Łabędzi puch. Przepyszne ciacho na rodzinne uroczystości

Aromatyczne i kremowe ciasto, które wspaniale sprawdzi się na rodzinnych imprezach. Wygląda fantastycznie i jest proste w przygotowaniu. Wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Łabędzi puchŁabędzi puch
Natalia Kudela

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek – osobno białka i żółtka
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 170 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 160 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 220 g dżemu z czarnej porzeczki lub konfitury z czarnej porzeczki

Krem:

  • 100 g sucharków
  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Posypka kokosowa:

  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g cukru

Przepis

  • Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Krem: sucharki pokruszyć do miski i zalać około 500 ml mleka, odstawić na około 3-5 minut, aby namokły. Następnie je zmiksować na papkę. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, wymieszać. Gdy mleko będzie gorące, dodać papkę z sucharków, wiórki kokosowe. Masę zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Następnie trzymać ją na małym ogniu przez około 5 minut (mieszać, aby masy nie przypalić). Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą na dotyk. Odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w około 5 partiach dodać masę z sucharkami i kokosem, ja dodawałam tak po dwie kopiaste łyżki. Po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.Składanie ciasta:
  • Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
  • Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
  • Biszkopt posmarować dżemem.
  • Na dżem wyłożyć połowę kremu, wyrównać (ja wyłożyłam tak 2/3 kremu). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na czas dalszych przygotowań ciasto można wstawić do lodówki.
  • Posypka kokosowa: na patelni roztopić masło. Wsypać cukier, wiórki kokosowe i wymieszać. Podgrzewać masę, aż ładnie się przyrumieni (cały czas mieszać, aby wiórków nie przypalić, szybko się rumienią). Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić na około 5 minut. Następnie jeszcze ciepłą posypką równomiernie udekorować ciasto.12. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej