Kryzysowa kuchnia. Pięć pysznych potraw z zupek chińskich

Zupki chińskie to synonim niezdrowego jedzenia, jednak makaron ukryty w torebce to jeden z ulubionych produktów spożywczych studentów i osób, które stawiają na szybkie gotowanie. Tani, gotowy do użycia w trzy minuty i szalenie uniwersalny. Jakie smakołyki wyczarujemy korzystając z chińskiego makaronu?

Kryzysowa kuchnia. Pięć pysznych potraw z zupek chińskich
Źródło zdjęć: © Istock

Zapiekanka z zupki chińskiej

Zupki chińskie można wykorzystać na różne sposoby, a jednym z nich jest pyszna zapiekanka. Potrzebujemy: dwa opakowania zupek chińskich, masło, dwa jajka, ser żółty, natka pietruszki. Makaron z zupek moczymy w gorącej, lekko osolonej wodzie. Gdy lekko zmięknie, doprawiamy go przyprawami z zupek. Odsączamy z wody.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Do makaronu wbijamy jajka, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia. Posypujemy natką pietruszki i startym serem. Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Makaron smażony

Chiński makaron doskonale sprawdza się w potrawach smażonych. Dodatki do tego typu dań to wyłącznie kwestia naszej inwencji, smaku i wyobraźni. Składniki: pierś z kurczaka, dwie zupki chińskie, papryka czerwona, kawałek brokuła, marchewka, szklanka bulionu warzywnego, słodka i ostra papryka, olej. Makaron rozgniatamy i wsypujemy do miski z przyprawami. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.

Zobacz też: Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i paprykami w proszku. Smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę oraz kawałki brokuła. Podsmażamy kilka minut, zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną.

Makaron z krewetkami

Niektóre zupki chińskie mają smak owoców morza: krewetek czy kalmarów. Możemy je wykorzystać w daniach z prawdziwymi owocami morza. Potrzebujemy: dwa opakowania zupek o smaku krewetkowym, kilka świeżych krewetek, dwa ząbki czosnku, szalotkę, garść kolendry, papryczkę chili, olej i szklankę mleka kokosowego.

Szalotkę, chili i czosnek siekamy drobno. Krewetki obieramy ze skorupek. Warzywa podsmażamy na dużej patelni na oleju, dorzucamy krewetki, pokruszony makaron i przyprawy z zupki chińskiej, wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut, aż makaron wchłonie płyn. Posypujemy kolendrą i podajemy.

Sałatka z makaronu

Sałatka z makaronu z chińskiej zupki to ciekawy sposób na wykorzystanie tego produktu. Składniki: dwie zupki chińskie, pierś z kurczaka, mała puszka kukurydzy, czerwona papryka, cebula, ogórek, majonez, jogurt naturalny, olej, sól, pieprz, tymianek, oregano.

Kurczaka kroimy w paski, posypujemy solą i pieprzem, smażymy w małej ilości oleju. Warzywa kroimy w kostkę. Makaron z zupki chińskiej zalewamy wrzątkiem, wrzucamy przyprawy i moczymy, aż zmięknie. Odcedzamy. Do dużej miski wrzucamy makaron, kurczaka i warzywa. Dodajemy pozostałe przyprawy, kilka łyżek jogurtu i majonezu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Kotlety z makaronu chińskiego

Chiński makaron używany w zupkach ma tę właściwość, że po odpowiedniej obróbce staje się chrupiący. Wykorzystajmy tę cechę przygotowując kotlety. Składniki: dwie zupki, dwa jajka, dwa pomidory, kawałek żółtego sera, papryka, kilka pieczarek, dwa ząbki czosnku, olej.

Makaron posypujemy przyprawami i zalewamy małą ilością wrzątku. Pozostawiamy, aż makaron zmięknie. Wbijamy do makaronu jajka i mieszamy. Dodajemy posiekane warzywa i starty na tarce ser. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy trochę masy i smażymy z obu stron przez trzy-cztery minuty. Odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna