Kruche ciasteczka z nadzieniem. Przepyszna przekąska
Przepyszne kruche ciasteczka z wytrawnym farszem. Są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Sprawdzą się jako przekąska przed telewizorem, do piwa, wina lub po prostu podjadania w ciągu dnia. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła/margaryny
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki czosnki granulowanego
- 1/3 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
Moje nadzienie:
- sałatka pikantna z makrelą
Ponadto:
- 1 białko
- pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie)
- ulubione przyprawy (u mnie słodka papryka wędzona)
Masło/margarynę wymieszać z żółtkiem oraz następnie z mąką i przyprawami. Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku około 7 cm.
Na środku każdego kawałka położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia. Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki. Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem oraz opcjonalnie posypać pestkami i dowolnymi przyprawami. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-14 minut w 190 stopniach.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze