Krucha tarta z kurkami i ricottą
Sezon na kurki w pełni. Te delikatne i aromatyczne grzyby stanowią doskonały dodatek do sosów, zup i tart. Krucha tarta z kurkami i serkiem ricottą będzie pysznym pomysłem na kolację. Jeśli nie masz czasu na zagniatanie kruchego ciasta, użyj francuskiego. Z kolei ricottę możesz z powodzeniem zastąpić fetą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 225 g mąki,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 115 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- 200 g kurek,
- 150 g ricotty,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 150 ml śmietany,
- sól, pieprz,
- świeży tymianek,
- 1 łyżka klarowanego masła.
Mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko i sól, zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i przełóż do foremki. Foremkę wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem, dzięki temu nie będzie się wybrzuszało w trakcie pieczenia. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Kurki opłucz i oczyść. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj kurki i smaż przez chwilę. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozłóż kurki i ser. Na wierzch wylej masę jajeczną. Posyp całość listkami tymianku. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Polecamy wideo: Grzyby polskich lasów
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze