Kotlety schabowe według Anny Starmach. Genialny przepis na rodzinny obiad
Kotlet schabowy to jeden z niekwestionowanych symboli polskiej kuchni. Najczęściej ląduje na talerzu w towarzystwie zasmażanej kapusty i gotowanych ziemniaków. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż usmażenie schabowych. Niestety często kotlety wychodzą suche i twarde. O sukcesie decydują detale. Swoim sprawdzonym przepisem na idealne kotlety schabowe podzieliła się jurorka "MasterChefa", Anna Starmach.
Ania Starmach na planie programu "MasterChef" pokazała, jak powinien wyglądać idealny kotlet schabowy. Okazuje się, że tradycyjny schabowy wcale nie musi być nudny. Jurorka podała go towarzystwie sezonowych warzyw i rumianych ziemniaczanych talarków. Postało nie tylko pyszne, ale również bardzo efektowne połączenie. Idealne do powtórzenia podczas rodzinnego obiadu.
Kotlet schabowy z kością według Anny Starmach - przepis
Składniki:
- kawałek schabu z kością
- 5 młodych marchewek
- 5 młodych buraczków
- 4 ziemniaki
- pół główki młodej kapusty
- koperek
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek mąki pszennej
- bułka tarta
- smalec do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Schab rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, a następnie panierować w mące, jajku oraz bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać smalec. Kotleta smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Buraczki wyszorować, przekroić na pół, polać miodem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 30 minut.
- Marchewki ugotować w całości w wodzie z dodatkiem łyżki masła, szczypty soli i cukru. Ziemniaki obgotować w całości, a następnie pokroić w plastry i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Kapustę posiekać, ugotować do miękkości, doprawić.
- Przygotować zasmażkę z masła i mąki.
- Dodać do kapusty razem z posiekanym koperkiem i wymieszać. Gotowe!