Korzenne śliwki pod migdałową kruszonką

Deser też może być na ciepło – i wcale nie mam na myśli świeżo wyjętego z pieca ciasta. Owoce pod kruszonką to rarytas właściwie całoroczny, ale nigdy nie smakują tak dobrze, jak w mroźne dni. Mąkę pszenną można zastąpić mielonymi migdałami – będzie zdrowiej, a poza tym takim deserem śmiało możesz poczęstować gości, którzy są na diecie bezglutenowej. Oczywiście klasyczna kruszonka również zda egzamin. Ilość cukru, jaką posypujesz owoce, dostosuj zawsze do stopnia słodkości użytych śliwek.

Korzenne śliwki pod migdałową kruszonkąKorzenne śliwki pod migdałową kruszonką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 900 g dojrzałych śliwek
  • 50 g masła i kilka listków do położenia na wierzch, a także odrobina do wysmarowania formy
  • 1–2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Kruszonka:

  • 100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek płatków migdałowych (opcjonalnie)

Przepis

  • Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę oprócz płatków migdałowych. Połącz je w misce, rozcierając w palcach. Kiedy będą miały konsystencję piasku, dodaj płatki migdałowe, wymieszaj, zagnieć z masy kulę i wstaw w misce do lodówki.
  • Żaroodporną formę wysmaruj masłem. Wybierz naczynie, które pomieści wszystkie owoce i zostanie jeszcze trochę miejsca na kruszonkę. Lepiej, żeby warstwa śliwek była cieńsza.
  • Śliwki umyj i przekrój na pół. Dodaj do nich cukier i przyprawy korzenne. Wymieszaj i przełóż owoce do naczynia. Na wierzchu umieść kilka listków masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15–20 minut.
  • Wyjmij naczynie z piekarnika, a masę na kruszonkę z lodówki. Rozetrzyj ją w palcach, tak by oprószyć kruszonką wszystkie owoce, które powinny być już miękkie (przed nałożeniem kruszonki możesz je delikatnie wymieszać łyżką).
  • Wstaw do piekarnika na kolejnych 10–15 minut, aż kruszonka i płatki migdałów staną się złote. Podawaj na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów