Nie tylko dla ciasteczkowych potworów
W kuchennych szafkach zalegają ci pokruszone ciasteczka? Nie musisz ich wyrzucać. Można je wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Wystarczy je zblendować lub zawinąć w lnianą ściereczkę albo woreczek i pokruszyć jeszcze bardziej. W ten sposób otrzymamy bazę do przygotowania pysznych deserów dla dużych i małych łasuchów. Zobaczcie nasze inspiracje.
Zobacz wideo: Zdrowe słodycze
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to kultowy deser PRL-u. Jednak podobne słodkości znajdziemy także w Chorwacji, Portugalii czy we Włoszech. Tam deser jest zazwyczaj wzbogacony odrobiną mocnego alkoholu i obtoczony w cukrze pudrze. Z kolei w Anglii i Stanach Zjednoczonych do bloku czekoladowego, zwanego "rocky roads", dodaje się pianki marshmallows. Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebujecie mleka w proszku, masła lub margaryny, cukru, kakao, pokruszonych ciasteczek i ulubionych bakalii.
Posypka do lodów i shake'ów
Chcesz wzbogacić deser lodowy o chrupiący dodatek? Wystarczy, że posypiesz go pokruszonymi ciasteczkami. Można je także dodać do domowych lodów waniliowych, śmietankowych czy czekoladowych. Ciasteczkowa posypka podkręci również smak mlecznych koktajli oraz shake'ów. Aby deser był jeszcze bardziej "wypasiony" dodaj czekoladowe wiórki lub kolorowe drażetki.
Ciasteczkowe crumble
Crumble to nic innego jak owoce, zapiekane pod kruszonką. Jest to fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Ciepłe i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką. Nie można się oprzeć. Ekspresową kruszonkę przygotujecie z pokruszonych ciastek wymieszanych z zimnym masłem w proporcji 1:1. Aby chrupało jeszcze bardziej, warto dodać posiekane orzechy lub migdały. Kruszonką wystarczy posypać ulubione owoce i wstawić do piekarnika.
Domowe trufle
Klasyczne czekoladowe trufle z łatwością przygotujesz we własnym domu. Wystarczy połączyć zblendowane ciasteczka z roztopionym masłem i kakao. Z tak powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki. Obtocz je w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Takie słodkości, zapakowane w ozdobne pudełeczko, będą idealne na prezent dla bliskiej osoby.
Spód do ciasta
Przepis na ekspresowe ciasto? Tarta z owocami lub sernik na zimno. Spód przygotujesz z pokruszonych ciasteczek, wymieszanych ze stopionym masłem. Możesz także dodać 2 łyżki kakao lub łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj składniki, by powstała jednolita masa i wylep nią dno formy na tartę lub tortownicy. Do tego masa z serka mascarpone lub krem budyniowy i sezonowe owoce. Gotowe!