Kurczak w sezamie z ryżem
Delikatne i soczyste mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie zawsze dobrze sprawdza się na obiad lub kolację. Do tego porcja świeżych sezonowych warzyw i ryż. Prosto, szybko i pysznie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 podwójny filet kurczaka
- 2 torebki ryżu
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 duże marchewki
- 100 g groszku zielonego
- 2 ząbki czosnku
- 60 g miodu
- 50 g sosu sojowego jasnego
- 30 g octu ryżowego
- 30 g cukru trzcinowego
- 30 g sosu chili słodkiego
- 20 g ziaren sezamu
- Mięso kroję na mniejsze kawałki. Do miski wbijam jajko, wlewam wodę, wsypuję skrobie ziemniaczaną, paprykę słodką, sól, pieprz i dokładnie mieszam. Do marynaty przekładam mięso, ponownie dokładnie mieszam. Kurczaka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
- Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu.
- Marchew obieram, myję kroję w krążki, gotuję w osolonej wodzie razem z groszkiem.
- Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, dodaję miód, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier trzcinowy. Sos chili oraz ziarna sezamu. Wszystko dokładnie mieszam i łączę z upieczonym kurczakiem.
- Danie gotowe, układam w naczyniu ryż, warzywa i kurczaka z sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze