Trwa ładowanie...
dtjboc0
17-09-2021 11:17

Korzenne śliwki pod migdałową kruszonką

Przepis

Deser też może być na ciepło – i wcale nie mam na myśli świeżo wyjętego z pieca ciasta. Owoce pod kruszonką to rarytas właściwie całoroczny, ale nigdy nie smakują tak dobrze, jak w mroźne dni. Mąkę pszenną można zastąpić mielonymi migdałami – będzie zdrowiej, a poza tym takim deserem śmiało możesz poczęstować gości, którzy są na diecie bezglutenowej. Oczywiście klasyczna kruszonka również zda egzamin. Ilość cukru, jaką posypujesz owoce, dostosuj zawsze do stopnia słodkości użytych śliwek.

dtjboc0
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 900 g dojrzałych śliwek
  • 50 g masła i kilka listków do położenia na wierzch, a także odrobina do wysmarowania formy
  • 1–2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Kruszonka:

  • 100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek płatków migdałowych (opcjonalnie)
Przepis
  • Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę oprócz płatków migdałowych. Połącz je w misce, rozcierając w palcach. Kiedy będą miały konsystencję piasku, dodaj płatki migdałowe, wymieszaj, zagnieć z masy kulę i wstaw w misce do lodówki.
  • Żaroodporną formę wysmaruj masłem. Wybierz naczynie, które pomieści wszystkie owoce i zostanie jeszcze trochę miejsca na kruszonkę. Lepiej, żeby warstwa śliwek była cieńsza.
  • Śliwki umyj i przekrój na pół. Dodaj do nich cukier i przyprawy korzenne. Wymieszaj i przełóż owoce do naczynia. Na wierzchu umieść kilka listków masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15–20 minut.
  • Wyjmij naczynie z piekarnika, a masę na kruszonkę z lodówki. Rozetrzyj ją w palcach, tak by oprószyć kruszonką wszystkie owoce, które powinny być już miękkie (przed nałożeniem kruszonki możesz je delikatnie wymieszać łyżką).
  • Wstaw do piekarnika na kolejnych 10–15 minut, aż kruszonka i płatki migdałów staną się złote. Podawaj na ciepło.

Przepis pochodzi z książki Niny Czarneckiej "Ciepło. Najprzytulniejszy poradnik osiędbania"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Korzenne śliwki pod migdałową kruszonką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj