Korzenne śliwki pod migdałową kruszonką

Deser też może być na ciepło – i wcale nie mam na myśli świeżo wyjętego z pieca ciasta. Owoce pod kruszonką to rarytas właściwie całoroczny, ale nigdy nie smakują tak dobrze, jak w mroźne dni. Mąkę pszenną można zastąpić mielonymi migdałami – będzie zdrowiej, a poza tym takim deserem śmiało możesz poczęstować gości, którzy są na diecie bezglutenowej. Oczywiście klasyczna kruszonka również zda egzamin. Ilość cukru, jaką posypujesz owoce, dostosuj zawsze do stopnia słodkości użytych śliwek.

Korzenne śliwki pod migdałową kruszonkąKorzenne śliwki pod migdałową kruszonką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 900 g dojrzałych śliwek
  • 50 g masła i kilka listków do położenia na wierzch, a także odrobina do wysmarowania formy
  • 1–2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Kruszonka:

  • 100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek płatków migdałowych (opcjonalnie)

Przepis

  • Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę oprócz płatków migdałowych. Połącz je w misce, rozcierając w palcach. Kiedy będą miały konsystencję piasku, dodaj płatki migdałowe, wymieszaj, zagnieć z masy kulę i wstaw w misce do lodówki.
  • Żaroodporną formę wysmaruj masłem. Wybierz naczynie, które pomieści wszystkie owoce i zostanie jeszcze trochę miejsca na kruszonkę. Lepiej, żeby warstwa śliwek była cieńsza.
  • Śliwki umyj i przekrój na pół. Dodaj do nich cukier i przyprawy korzenne. Wymieszaj i przełóż owoce do naczynia. Na wierzchu umieść kilka listków masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15–20 minut.
  • Wyjmij naczynie z piekarnika, a masę na kruszonkę z lodówki. Rozetrzyj ją w palcach, tak by oprószyć kruszonką wszystkie owoce, które powinny być już miękkie (przed nałożeniem kruszonki możesz je delikatnie wymieszać łyżką).
  • Wstaw do piekarnika na kolejnych 10–15 minut, aż kruszonka i płatki migdałów staną się złote. Podawaj na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟