Kuchnia tajska. Czym się charakteryzuje?
Kuchnia tajska jest jedną z bardziej rozpoznawalnych kuchni azjatyckich. Jest ona połączeniem wielu tradycji kulinarnych, które dotarły do Tajlandii w różnych okresach historycznych. Największe wpływy miały na nią Chiny oraz Indie, ale nie bez echa odbyły się również misje dyplomatyczne Portugalczyków i Hiszpanów. Czym charakteryzuje się kuchnia tajska i jakie są jej popisowe dania?
Charakterystyka tajskiej kuchni
Kuchnia tajska jest kolorowa, aromatyczna i różnorodna. Ogromna ilość przypraw stosowanych do dań ma wzmacniać i leczyć nie tylko ciało, ale również duszę. Tajowie nie używają soli, a ich potrawy mają niską zawartość węglowodanów, dlatego też kuchnia tajska uważana jest za jedną ze zdrowszych. Jednocześnie jest ona bardzo ostra, choć jej cechą charakterystyczną jest łączenie pięciu podstawowych smaków, czyli: gorzkiego, słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego.
W kuchni tajskiej dania najczęściej przyrządza się poprzez grillowanie, gotowanie i smażenie. Rzadko spotkamy w niej potrawy pieczone. Często do gotowania wykorzystuje się wok, czyli głęboką patelnię idealną do potraw jednogarnkowych: zup czy potrawek. Robi się je z kurczaka, wieprzowiny lub owoców morza, np. krewetek, homarów. Podstawowym dodatkiem do dań jest ryż, głównie jaśminowy, ale podaje się również makarony.
Głównym składnikiem obecnym w tajskiej kuchni jest kokos. Stosuje się wodę kokosową, mleko kokosowe, cukier kokosowy, olej kokosowy, świeży kokos, wiórki kokosowe. Równie często w potrawach tajskich spotkamy trawę cytrynową, kolendrę, sos sojowy, rybny albo ostrygowy, liście limonki, bazylię, tofu, imbir, curry, czosnek. Oczywiście, od kiedy Tajowie poznali chili, ich kuchnia należy do jednej z najbardziej pikantnych kuchni świata.
Curry. Najzdrowsza przyprawa świata
Tajska kultura jedzenia
W Tajlandii nie tylko same posiłki są ważne, ale również sposób ich podania oraz spożywania. Potrawy są nie tylko smaczne, ale i piękne. Uliczni kucharze i gospodynie domowe przywiązują do tego znacznie mniejszą uwagę, ale w restauracjach zawsze zdobi się dania kolorowymi kwiatami oraz rzeźbionymi warzywami i owocami.
Na stole z reguły znajdziemy więcej talerzy niż liczba osób spożywających posiłek. Ryż i sos podaje się w osobnych naczyniach. Najczęściej z ryżu formuje się dłonią kulki, które potem macza się w sosie wedle uznania. Posiłki w Tajlandii podawane są gorące. Na deser z kolei najczęściej jada się owoce.
Makaron je się pałeczkami, a do pozostałych dań przy talerzu znajdziemy łyżki i widelce. Należy jednak pamiętać, że jedzenie widelcem jest niedopuszczalne. Służy on jedynie do nakładania poszczególnych składników na łyżkę. W Tajlandii nie stosuje się za to w ogóle noża. Potrawy są tak przygotowane, że nie trzeba go używać.
Najpopularniejsze dania tajskiej kuchni
Tajskie potrawy są bardzo charakterystyczne. Do najpopularniejszych należą:
- pad thai – smażony makaron ryżowy z rybą, orzeszkami ziemnymi, sosem rybnym, cukrem kokosowym, sokiem z limonki, dymką i kiełkami fasoli mung;
- tajskie curry – danie przygotowane na bazie warzyw, mięsa, ryb albo krewetek w połączeniu z sosami, ziołami i ostrymi przyprawami. W zależności od koloru użytej papryki rozróżniamy curry czerwone, zielone albo żółte;
- tom yam – zupa przygotowana na bulionie i mleku kokosowym. Najczęściej dodaje się do niej kurczaka albo krewetki. Ponadto w zupie znajdują się: grzyby tam yam, galangal, chili, trawa cytrynowa, liście limonki kafir, czerwona albo zielona pasta curry, a także kolendra. Zupa ma słodko-kwaśny smak;
- kurczak satay – grillowana pierś z kurczaka uformowana na kształt szaszłyka. Marynuje się ją w sosie sojowym połączonym z sokiem cytrynowym, chili, kurkumą, kuminem i olejem sezamowym. Podaje się ją z sosem orzechowym;
- tom kha gai – drobiowy albo wieprzowy bulion podawany z kawałkami kurczaka, trawą cytrynową, chili i mlekiem kokosowym;
- bami – makaron podawany z mięsem, krewetkami i warzywami, takimi jak por, cebula, czosnek i papryka. Do potrawy dodaje się również jajecznicę, którą kroi się wcześniej w paski;
- massaman curry – curry podawane z ziemniakami, anyżem, cynamonem i kardamonem;
- pad see ew – smażony makaron z chili i tajską bazylią;
- muu sate – szaszłyki wieprzowe w towarzystwie sosu orzechowego i sałatki z ogórkami marynowanymi w occie i cebulą dymką;
- thai fish cakes – placuszki rybne albo krabowe z ostrym sosem;
- mango sticky rice – ugotowany ryż podawany z kokosową śmietanką i kawałkami świeżego mango.
W Tajlandii pije się przede wszystkim wodę kokosową. Można ją kupić w formie puszkowanej lub dostępnej prosto z kokosa z domieszką soku z limonki. Spotkać też można słodką mrożoną herbatę, czyli cha yen, a także liczne soki i koktajle owocowe. Napoje zawsze są podawane z lodem lub mocno schłodzone – ze względu na panujący tam klimat.
Kuchnia tajska zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. W Polsce również możemy natknąć się na tajskie restauracje, więc jeśli tylko macie taką możliwość, spróbujcie tej wyjątkowej kuchni, pełnej smaków, aromatów i kolorów.