Kurczak z kukurydzą i ananasem
Dziś największym producentem kukurydzy są USA, Brazylia i Chiny, ale zboże to pochodzi z Meksyku i było tam uprawiane już niemal 7 tys. lat temu. Do Europy kukurydza dotarła oczywiście dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, czyli przez Portugalię i Hiszpanię, ale do Polski trafiła okrężną drogą – najprawdopodobniej przez Węgry
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
• 1 filet z piersi kurczaka
• 4 plastry ananasa z puszki
• 1 puszka kukurydzy
• kilka gałązek
natki pietruszki
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżeczka musztardy
• sól i pieprz do smaku
- Kurczaka pokroić w kostkę i upiec albo usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej, ostudzić.
- Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
- Natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez i musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dobrze wymieszać.
Przepis pochodzi z książki "Sałatki. Zdrowe i kolorowe"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze