Korzenne śliwki pod migdałową kruszonką
Deser też może być na ciepło – i wcale nie mam na myśli świeżo wyjętego z pieca ciasta. Owoce pod kruszonką to rarytas właściwie całoroczny, ale nigdy nie smakują tak dobrze, jak w mroźne dni. Mąkę pszenną można zastąpić mielonymi migdałami – będzie zdrowiej, a poza tym takim deserem śmiało możesz poczęstować gości, którzy są na diecie bezglutenowej. Oczywiście klasyczna kruszonka również zda egzamin. Ilość cukru, jaką posypujesz owoce, dostosuj zawsze do stopnia słodkości użytych śliwek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Kruszonka:
- 100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek płatków migdałowych (opcjonalnie)
- Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę oprócz płatków migdałowych. Połącz je w misce, rozcierając w palcach. Kiedy będą miały konsystencję piasku, dodaj płatki migdałowe, wymieszaj, zagnieć z masy kulę i wstaw w misce do lodówki.
- Żaroodporną formę wysmaruj masłem. Wybierz naczynie, które pomieści wszystkie owoce i zostanie jeszcze trochę miejsca na kruszonkę. Lepiej, żeby warstwa śliwek była cieńsza.
- Śliwki umyj i przekrój na pół. Dodaj do nich cukier i przyprawy korzenne. Wymieszaj i przełóż owoce do naczynia. Na wierzchu umieść kilka listków masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15–20 minut.
- Wyjmij naczynie z piekarnika, a masę na kruszonkę z lodówki. Rozetrzyj ją w palcach, tak by oprószyć kruszonką wszystkie owoce, które powinny być już miękkie (przed nałożeniem kruszonki możesz je delikatnie wymieszać łyżką).
- Wstaw do piekarnika na kolejnych 10–15 minut, aż kruszonka i płatki migdałów staną się złote. Podawaj na ciepło.
Przepis pochodzi z książki Niny Czarneckiej "Ciepło. Najprzytulniejszy poradnik osiędbania"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze