Kotlety schabowe według Anny Starmach. Genialny przepis na rodzinny obiad

Kotlet schabowy to jeden z niekwestionowanych symboli polskiej kuchni. Najczęściej ląduje na talerzu w towarzystwie zasmażanej kapusty i gotowanych ziemniaków. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż usmażenie schabowych. Niestety często kotlety wychodzą suche i twarde. O sukcesie decydują detale. Swoim sprawdzonym przepisem na idealne kotlety schabowe podzieliła się jurorka "MasterChefa", Anna Starmach.

Kotlet schabowyKotlet schabowy według przepisu Anny Starmach
Źródło zdjęć: © 123RF

Ania Starmach na planie programu "MasterChef" pokazała, jak powinien wyglądać idealny kotlet schabowy. Okazuje się, że tradycyjny schabowy wcale nie musi być nudny. Jurorka podała go towarzystwie sezonowych warzyw i rumianych ziemniaczanych talarków. Postało nie tylko pyszne, ale również bardzo efektowne połączenie. Idealne do powtórzenia podczas rodzinnego obiadu.

Kotlet schabowy z kością według Anny Starmach - przepis

Składniki:

  • kawałek schabu z kością
  • 5 młodych marchewek
  • 5 młodych buraczków
  • 4 ziemniaki
  • pół główki młodej kapusty
  • koperek
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Schab rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, a następnie panierować w mące, jajku oraz bułce tartej.
  2. Na patelni rozgrzać smalec. Kotleta smażyć na złoty kolor z obu stron.
  3. Buraczki wyszorować, przekroić na pół, polać miodem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 30 minut.
  4. Marchewki ugotować w całości w wodzie z dodatkiem łyżki masła, szczypty soli i cukru. Ziemniaki obgotować w całości, a następnie pokroić w plastry i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  5. Kapustę posiekać, ugotować do miękkości, doprawić.
  6. Przygotować zasmażkę z masła i mąki.
  7. Dodać do kapusty razem z posiekanym koperkiem i wymieszać. Gotowe!

Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki