Lepsze niż mleko. Witaminowa bomba i booster odporności

To produkt, który zdecydowanie warto poznać. Nazwa brzmi dość tajemniczo, bo o colostrum nie każdy jeszcze słyszał. To naturalna bomba witaminowa, która zdobywa coraz więcej fanów.

Ser z colostrumSer z colostrum
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Colostrum bydlęce to nic innego jak siara, czyli pierwsze mleko produkowane przez krowę. To wyjątkowa substancja, która dostarcza nowo narodzonym cielętom niezbędnych składników odżywczych i przeciwciał, wspierając ich układ odpornościowy. Ze względu na bogaty skład, colostrum bydlęce jest cenionym produktem i uzupełnieniem diety również dla ludzi. Zwracają na nie uwagę kulturyści i interesują się nim fani zdrowego odżywiania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki zebra gotowe w kilka chwil. Porcje jeszcze smaczniejsze niż ciasto

Właściwości colostrum bydlęcego

Colostrum zawiera wysokie stężenie immunoglobulin, zwłaszcza IgG, które odgrywają kluczową rolę w ochronie przed infekcjami. To również źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Dzięki temu ma pomagać w walce z wirusami i bakteriami. Szczególną uwagę powinny na colostrum zwrócić osoby, które wyszły z leczenia antybiotykami, dzieci czy też ci, którzy narzekają na powracające przeziębienia. Siara bydlęca przyspiesza również regenerację tkanek, gojenie ran oraz odbudowę mięśni. To ciekawe uzupełnienie zdrowej diety, ale oczywiście nie jest remedium na wszystkie problemy.

Tak wygląda świeżo zebrane colostrum
Tak wygląda świeżo zebrane colostrum © Adobe Stock

Badania na temat skuteczności wciąż są prowadzone, a samo colostrum traktować można raczej jako ciekawostkę niż magiczny składnik diety, który zresztą potrafi kosztować niemałą kwotę. To ciekawy i zdrowy zamiennik dla zwykłego mleka.

Jak przyjmować colostrum?

Colostrum bydlęce jest dostępne w formie proszku do rozrabiania z wodą lub mlekiem. Najczęściej jest jednym ze składników białkowej mieszanki dedykowanej osobom aktywnym fizycznie, które dbają o wzrost masy mięśniowej i regenerację po treningu. Dla osób ceniących wygodę dostępne są kapsułki z colostrum, które można łatwo połknąć, popijając wodą. Czasami kapsułki te są wzbogacane o dodatkowe składniki, takie jak pyłek pszczeli, który również posiada cenne właściwości odżywcze. Takie połączenie może wzmacniać efekt suplementacji.

Siara bydlęca jest także wykorzystywana do przygotowania indyjskiego sera znanego jako kharvas, Cheek, Chik, Bari, Pis lub Junnu. Dodaje się do tego również mleko, cukier, kardamon i szafran dla smaku. Następnie całość gotuje się lub piecze, aż stężeje i uzyska kremową konsystencję.

Indyjski deser z colostrum
Indyjski deser z colostrum © Adobe Stock

Na świeże colostrum trafić można podczas wizyty na ekologicznych gospodarstwach czy lokalnych jarmarkach. To ciekawostka, na którą warto zwrócić uwagę, ale nie uzależniać od niej swojego zdrowia. Podstawą jest zawsze zdrowa i zbilansowana dieta, bogata w warzywa i składniki odżywcze. Wszystko inne jest tylko dodatkiem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja