Jak zrobić doskonałe pad thai?

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej, które w ostatnich latach zrobiło oszałamiającą karierę na całym świecie. Dziś już nawet w niewielkich polskich miastach można znaleźć lokale serwujące ten przysmak. Jeśli nie uda nam się ich znaleźć, warto spróbować przyrządzić pad thai we własnej kuchni.

Jak zrobić doskonałe pad thai?
Źródło zdjęć: © iStock.com

W Tajlandii serwuje się pad thai wszędzie, zarówno na obskurnym ulicznym straganie, jak i luksusowej restauracji w biznesowym centrum Bangkoku. Trudno znaleźć danie, które bardziej kojarzyłoby się z kuchnią tego niezwykłego zakątka świata.

Tymczasem historia pad thai jest dość krótka i prawdopodobnie sięga czasów II wojny światowej. Premierem Tajlandii był wówczas Plaek Pibulsongkram, konsekwentnie realizujący program nacjonalistyczny, który oddziaływał również na lokalną kuchnię. Choć Pibulsongkram walczył z chińskimi wpływami, nie przeszkadzało mu to w zachęcaniu współobywateli do spożywania pochodzącego zza Wielkiego Muru makaronu ryżowego, który stał się wówczas bazą nowej potrawy, nazwanej dla podkreślenia miejsca pochodzenia pad thai.

Danie występuje w różnych wersjach, oprócz makaronu ryżowego jego składnikami są zwykle: krewetki lub mięso (kurczak, wołowina, wieprzowina), jajka, szalotka, czosnek, kiełki fasoli, orzeszki ziemne, zielona cebulka. Na niezwykle bogaty i różnorodny smak pad thai wpływają też popularne w Azji dodatki, m.in. sos rybny, pasta z tamaryndowca czy płatki chili.

Zobacz też: 5 powodów, by jeść kapustę pekińską

Zalety woka

Przygotowanie tajskiego specjału nie jest specjalnie trudne, wymaga jednak doboru odpowiednich produktów, a także naczynia, w którym będziemy przyrządzali pad thai. Najlepiej sprawdzi się oczywiście wok, czyli przypominająca miskę patelnia, umożliwiająca krótkie, ale intensywne smażenie.

Nie mniej ważny jest rodzaj użytego tłuszczu. W kuchni tajskiej często używa się oleju arachidowego, cenionego za smak i wartości odżywcze, wyróżniającego się również wysoką temperaturą dymienia (po jej przekroczeniu zaczynają wytwarzać szkodliwe dla zdrowia związki). Podobnie właściwości wykazuje też olej ryżowy, rzepakowy czy z awokado. W woku zdecydowanie nie należy stosować natomiast oliwy z oliwek albo masła.

Sos do pad thai

Do przyrządzenia pad thai niezbędny jest makaron ryżowy, który zazwyczaj bez trudu kupimy w każdym większym sklepie, a także internecie. To produkt o bardzo prostym składzie, ograniczającym się do mąki ryżowej i wody, lekkostrawny, niskokaloryczny oraz bezglutenowy.

Równie ważny jest sos, który nada pad thai bogatego smaku. Na rynku dostępne są "gotowce", ale często znajdziemy w nich sporo niepotrzebnych dodatków, zazwyczaj słodzących (syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy).

Lepszym rozwiązaniem jest samodzielnie przygotowanie sosu, choć wymaga to zdobycia niezbyt popularnych w Polsce produktów, przede wszystkim pasty z tamaryndowca, która charakteryzuje się interesującym słodko-kwaśnym smakiem. Należy też pamiętać o sosie rybnym, będącym efektem fermentacji różnych gatunków ryb (m.in. anchois i gurami) w beczkach z solą. W czasie obróbki termicznej traci niezbyt przyjemny aromat, za to nadaje potrawie smaku umami.

Przepis na pad thai

Najpierw warto przygotować sos do pad thai. Zadanie jest proste – w miseczce mieszamy sos rybny (4 łyżki), pastę z tamaryndowca (2 łyżki), sok z limonki (2 łyżki), cukier (3 łyżki) i płatki chili (pół łyżki).

Później gotujemy makaron ryżowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przecedzamy i przekładamy do miseczki.

Następnie przyrządzamy wkładkę mięsną – obrane krewetki lub pokrojoną w paski pierś z kurczaka (możemy też użyć wołowiny lub wieprzowiny) marynujemy w sosie rybnym (krewetki przez kilka minut, mięso – godzinę), krótko podsmażamy w woku i odkładamy na talerz.

Następnie na patelnię wrzucamy kilka ząbków posiekanego czosnku i posiekaną szalotkę. Gdy się lekko zarumienią, dolewamy przygotowany sos i wkładamy makaron. Chwilę smażymy i dorzucamy pozostałe składniki: mięso lub krewetki, pokrojone w kostkę tofu, posiekaną zieloną cebulkę, garść orzeszków arachidowych, kiełki fasoli mung oraz 3-4 jajka (mogą być rozbełtane surowe, choć niektórzy przygotowują w z nich wcześniej słabo ściętą jajecznicę i dopiero w takiej formie dodają do pad thai). Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.

Pad thai przed podaniem posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub suszonymi krewetkami, serwujemy z cząstkami limonki i świeżą kolendrą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia