Kupiła mięso w promocji na obiad. Świeciło w nocy

Pani Małgorzata z Gorlic kupiła w jednym z supermarketów podudzia z kurczaka na obiad. W domu zamarynowała mięso w przyprawach i odstawiła na stole. Wieczorem ze zdziwieniem odkryła, że kurczak świeci w ciemności. O sprawie poinformowała sanepid.

Mięso zakupione w jednym z supermarketów w województwie małopolskim świeciło w ciemności.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

- Były naprawdę tanie. Niecałe sześć złotych za kilogram, to wydawała się świetna okazja, tym bardziej że wyglądały na świeże – relacjonuje kobieta w rozmowie z "Gazetą Krakowską". Nie spodziewała się, że pozostawione w kuchni mięso zacznie świecić. - W pierwszej chwili pomyślałam, że ktoś zostawił wyciszony telefon, który teraz dzwoni. Podeszłam do stołu i to, co zobaczyłam, po prostu mnie przeraziło. Mięso świeciło na seledynowo. By potwierdzić to, co widzi, zawołała męża. On też patrząc na to, nie krył zdziwienia. Rano postanowiłam zgłosić sprawę w sanepidzie.

Obraz
© Gazeta Krakowska

Kontrolerzy ze stacji sanitarno-epidemiologicznej pojechali do sklepu, w którym pani Małgorzata kupiła mięso. Nie stwierdzili jednak żadnych nieprawidłowości. - Partia, z której pochodzi produkt, wyniosła 5 kilogramów. Pani Małgorzata kupiła 1,1 kg. Na miejscu zrobiliśmy kontrolę całego stoiska mięsno-wędliniarskiego, wykonaliśmy też próbę w ciemności, by sprawdzić, czy mięso w sklepie także świeci. Nie zaobserwowano efektu fluorescencji - mówi w rozmowie z "Gazetą Krakowską" Jadwiga Wójtowicz, szefowa Sanepidu w Gorlicach.

Dlaczego więc mięso zakupione przez panią Małgorzatę świeciło? - Mogło to być spowodowane przez kilka czynników. Spotykamy się z sytuacjami, które wskazują na dodawanie do mięsa chemicznych substancji celem zwiększenia jego masy (czysta woda) lub zahamowania ubytków (fosforany) i rozwoju mikroflory. Mogą to być także drobnoustroje, dla których mięso jest doskonałym środowiskiem rozwoju. Konsumenci rzadko zgłaszają podobne sytuacje, tylko wyrzucają produkt. Jeśli jednak mięso zostałoby w prawidłowy sposób przyrządzone, to nie powinno wpłynąć niekorzystnie na niczyje zdrowie. Wystarczy zachować podstawowe zasady higieny. Mięso po przyniesieniu do domu trzeba przed dalszą obróbka umyć, ważna jest też dbałość o czystość rąk i kuchennych naczyń – podkreśla Jadwiga Wójtowicz.

Mięso zakupione przez panią Małgorzatę było najprawdopodobniej źle przechowywane. Kobieta przez kilka godzin trzymała je poza lodówką. W mieszance użytych przypraw także mogły znajdować się związki, odpowiedzialne za wywołanie efektu fluorescencji. Niestety nie zostały one przebadane, ponieważ klientka zabrała je ze sobą.

Zobacz wideo: Jak przechowywać jedzenie

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki