Trwa ładowanie...
d2zxex2
06-09-2013 15:49

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i kolendrą

Przepis
2.7
(3 głosy)
Oceń:
d2zxex2
Składniki
  • 60 dag obranej dyni
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 mała papryczka chilli
  • imbir, kawałek ok 2 cm
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 300 ml wody
  • listki świeżej kolendry - część do zupy, część do dekoracji
Przepis

Krok 1
Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy.
Krok 2
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy, także drobno siekamy.
Krok 3
Do wyższego lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Całość podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min.
Krok 4
Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe,posiekane listki kolendry, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy ponownie. Talerze z kremem dekorujemy listkami kolendry. Smacznego :)

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2zxex2
d2zxex2
d2zxex2
Więcej tematów
d2zxex2