Kruche ciasteczka w kuchni - proste pomysły

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Nie tylko dla ciasteczkowych potworów

Obraz
© Shutterstock.com

W kuchennych szafkach zalegają ci pokruszone ciasteczka? Nie musisz ich wyrzucać. Można je wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Wystarczy je zblendować lub zawinąć w lnianą ściereczkę albo woreczek i pokruszyć jeszcze bardziej. W ten sposób otrzymamy bazę do przygotowania pysznych deserów dla dużych i małych łasuchów. Zobaczcie nasze inspiracje.

Zobacz wideo: Zdrowe słodycze

/ 6Blok czekoladowy

Obraz
© 123RF.COM

Blok czekoladowy to kultowy deser PRL-u. Jednak podobne słodkości znajdziemy także w Chorwacji, Portugalii czy we Włoszech. Tam deser jest zazwyczaj wzbogacony odrobiną mocnego alkoholu i obtoczony w cukrze pudrze. Z kolei w Anglii i Stanach Zjednoczonych do bloku czekoladowego, zwanego "rocky roads", dodaje się pianki marshmallows. Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebujecie mleka w proszku, masła lub margaryny, cukru, kakao, pokruszonych ciasteczek i ulubionych bakalii.

/ 6Posypka do lodów i shake'ów

Obraz
© 123RF.COM

Chcesz wzbogacić deser lodowy o chrupiący dodatek? Wystarczy, że posypiesz go pokruszonymi ciasteczkami. Można je także dodać do domowych lodów waniliowych, śmietankowych czy czekoladowych. Ciasteczkowa posypka podkręci również smak mlecznych koktajli oraz shake'ów. Aby deser był jeszcze bardziej "wypasiony" dodaj czekoladowe wiórki lub kolorowe drażetki.

/ 6Ciasteczkowe crumble

Obraz
© 123RF.COM

Crumble to nic innego jak owoce, zapiekane pod kruszonką. Jest to fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Ciepłe i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką. Nie można się oprzeć. Ekspresową kruszonkę przygotujecie z pokruszonych ciastek wymieszanych z zimnym masłem w proporcji 1:1. Aby chrupało jeszcze bardziej, warto dodać posiekane orzechy lub migdały. Kruszonką wystarczy posypać ulubione owoce i wstawić do piekarnika.

/ 6Domowe trufle

Obraz
© 123RF.COM

Klasyczne czekoladowe trufle z łatwością przygotujesz we własnym domu. Wystarczy połączyć zblendowane ciasteczka z roztopionym masłem i kakao. Z tak powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki. Obtocz je w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Takie słodkości, zapakowane w ozdobne pudełeczko, będą idealne na prezent dla bliskiej osoby.

/ 6Spód do ciasta

Obraz
© 123RF.COM

Przepis na ekspresowe ciasto? Tarta z owocami lub sernik na zimno. Spód przygotujesz z pokruszonych ciasteczek, wymieszanych ze stopionym masłem. Możesz także dodać 2 łyżki kakao lub łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj składniki, by powstała jednolita masa i wylep nią dno formy na tartę lub tortownicy. Do tego masa z serka mascarpone lub krem budyniowy i sezonowe owoce. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja