Krokiety po sycylijsku
- 300 g ryżu parabolicznego
- 50 g masła (tłuszcz min. 82%)
- 125 g serka ricotta
- 2 łyżki startego Parmezanu
- 20 dkg zmielonej chudej wołowiny wysokiej jakości
- 150 ml wytrawnego wina białego
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 1 mała kulka sera mozzarella w zalewie pokrojonego na mniejsze kawałki
- 2 jajka
- mąka do obtoczenia
- olej
- szczypta soli
Odpowiednio ugotowany ryż (według opakowania) wysypujemy z torebek do naczynia i mieszamy go z serkiem riscotta, parmezanem i połową masła. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Mięso podsmażamy na drugiej połowie masła do zarumienienia. Dolewamy wino i smażymy do odparowania. Mieszamy je z passatą i solą. Wszystko to dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut. Studzimy.
Na dłoń nakładamy porcję ryżu i formujemy z tego miseczkę. Do jej wnętrza nakładamy kawałeczek sera mozzarella i odrobinę mięsa. Miseczkę zaklejamy drugą porcją ryżu i formujemy kulkę. Otaczamy je w jajku oraz mące.
Kule smażymy na rozgrzanej patelni lub frytkownicy (185 stopni) w głębokim oleju do zarumienienia. Najlepiej smakują podawane na ciepło i posypane bazylią oraz płatkami soli z chili. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze