Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i kolendrą
- 60 dag obranej dyni
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie mleka kokosowego (400 ml)
- 1 mała papryczka chilli
- imbir, kawałek ok 2 cm
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 300 ml wody
- listki świeżej kolendry - część do zupy, część do dekoracji
Krok 1
Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy.
Krok 2
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy, także drobno siekamy.
Krok 3
Do wyższego lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Całość podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min.
Krok 4
Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe,posiekane listki kolendry, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy ponownie. Talerze z kremem dekorujemy listkami kolendry. Smacznego :)
Podziel się opinią
Komentarze