Kotlety schabowe według Anny Starmach. Genialny przepis na rodzinny obiad

Kotlet schabowy to jeden z niekwestionowanych symboli polskiej kuchni. Najczęściej ląduje na talerzu w towarzystwie zasmażanej kapusty i gotowanych ziemniaków. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż usmażenie schabowych. Niestety często kotlety wychodzą suche i twarde. O sukcesie decydują detale. Swoim sprawdzonym przepisem na idealne kotlety schabowe podzieliła się jurorka "MasterChefa", Anna Starmach.

Kotlet schabowyKotlet schabowy według przepisu Anny Starmach
Źródło zdjęć: © 123RF

Ania Starmach na planie programu "MasterChef" pokazała, jak powinien wyglądać idealny kotlet schabowy. Okazuje się, że tradycyjny schabowy wcale nie musi być nudny. Jurorka podała go towarzystwie sezonowych warzyw i rumianych ziemniaczanych talarków. Postało nie tylko pyszne, ale również bardzo efektowne połączenie. Idealne do powtórzenia podczas rodzinnego obiadu.

Kotlet schabowy z kością według Anny Starmach - przepis

Składniki:

  • kawałek schabu z kością
  • 5 młodych marchewek
  • 5 młodych buraczków
  • 4 ziemniaki
  • pół główki młodej kapusty
  • koperek
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Schab rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, a następnie panierować w mące, jajku oraz bułce tartej.
  2. Na patelni rozgrzać smalec. Kotleta smażyć na złoty kolor z obu stron.
  3. Buraczki wyszorować, przekroić na pół, polać miodem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 30 minut.
  4. Marchewki ugotować w całości w wodzie z dodatkiem łyżki masła, szczypty soli i cukru. Ziemniaki obgotować w całości, a następnie pokroić w plastry i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  5. Kapustę posiekać, ugotować do miękkości, doprawić.
  6. Przygotować zasmażkę z masła i mąki.
  7. Dodać do kapusty razem z posiekanym koperkiem i wymieszać. Gotowe!

Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany