Trwa ładowanie...
d4fvu5j
d4fvu5j

Kruche ciasteczka z nadzieniem. Przepyszna przekąska

Przepis

Przepyszne kruche ciasteczka z wytrawnym farszem. Są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Sprawdzą się jako przekąska przed telewizorem, do piwa, wina lub po prostu podjadania w ciągu dnia. Przepis z bloga "Di bloguje".

3.0
(2 głosy)
Oceń:
d4fvu5j
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kruche ciasteczka z nadzieniem. Przepyszna przekąska
Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła/margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki czosnki granulowanego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu

Moje nadzienie:

  • sałatka pikantna z makrelą

Ponadto:

  • 1 białko
  • pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie)
  • ulubione przyprawy (u mnie słodka papryka wędzona)
Przepis

Masło/margarynę wymieszać z żółtkiem oraz następnie z mąką i przyprawami. Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku około 7 cm.

Na środku każdego kawałka położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia. Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki. Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem oraz opcjonalnie posypać pestkami i dowolnymi przyprawami. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-14 minut w 190 stopniach.

Kruche ciasteczka z nadzieniem. Przepyszna przekąska
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4fvu5j

Podziel się opinią

4
2
Share
d4fvu5j
d4fvu5j

d4fvu5j
d4fvu5j
d4fvu5j