Liście kaffiru - jak wykorzystać je w kuchni?

Papeda - zwana też dziką limonką, tajską limonką lub limonką kaffir - należy do rodziny roślin cytrusowych, ale od jej kuzynów wyróżnia ją bardziej intensywny aromat i smak. Jest nieodzowną częścią kuchni tajskiej i indonezyjskiej. W trakcie przygotowywania potraw warto wykorzystać nie tylko sam owoc, ale również liście.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Soczysty cytrus

Smak limonki kaffir doskonale komponuje się z klasycznymi produktami w kuchni azjatyckiej m.in. imbirem, mlekiem kokosowym, galangalem, trawą cytrynową i chili, ale warto ją łączyć też z bazylią, kardamonem, kuminem, kolendrą, curry, miętą, tamaryndem i kurkumą.

Starta skórka papedy nadaje potrawom wyrazisty, nieco pikantny smak. Można używać jej m.in. do ciasta rybnego, czyli połączenia ryby z ziemniakami, które razem smaży się w panierce. Pasuje również do ostrych potraw - jednym z najpopularniejszych przysmaków w kuchni azjatyckiej jest tzw. "zupa dżungli", czyli pikantny gulasz. Osobom, które nie są przyzwyczajone do tak mocno doprawionych przysmaków poleca się używanie skórki limonki kaffir bardzo oszczędnie. Łatwo bowiem może zdominować inne aromaty. Wystarczy zetrzeć ją na tarce lub drobno posiekać i utrzeć w moździerzu z innymi składnikami.

Wyjątkowe liście

Na uwagę zasługują również intensywnie zielone liście limonki kaffir. To podstawowy składnik wielu dań kuchni tajskiej, zup, sałatek na bazie curry i mieszanych potraw smażonych. Znajdziemy je m.in. w zupie typu Tom Yum, gdzie łączą się ze smakiem trawy cytrynowej i sokiem z limonki. Do gulaszów i bulionów używa się suszonych liści - podobnie, jak liści laurowych - wrzucając do garnka całe lub pocięte na mniejsze kawałki. Nie mają one jednak tak mocnego aromatu, jak liście świeże. Te mogą wzbogacić niejedną sałatkę czy pastę. Muszą być jednak młode i miękkie, cięte bardzo cienko przy jednoczesnym usunięciu zbędnych części liścia. Można je np. zrolować i drobno posiekać.

Liście kaffir warto dodawać też do potraw przygotowywanych metodą stir fry (chińska technika smażenia na mocno rozgrzanym oleju i częstym mieszaniu), zwłaszcza tych zawierających kokosowy krem.

Gdzie to kupić?

Świeże liście niestety są trudno dostępne w Polsce, ale warto sięgać po produkt mrożony, który zachowuje większość właściwości i można kupić go zarówno w dyskontach, delikatesach z żywnością egzotyczną, jak i sklepach internetowych. Mrozić można również samą limonkę.

Natomiast wybierając suszone liście kierujmy się ich kolorem - powinny być zielone, żółte nie nadają się do gotowania. Najlepiej przechowywać je jak inne zioła, w szczelnych pojemnikach, bez dostępu światła i wilgoci. Zamiennie możemy w kuchni zastosować skórkę z limonki, liście innych cytrusów lub trawę cytrynową.

Na podstawie healthdigezt.com/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm