Kurczak z kukurydzą i ananasem
Dziś największym producentem kukurydzy są USA, Brazylia i Chiny, ale zboże to pochodzi z Meksyku i było tam uprawiane już niemal 7 tys. lat temu. Do Europy kukurydza dotarła oczywiście dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, czyli przez Portugalię i Hiszpanię, ale do Polski trafiła okrężną drogą – najprawdopodobniej przez Węgry
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
• 1 filet z piersi kurczaka
• 4 plastry ananasa z puszki
• 1 puszka kukurydzy
• kilka gałązek
natki pietruszki
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżeczka musztardy
• sól i pieprz do smaku
Przepis
- Kurczaka pokroić w kostkę i upiec albo usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej, ostudzić.
- Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
- Natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez i musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dobrze wymieszać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl