podobnie, jak liści laurowych - wrzucając do garnka całe lub pocięte na mniejsze kawałki. Nie mają one jednak tak mocnego aromatu, jak liście świeże. Te mogą wzbogacić niejedną sałatkę czy pastę. Muszą być jednak młode i miękkie, cięte bardzo cienko przy jednoczesnym usunięciu zbędnych części liścia. Można je np. zrolować i drobno posiekać.

Liście kaffir warto dodawać też do potraw przygotowywanych metodą stir fry (chińska technika smażenia na mocno rozgrzanym oleju i częstym mieszaniu), zwłaszcza tych zawierających kokosowy krem.

Gdzie to kupić?

Świeże liście niestety są trudno dostępne w Polsce, ale warto sięgać po produkt mrożony, który zachowuje większość właściwości i można kupić go zarówno w dyskontach, delikatesach z żywnością egzotyczną, jak i sklepach internetowych. Mrozić można również samą limonkę.

Natomiast wybierając suszone liście kierujmy się ich kolorem - powinny być zielone, żółte nie nadają się do gotowania. Najlepiej przechowywać je jak inne zioła, w szczelnych pojemnikach, bez dostępu światła i wilgoci. Zamiennie możemy w kuchni zastosować skórkę z limonki, liście innych cytrusów lub trawę cytrynową.

Na podstawie healthdigezt.com/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥