Kupiła mięso w promocji na obiad. Świeciło w nocy

Pani Małgorzata z Gorlic kupiła w jednym z supermarketów podudzia z kurczaka na obiad. W domu zamarynowała mięso w przyprawach i odstawiła na stole. Wieczorem ze zdziwieniem odkryła, że kurczak świeci w ciemności. O sprawie poinformowała sanepid.

Mięso zakupione w jednym z supermarketów w województwie małopolskim świeciło w ciemności.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

- Były naprawdę tanie. Niecałe sześć złotych za kilogram, to wydawała się świetna okazja, tym bardziej że wyglądały na świeże – relacjonuje kobieta w rozmowie z "Gazetą Krakowską". Nie spodziewała się, że pozostawione w kuchni mięso zacznie świecić. - W pierwszej chwili pomyślałam, że ktoś zostawił wyciszony telefon, który teraz dzwoni. Podeszłam do stołu i to, co zobaczyłam, po prostu mnie przeraziło. Mięso świeciło na seledynowo. By potwierdzić to, co widzi, zawołała męża. On też patrząc na to, nie krył zdziwienia. Rano postanowiłam zgłosić sprawę w sanepidzie.

Obraz
© Gazeta Krakowska

Kontrolerzy ze stacji sanitarno-epidemiologicznej pojechali do sklepu, w którym pani Małgorzata kupiła mięso. Nie stwierdzili jednak żadnych nieprawidłowości. - Partia, z której pochodzi produkt, wyniosła 5 kilogramów. Pani Małgorzata kupiła 1,1 kg. Na miejscu zrobiliśmy kontrolę całego stoiska mięsno-wędliniarskiego, wykonaliśmy też próbę w ciemności, by sprawdzić, czy mięso w sklepie także świeci. Nie zaobserwowano efektu fluorescencji - mówi w rozmowie z "Gazetą Krakowską" Jadwiga Wójtowicz, szefowa Sanepidu w Gorlicach.

Dlaczego więc mięso zakupione przez panią Małgorzatę świeciło? - Mogło to być spowodowane przez kilka czynników. Spotykamy się z sytuacjami, które wskazują na dodawanie do mięsa chemicznych substancji celem zwiększenia jego masy (czysta woda) lub zahamowania ubytków (fosforany) i rozwoju mikroflory. Mogą to być także drobnoustroje, dla których mięso jest doskonałym środowiskiem rozwoju. Konsumenci rzadko zgłaszają podobne sytuacje, tylko wyrzucają produkt. Jeśli jednak mięso zostałoby w prawidłowy sposób przyrządzone, to nie powinno wpłynąć niekorzystnie na niczyje zdrowie. Wystarczy zachować podstawowe zasady higieny. Mięso po przyniesieniu do domu trzeba przed dalszą obróbka umyć, ważna jest też dbałość o czystość rąk i kuchennych naczyń – podkreśla Jadwiga Wójtowicz.

Mięso zakupione przez panią Małgorzatę było najprawdopodobniej źle przechowywane. Kobieta przez kilka godzin trzymała je poza lodówką. W mieszance użytych przypraw także mogły znajdować się związki, odpowiedzialne za wywołanie efektu fluorescencji. Niestety nie zostały one przebadane, ponieważ klientka zabrała je ze sobą.

Zobacz wideo: Jak przechowywać jedzenie

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości