"Lazania" po polsku. Przepis na naleśniki z wyjątkowym farszem

Sezon na młodą kapustę trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać go maksymalnie. Młoda kapusta świetnie smakuje duszona z boczkiem, nadaje się również do zup i surówek. Tym razem proponujemy jednak zupełnie nowy sposób na wykorzystanie młodej kapusty. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

"Lazania" po polsku. Przepis na naleśniki z wyjątkowym farszem"Lazania" po polsku. Przepis na naleśniki z wyjątkowym farszem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 ½ szk. mąki pszennej
  • ½ szk. wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 całe jajko
  • 2 szk. mleka

Składnik na farsz:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ główki kapusty młodej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • olej do smażenia
  • 20 dag sera żółtego

Przepis

  • Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy papryką ostrą oraz solą.
  • Do mięsa dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę marchewki, obrane z nasion i pokrojone w również w kostkę papryki, podlewamy trochę wodą i gotujemy aż warzywa zmiękną.
  • Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i ketchup, chwilkę jeszcze gotujemy około dwóch minut.
  • Przygotowujemy naleśniki, do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, wlewamy wodę i stopniowo mleko, mieszają żeby nie powstały nam grudki.
  • Na rozgrzanym oleju lub naleśnikarce smażymy cztery naleśniki.
  • Na dnie naczynia okrągłego lub formy do pieczenia układamy jeden naleśnik.
  • Na naleśniku układamy 1/3 farszu mięsnego i posypujemy 1/3 startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera.
  • Ponownie naleśnik, ser, farsz mięsny i tak powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc naleśnikiem, którego posypujemy żółtym serem.
  • Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów