Trwa ładowanie...

Kotlety schabowe według Anny Starmach. Genialny przepis na rodzinny obiad

Kotlet schabowy to jeden z niekwestionowanych symboli polskiej kuchni. Najczęściej ląduje na talerzu w towarzystwie zasmażanej kapusty i gotowanych ziemniaków. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż usmażenie schabowych. Niestety często kotlety wychodzą suche i twarde. O sukcesie decydują detale. Swoim sprawdzonym przepisem na idealne kotlety schabowe podzieliła się jurorka "MasterChefa", Anna Starmach.

Kotlet schabowy według przepisu Anny StarmachKotlet schabowy według przepisu Anny StarmachŹródło: 123RF
d1jz0wn
d1jz0wn

Ania Starmach na planie programu "MasterChef" pokazała, jak powinien wyglądać idealny kotlet schabowy. Okazuje się, że tradycyjny schabowy wcale nie musi być nudny. Jurorka podała go towarzystwie sezonowych warzyw i rumianych ziemniaczanych talarków. Postało nie tylko pyszne, ale również bardzo efektowne połączenie. Idealne do powtórzenia podczas rodzinnego obiadu.

Kotlet schabowy z kością według Anny Starmach - przepis

Składniki:

  • kawałek schabu z kością
  • 5 młodych marchewek
  • 5 młodych buraczków
  • 4 ziemniaki
  • pół główki młodej kapusty
  • koperek
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Schab rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, a następnie panierować w mące, jajku oraz bułce tartej.
  2. Na patelni rozgrzać smalec. Kotleta smażyć na złoty kolor z obu stron.
  3. Buraczki wyszorować, przekroić na pół, polać miodem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 30 minut.
  4. Marchewki ugotować w całości w wodzie z dodatkiem łyżki masła, szczypty soli i cukru. Ziemniaki obgotować w całości, a następnie pokroić w plastry i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  5. Kapustę posiekać, ugotować do miękkości, doprawić.
  6. Przygotować zasmażkę z masła i mąki.
  7. Dodać do kapusty razem z posiekanym koperkiem i wymieszać. Gotowe!

Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1jz0wn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jz0wn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj