"Lazania" po polsku. Przepis na naleśniki z wyjątkowym farszem
Sezon na młodą kapustę trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać go maksymalnie. Młoda kapusta świetnie smakuje duszona z boczkiem, nadaje się również do zup i surówek. Tym razem proponujemy jednak zupełnie nowy sposób na wykorzystanie młodej kapusty. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 1 ½ szk. mąki pszennej
- ½ szk. wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 całe jajko
- 2 szk. mleka
Składnik na farsz:
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- ½ główki kapusty młodej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 marchewki
- 200 g przecieru pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- sól
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- olej do smażenia
- 20 dag sera żółtego
- Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy papryką ostrą oraz solą.
- Do mięsa dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę marchewki, obrane z nasion i pokrojone w również w kostkę papryki, podlewamy trochę wodą i gotujemy aż warzywa zmiękną.
- Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i ketchup, chwilkę jeszcze gotujemy około dwóch minut.
- Przygotowujemy naleśniki, do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, wlewamy wodę i stopniowo mleko, mieszają żeby nie powstały nam grudki.
- Na rozgrzanym oleju lub naleśnikarce smażymy cztery naleśniki.
- Na dnie naczynia okrągłego lub formy do pieczenia układamy jeden naleśnik.
- Na naleśniku układamy 1/3 farszu mięsnego i posypujemy 1/3 startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera.
- Ponownie naleśnik, ser, farsz mięsny i tak powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc naleśnikiem, którego posypujemy żółtym serem.
- Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze