Krucha tarta z kurkami i ricottą

Sezon na kurki w pełni. Te delikatne i aromatyczne grzyby stanowią doskonały dodatek do sosów, zup i tart. Krucha tarta z kurkami i serkiem ricottą będzie pysznym pomysłem na kolację. Jeśli nie masz czasu na zagniatanie kruchego ciasta, użyj francuskiego. Z kolei ricottę możesz z powodzeniem zastąpić fetą.

Krucha tarta z kurkami i ricottąKrucha tarta z kurkami i ricottą
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 225 g mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 115 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 200 g kurek,
  • 150 g ricotty,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 150 ml śmietany,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek,
  • 1 łyżka klarowanego masła.

Przepis

Mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko i sól, zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i przełóż do foremki. Foremkę wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem, dzięki temu nie będzie się wybrzuszało w trakcie pieczenia. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Kurki opłucz i oczyść. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj kurki i smaż przez chwilę. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozłóż kurki i ser. Na wierzch wylej masę jajeczną. Posyp całość listkami tymianku. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯