Krewetki koktajlowe – wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie

Krewetki koktajlowe to jeden z popularniejszych rodzajów krewetek dostępnych w Polsce. Są mniejsze od królewskich i tygrysich, dlatego lepiej nadają się do wykorzystani w sałatkach i jako składnik sosów. W smaku krewetki koktajlowe przypominają mięso drobiowe, ale są zdecydowanie mniej kaloryczne. Za ich wyborem przemawia także cena. Co więcej możemy je kupić już obrane i zamrożone, dzięki czemu przygotowanie krewetkowych potraw jest jeszcze łatwiejsze.

Krewetki koktajlowe są w Polsce najpopularniejsze wśród krewetek
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Andżelika Kolebuk
1

Krewetki koktajlowe – czym się różnią od królewskich i tygrysich

Na świecie żyje około 300 gatunków krewetek. Największe jadalne skorupiaki z tej rodziny to krewetki królewskie, nieco mniejsze od nich są krewetki tygrysie. Ale najpopularniejsze, choć najmniejsze, są krewetki koktajlowe. Rozmiar krewetek określa się, obliczając, ile mieści się ich w funcie, czyli ok. 450 g. Często na opakowaniach krewetek znajdują się tajemnicze oznaczenia i cyferki, np. 16/21 albo 31/40. To właśnie informacja o maksymalnej i minimalnej liczbie krewetek na funt. Na tej podstawie ustalana jest cena. Krewetek koktajlowych jest w funcie oczywiście najwięcej, dlatego ich zakup wydaje się najbardziej opłacany.

Zasadniczym czynnikiem, jaki powinniśmy wziąć pod uwagę przy zakupie jest jednak przeznaczenie krewetek, czyli co zamierzamy z nich ugotować. Krewetki koktajlowe, z racji swoich gabarytów, będą najlepsze do przygotowania sałatek czy sosów. Z powodzeniem mogą też wylądować w daniach z makaronem, a nawet na pizzy.

Krewetki koktajlowe – wartości odżywcze

Krewetki koktajlowe są bardzo zdrowe i bogate w cenne składniki odżywcze. Dostarczą nam magnezu, potasu, fosforu, miedzi, selenu i cynku, a także witamin B3 i B12. Mogą być składnikiem diety osób odchudzających się. Krewetki koktajlowe zawierają niewiele tłuszczu, a są bogate w łatwo przyswajalne białko, które powinno być fundamentem zdrowego i zbilansowanego sposobu żywienia. Z rozwagą należy je jednak podawać dzieciom, ponieważ krewetki koktajlowe mogą wywołać reakcje alergiczne.

Krewetki koktajlowe – kalorie

Krewetki koktajlowe są zdecydowanie mniejsze od tygrysich, ale nijak nie ujmuje to ich smakowi ani wartościom odżywczym. Smakosze określają je jako najbardziej zbliżone do mięsa drobiowego, ale krewetki koktajlowe są zdecydowanie mniej kaloryczne. W 100 g mrożonych krewetek koktajlowych jest niespełna 80 kalorii,17 g łatwo przyswajalnego białka i bardzo mało tłuszczu.

Krewetki koktajlowe – zastosowanie w kuchni

Mięso krewetek koktajlowych jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej, co sprawia, że znajduje wiele zastosowań w kuchni. Wystarczy kilka chwil smażenia albo gotowania, żeby uzyskać smakowite danie. Najpopularniejsze są krewetki koktajlowe smażone na maśle z czosnkiem i pietruszką. To bardzo prosta, ale zarazem wykwintna przystawka. Można je również przygotować z ostrym sosem w połączeniu pomidorkami koktajlowymi i dodawać do makaronu. Z powodzeniem możemy je także kłaść na kanapkach.

Krewetki koktajlowe coraz częściej pojawiają się także w formie fast food, np. smażone w tempurze.

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm