Kupiła mięso w promocji na obiad. Świeciło w nocy

Pani Małgorzata z Gorlic kupiła w jednym z supermarketów podudzia z kurczaka na obiad. W domu zamarynowała mięso w przyprawach i odstawiła na stole. Wieczorem ze zdziwieniem odkryła, że kurczak świeci w ciemności. O sprawie poinformowała sanepid.

Mięso zakupione w jednym z supermarketów w województwie małopolskim świeciło w ciemności.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

- Były naprawdę tanie. Niecałe sześć złotych za kilogram, to wydawała się świetna okazja, tym bardziej że wyglądały na świeże – relacjonuje kobieta w rozmowie z "Gazetą Krakowską". Nie spodziewała się, że pozostawione w kuchni mięso zacznie świecić. - W pierwszej chwili pomyślałam, że ktoś zostawił wyciszony telefon, który teraz dzwoni. Podeszłam do stołu i to, co zobaczyłam, po prostu mnie przeraziło. Mięso świeciło na seledynowo. By potwierdzić to, co widzi, zawołała męża. On też patrząc na to, nie krył zdziwienia. Rano postanowiłam zgłosić sprawę w sanepidzie.

Obraz
© Gazeta Krakowska

Kontrolerzy ze stacji sanitarno-epidemiologicznej pojechali do sklepu, w którym pani Małgorzata kupiła mięso. Nie stwierdzili jednak żadnych nieprawidłowości. - Partia, z której pochodzi produkt, wyniosła 5 kilogramów. Pani Małgorzata kupiła 1,1 kg. Na miejscu zrobiliśmy kontrolę całego stoiska mięsno-wędliniarskiego, wykonaliśmy też próbę w ciemności, by sprawdzić, czy mięso w sklepie także świeci. Nie zaobserwowano efektu fluorescencji - mówi w rozmowie z "Gazetą Krakowską" Jadwiga Wójtowicz, szefowa Sanepidu w Gorlicach.

Dlaczego więc mięso zakupione przez panią Małgorzatę świeciło? - Mogło to być spowodowane przez kilka czynników. Spotykamy się z sytuacjami, które wskazują na dodawanie do mięsa chemicznych substancji celem zwiększenia jego masy (czysta woda) lub zahamowania ubytków (fosforany) i rozwoju mikroflory. Mogą to być także drobnoustroje, dla których mięso jest doskonałym środowiskiem rozwoju. Konsumenci rzadko zgłaszają podobne sytuacje, tylko wyrzucają produkt. Jeśli jednak mięso zostałoby w prawidłowy sposób przyrządzone, to nie powinno wpłynąć niekorzystnie na niczyje zdrowie. Wystarczy zachować podstawowe zasady higieny. Mięso po przyniesieniu do domu trzeba przed dalszą obróbka umyć, ważna jest też dbałość o czystość rąk i kuchennych naczyń – podkreśla Jadwiga Wójtowicz.

Mięso zakupione przez panią Małgorzatę było najprawdopodobniej źle przechowywane. Kobieta przez kilka godzin trzymała je poza lodówką. W mieszance użytych przypraw także mogły znajdować się związki, odpowiedzialne za wywołanie efektu fluorescencji. Niestety nie zostały one przebadane, ponieważ klientka zabrała je ze sobą.

Zobacz wideo: Jak przechowywać jedzenie

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów