Krucha tarta z kurkami i ricottą

Sezon na kurki w pełni. Te delikatne i aromatyczne grzyby stanowią doskonały dodatek do sosów, zup i tart. Krucha tarta z kurkami i serkiem ricottą będzie pysznym pomysłem na kolację. Jeśli nie masz czasu na zagniatanie kruchego ciasta, użyj francuskiego. Z kolei ricottę możesz z powodzeniem zastąpić fetą.

Krucha tarta z kurkami i ricottąKrucha tarta z kurkami i ricottą
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 225 g mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 115 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 200 g kurek,
  • 150 g ricotty,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 150 ml śmietany,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek,
  • 1 łyżka klarowanego masła.

Przepis

Mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko i sól, zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i przełóż do foremki. Foremkę wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem, dzięki temu nie będzie się wybrzuszało w trakcie pieczenia. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Kurki opłucz i oczyść. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj kurki i smaż przez chwilę. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozłóż kurki i ser. Na wierzch wylej masę jajeczną. Posyp całość listkami tymianku. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯