Krewetki koktajlowe – wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie
Krewetki koktajlowe to jeden z popularniejszych rodzajów krewetek dostępnych w Polsce. Są mniejsze od królewskich i tygrysich, dlatego lepiej nadają się do wykorzystani w sałatkach i jako składnik sosów. W smaku krewetki koktajlowe przypominają mięso drobiowe, ale są zdecydowanie mniej kaloryczne. Za ich wyborem przemawia także cena. Co więcej możemy je kupić już obrane i zamrożone, dzięki czemu przygotowanie krewetkowych potraw jest jeszcze łatwiejsze.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Krewetki koktajlowe – czym się różnią od królewskich i tygrysich
Na świecie żyje około 300 gatunków krewetek. Największe jadalne skorupiaki z tej rodziny to krewetki królewskie, nieco mniejsze od nich są krewetki tygrysie. Ale najpopularniejsze, choć najmniejsze, są krewetki koktajlowe. Rozmiar krewetek określa się, obliczając, ile mieści się ich w funcie, czyli ok. 450 g. Często na opakowaniach krewetek znajdują się tajemnicze oznaczenia i cyferki, np. 16/21 albo 31/40. To właśnie informacja o maksymalnej i minimalnej liczbie krewetek na funt. Na tej podstawie ustalana jest cena. Krewetek koktajlowych jest w funcie oczywiście najwięcej, dlatego ich zakup wydaje się najbardziej opłacany.
Zasadniczym czynnikiem, jaki powinniśmy wziąć pod uwagę przy zakupie jest jednak przeznaczenie krewetek, czyli co zamierzamy z nich ugotować. Krewetki koktajlowe, z racji swoich gabarytów, będą najlepsze do przygotowania sałatek czy sosów. Z powodzeniem mogą też wylądować w daniach z makaronem, a nawet na pizzy.
Krewetki koktajlowe – wartości odżywcze
Krewetki koktajlowe są bardzo zdrowe i bogate w cenne składniki odżywcze. Dostarczą nam magnezu, potasu, fosforu, miedzi, selenu i cynku, a także witamin B3 i B12. Mogą być składnikiem diety osób odchudzających się. Krewetki koktajlowe zawierają niewiele tłuszczu, a są bogate w łatwo przyswajalne białko, które powinno być fundamentem zdrowego i zbilansowanego sposobu żywienia. Z rozwagą należy je jednak podawać dzieciom, ponieważ krewetki koktajlowe mogą wywołać reakcje alergiczne.
Krewetki koktajlowe – kalorie
Krewetki koktajlowe są zdecydowanie mniejsze od tygrysich, ale nijak nie ujmuje to ich smakowi ani wartościom odżywczym. Smakosze określają je jako najbardziej zbliżone do mięsa drobiowego, ale krewetki koktajlowe są zdecydowanie mniej kaloryczne. W 100 g mrożonych krewetek koktajlowych jest niespełna 80 kalorii,17 g łatwo przyswajalnego białka i bardzo mało tłuszczu.
Krewetki koktajlowe – zastosowanie w kuchni
Mięso krewetek koktajlowych jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej, co sprawia, że znajduje wiele zastosowań w kuchni. Wystarczy kilka chwil smażenia albo gotowania, żeby uzyskać smakowite danie. Najpopularniejsze są krewetki koktajlowe smażone na maśle z czosnkiem i pietruszką. To bardzo prosta, ale zarazem wykwintna przystawka. Można je również przygotować z ostrym sosem w połączeniu pomidorkami koktajlowymi i dodawać do makaronu. Z powodzeniem możemy je także kłaść na kanapkach.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.