Kurczak pieczony w miodzie z tymiankiem
"Nic nie przebije pieczonego kurczaka na łatwy rodzinny obiad. Każdy z nas ma swój przepis na pieczonego kurczaka. U mnie dziś kurczak w miodzie. Mięso jest kruche i soczyste, a powstały podczas pieczenia sos fenomenalny. Jeśli zostanie ci mięso, można go wykorzystać w sałatce z ryżem i brokułami lub sałatą, tartą marchewką i sezamem" - pisze autorka bloga bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kurczaka umyj i osusz. Sól wymieszaj słodką i ostrą papryką, miodem, tymiankiem i olejem, a następnie natrzyj marynatą mięso od wewnątrz i na zewnątrz.
- Kurczaka włożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika, na niską półkę i piec 30 minut w temp. 200 stopni.
- Po tym czasie na dno brytfanny wlej szklankę wody, przykryj kurczaka piecz jeszcze godzinę lub 1,5 godz.
- Gotowego kurczaka podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
- Kurczak smakuje wybornie również na zimno.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl