Krucha tarta z kurkami i ricottą

Sezon na kurki w pełni. Te delikatne i aromatyczne grzyby stanowią doskonały dodatek do sosów, zup i tart. Krucha tarta z kurkami i serkiem ricottą będzie pysznym pomysłem na kolację. Jeśli nie masz czasu na zagniatanie kruchego ciasta, użyj francuskiego. Z kolei ricottę możesz z powodzeniem zastąpić fetą.

Krucha tarta z kurkami i ricottąKrucha tarta z kurkami i ricottą
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 225 g mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 115 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 200 g kurek,
  • 150 g ricotty,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 150 ml śmietany,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek,
  • 1 łyżka klarowanego masła.

Przepis

Mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko i sól, zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i przełóż do foremki. Foremkę wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem, dzięki temu nie będzie się wybrzuszało w trakcie pieczenia. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Kurki opłucz i oczyść. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj kurki i smaż przez chwilę. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozłóż kurki i ser. Na wierzch wylej masę jajeczną. Posyp całość listkami tymianku. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja