Trwa ładowanie...
d1t45yg

Krucha tarta z kurkami i ricottą

Przepis

Sezon na kurki w pełni. Te delikatne i aromatyczne grzyby stanowią doskonały dodatek do sosów, zup i tart. Krucha tarta z kurkami i serkiem ricottą będzie pysznym pomysłem na kolację. Jeśli nie masz czasu na zagniatanie kruchego ciasta, użyj francuskiego. Z kolei ricottę możesz z powodzeniem zastąpić fetą.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Krucha tarta z kurkami i ricottą
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 225 g mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 115 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 200 g kurek,
  • 150 g ricotty,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 150 ml śmietany,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek,
  • 1 łyżka klarowanego masła.
Przepis

Mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko i sól, zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i przełóż do foremki. Foremkę wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem, dzięki temu nie będzie się wybrzuszało w trakcie pieczenia. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Kurki opłucz i oczyść. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj kurki i smaż przez chwilę. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozłóż kurki i ser. Na wierzch wylej masę jajeczną. Posyp całość listkami tymianku. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

Polecamy wideo: Grzyby polskich lasów

Krucha tarta z kurkami i ricottą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1t45yg

Podziel się opinią

4
Share
d1t45yg
d1t45yg
d1t45yg
d1t45yg
Więcej tematów
d1t45yg