Trwa ładowanie...
d3r3fih
14-06-2021 11:56

"Lazania" po polsku. Przepis na naleśniki z wyjątkowym farszem

Przepis

Sezon na młodą kapustę trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać go maksymalnie. Młoda kapusta świetnie smakuje duszona z boczkiem, nadaje się również do zup i surówek. Tym razem proponujemy jednak zupełnie nowy sposób na wykorzystanie młodej kapusty. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3r3fih
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 ½ szk. mąki pszennej
  • ½ szk. wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 całe jajko
  • 2 szk. mleka

Składnik na farsz:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ główki kapusty młodej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • olej do smażenia
  • 20 dag sera żółtego
Przepis
  • Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy papryką ostrą oraz solą.
  • Do mięsa dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę marchewki, obrane z nasion i pokrojone w również w kostkę papryki, podlewamy trochę wodą i gotujemy aż warzywa zmiękną.
  • Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i ketchup, chwilkę jeszcze gotujemy około dwóch minut.
  • Przygotowujemy naleśniki, do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, wlewamy wodę i stopniowo mleko, mieszają żeby nie powstały nam grudki.
  • Na rozgrzanym oleju lub naleśnikarce smażymy cztery naleśniki.
  • Na dnie naczynia okrągłego lub formy do pieczenia układamy jeden naleśnik.
  • Na naleśniku układamy 1/3 farszu mięsnego i posypujemy 1/3 startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera.
  • Ponownie naleśnik, ser, farsz mięsny i tak powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc naleśnikiem, którego posypujemy żółtym serem.
  • Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

"Lazania" po polsku. Przepis na naleśniki z wyjątkowym farszem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj