Lepsze niż mleko. Witaminowa bomba i booster odporności
To produkt, który zdecydowanie warto poznać. Nazwa brzmi dość tajemniczo, bo o colostrum nie każdy jeszcze słyszał. To naturalna bomba witaminowa, która zdobywa coraz więcej fanów.
Colostrum bydlęce to nic innego jak siara, czyli pierwsze mleko produkowane przez krowę. To wyjątkowa substancja, która dostarcza nowo narodzonym cielętom niezbędnych składników odżywczych i przeciwciał, wspierając ich układ odpornościowy. Ze względu na bogaty skład, colostrum bydlęce jest cenionym produktem i uzupełnieniem diety również dla ludzi. Zwracają na nie uwagę kulturyści i interesują się nim fani zdrowego odżywiania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babeczki zebra gotowe w kilka chwil. Porcje jeszcze smaczniejsze niż ciasto
Właściwości colostrum bydlęcego
Colostrum zawiera wysokie stężenie immunoglobulin, zwłaszcza IgG, które odgrywają kluczową rolę w ochronie przed infekcjami. To również źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Dzięki temu ma pomagać w walce z wirusami i bakteriami. Szczególną uwagę powinny na colostrum zwrócić osoby, które wyszły z leczenia antybiotykami, dzieci czy też ci, którzy narzekają na powracające przeziębienia. Siara bydlęca przyspiesza również regenerację tkanek, gojenie ran oraz odbudowę mięśni. To ciekawe uzupełnienie zdrowej diety, ale oczywiście nie jest remedium na wszystkie problemy.
Badania na temat skuteczności wciąż są prowadzone, a samo colostrum traktować można raczej jako ciekawostkę niż magiczny składnik diety, który zresztą potrafi kosztować niemałą kwotę. To ciekawy i zdrowy zamiennik dla zwykłego mleka.
Jak przyjmować colostrum?
Colostrum bydlęce jest dostępne w formie proszku do rozrabiania z wodą lub mlekiem. Najczęściej jest jednym ze składników białkowej mieszanki dedykowanej osobom aktywnym fizycznie, które dbają o wzrost masy mięśniowej i regenerację po treningu. Dla osób ceniących wygodę dostępne są kapsułki z colostrum, które można łatwo połknąć, popijając wodą. Czasami kapsułki te są wzbogacane o dodatkowe składniki, takie jak pyłek pszczeli, który również posiada cenne właściwości odżywcze. Takie połączenie może wzmacniać efekt suplementacji.
Siara bydlęca jest także wykorzystywana do przygotowania indyjskiego sera znanego jako kharvas, Cheek, Chik, Bari, Pis lub Junnu. Dodaje się do tego również mleko, cukier, kardamon i szafran dla smaku. Następnie całość gotuje się lub piecze, aż stężeje i uzyska kremową konsystencję.
Na świeże colostrum trafić można podczas wizyty na ekologicznych gospodarstwach czy lokalnych jarmarkach. To ciekawostka, na którą warto zwrócić uwagę, ale nie uzależniać od niej swojego zdrowia. Podstawą jest zawsze zdrowa i zbilansowana dieta, bogata w warzywa i składniki odżywcze. Wszystko inne jest tylko dodatkiem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.