Kurczak w sezamie z ryżem

Delikatne i soczyste mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie zawsze dobrze sprawdza się na obiad lub kolację. Do tego porcja świeżych sezonowych warzyw i ryż. Prosto, szybko i pysznie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kurczak w sezamie z ryżemKurczak w sezamie z ryżem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 duże marchewki
  • 100 g groszku zielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g miodu
  • 50 g sosu sojowego jasnego
  • 30 g octu ryżowego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 30 g sosu chili słodkiego
  • 20 g ziaren sezamu

Przepis

  • Mięso kroję na mniejsze kawałki. Do miski wbijam jajko, wlewam wodę, wsypuję skrobie ziemniaczaną, paprykę słodką, sól, pieprz i dokładnie mieszam. Do marynaty przekładam mięso, ponownie dokładnie mieszam. Kurczaka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
  • Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu.
  • Marchew obieram, myję kroję w krążki, gotuję w osolonej wodzie razem z groszkiem.
  • Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, dodaję miód, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier trzcinowy. Sos chili oraz ziarna sezamu. Wszystko dokładnie mieszam i łączę z upieczonym kurczakiem.
  • Danie gotowe, układam w naczyniu ryż, warzywa i kurczaka z sosem.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się