Trwa ładowanie...
d2ukzdr
21-11-2014 22:13

Krokiety po sycylijsku

Przepis
3.5
(10 głosów)
Oceń:
d2ukzdr
Składniki
  • 300 g ryżu parabolicznego
  • 50 g masła (tłuszcz min. 82%)
  • 125 g serka ricotta
  • 2 łyżki startego Parmezanu
  • 20 dkg zmielonej chudej wołowiny wysokiej jakości
  • 150 ml wytrawnego wina białego
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 mała kulka sera mozzarella w zalewie pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • olej
  • szczypta soli
Przepis

Odpowiednio ugotowany ryż (według opakowania) wysypujemy z torebek do naczynia i mieszamy go z serkiem riscotta, parmezanem i połową masła. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Mięso podsmażamy na drugiej połowie masła do zarumienienia. Dolewamy wino i smażymy do odparowania. Mieszamy je z passatą i solą. Wszystko to dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut. Studzimy.

Na dłoń nakładamy porcję ryżu i formujemy z tego miseczkę. Do jej wnętrza nakładamy kawałeczek sera mozzarella i odrobinę mięsa. Miseczkę zaklejamy drugą porcją ryżu i formujemy kulkę. Otaczamy je w jajku oraz mące.

Kule smażymy na rozgrzanej patelni lub frytkownicy (185 stopni) w głębokim oleju do zarumienienia. Najlepiej smakują podawane na ciepło i posypane bazylią oraz płatkami soli z chili. Smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ukzdr
d2ukzdr
d2ukzdr
Więcej tematów
d2ukzdr