Kurczak z kukurydzą i ananasem

Dziś największym producentem kukurydzy są USA, Brazylia i Chiny, ale zboże to pochodzi z Meksyku i było tam uprawiane już niemal 7 tys. lat temu. Do Europy kukurydza dotarła oczywiście dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, czyli przez Portugalię i Hiszpanię, ale do Polski trafiła okrężną drogą – najprawdopodobniej przez Węgry

Kurczak z kukurydzą i ananasemKurczak z kukurydzą i ananasem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 1 filet z piersi kurczaka
• 4 plastry ananasa z puszki
• 1 puszka kukurydzy
• kilka gałązek
natki pietruszki
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżeczka musztardy
• sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Kurczaka pokroić w kostkę i upiec albo usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej, ostudzić.
  • Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
  • Natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez i musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dobrze wymieszać.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja