Kryzysowa kuchnia. Pięć pysznych potraw z zupek chińskich
Zupki chińskie to synonim niezdrowego jedzenia, jednak makaron ukryty w torebce to jeden z ulubionych produktów spożywczych studentów i osób, które stawiają na szybkie gotowanie. Tani, gotowy do użycia w trzy minuty i szalenie uniwersalny. Jakie smakołyki wyczarujemy korzystając z chińskiego makaronu?
Zapiekanka z zupki chińskiej
Zupki chińskie można wykorzystać na różne sposoby, a jednym z nich jest pyszna zapiekanka. Potrzebujemy: dwa opakowania zupek chińskich, masło, dwa jajka, ser żółty, natka pietruszki. Makaron z zupek moczymy w gorącej, lekko osolonej wodzie. Gdy lekko zmięknie, doprawiamy go przyprawami z zupek. Odsączamy z wody.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Do makaronu wbijamy jajka, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia. Posypujemy natką pietruszki i startym serem. Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Makaron smażony
Chiński makaron doskonale sprawdza się w potrawach smażonych. Dodatki do tego typu dań to wyłącznie kwestia naszej inwencji, smaku i wyobraźni. Składniki: pierś z kurczaka, dwie zupki chińskie, papryka czerwona, kawałek brokuła, marchewka, szklanka bulionu warzywnego, słodka i ostra papryka, olej. Makaron rozgniatamy i wsypujemy do miski z przyprawami. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
Zobacz też: Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i paprykami w proszku. Smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę oraz kawałki brokuła. Podsmażamy kilka minut, zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Makaron z krewetkami
Niektóre zupki chińskie mają smak owoców morza: krewetek czy kalmarów. Możemy je wykorzystać w daniach z prawdziwymi owocami morza. Potrzebujemy: dwa opakowania zupek o smaku krewetkowym, kilka świeżych krewetek, dwa ząbki czosnku, szalotkę, garść kolendry, papryczkę chili, olej i szklankę mleka kokosowego.
Szalotkę, chili i czosnek siekamy drobno. Krewetki obieramy ze skorupek. Warzywa podsmażamy na dużej patelni na oleju, dorzucamy krewetki, pokruszony makaron i przyprawy z zupki chińskiej, wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut, aż makaron wchłonie płyn. Posypujemy kolendrą i podajemy.
Sałatka z makaronu
Sałatka z makaronu z chińskiej zupki to ciekawy sposób na wykorzystanie tego produktu. Składniki: dwie zupki chińskie, pierś z kurczaka, mała puszka kukurydzy, czerwona papryka, cebula, ogórek, majonez, jogurt naturalny, olej, sól, pieprz, tymianek, oregano.
Kurczaka kroimy w paski, posypujemy solą i pieprzem, smażymy w małej ilości oleju. Warzywa kroimy w kostkę. Makaron z zupki chińskiej zalewamy wrzątkiem, wrzucamy przyprawy i moczymy, aż zmięknie. Odcedzamy. Do dużej miski wrzucamy makaron, kurczaka i warzywa. Dodajemy pozostałe przyprawy, kilka łyżek jogurtu i majonezu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Kotlety z makaronu chińskiego
Chiński makaron używany w zupkach ma tę właściwość, że po odpowiedniej obróbce staje się chrupiący. Wykorzystajmy tę cechę przygotowując kotlety. Składniki: dwie zupki, dwa jajka, dwa pomidory, kawałek żółtego sera, papryka, kilka pieczarek, dwa ząbki czosnku, olej.
Makaron posypujemy przyprawami i zalewamy małą ilością wrzątku. Pozostawiamy, aż makaron zmięknie. Wbijamy do makaronu jajka i mieszamy. Dodajemy posiekane warzywa i starty na tarce ser. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy trochę masy i smażymy z obu stron przez trzy-cztery minuty. Odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl