Kopytka z zielonym Albertem

Obraz

Składniki

  • Składniki:
  • około kilograma ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • Okrasa z pieczarek
  • Składniki:
  • - około 300 g pieczarek
  • - 1 cebula
  • - 2 łyżki oliwy
  • - sól i pieprz do smaku
  • Jak to zrobić?
  • - umyj, obierz i pokrój w ćwiartki pieczarki
  • - pokrój w piórka cebulę
  • - dodaj na patelnię oliwę, pieczarki i cebulę, lekko posól i duś pod przykryciem około 5 min.
  • - zdejmij przykrywkę, lekko odparuj sos
  • - dodaj sól i pieprz
  • Szpinak
  • Składniki:
  • - 2 - 3 garści szpinaku
  • - 1 - 2 ząbki czosnku
  • - sok z limonki
  • - sól i pieprz
  • - 2 - 3 łyżki śmietany

Przepis

Opowiem Wam jak dwuletnia Zosia i Albert zainspirowali mnie do zrobienia kopytek ze szpinakiem :)

Przepis

Babciu, czy ty wiesz, że Albert lubi kopytka?
- Czyje kopytka lubi Albert?
- Takie ugotowane, pyszne kopytka! -
- O, tego nie wiedziałam. A z czym Albert najbardziej lubi kopytka?
- Najbardziej to lubi takie Zosiowe, z serkiem i owocami.
- Zosiu, Albert jest zielony, spróbujemy czy lubi kopytka na zielono?
- Zielony jest super, jak trawka i listki, jak łąka i drzewa, jak moja sukienka... - wymieniała dwuletnia Zosia.

Przepis

Tak to powstały kopytka z zielonym. Dla dzieci z samym szpinakiem, a dla dorosłych dodatkowo z pieczarkami. Zosia dzielnie pomagała. Nawet osuszała ściereczką pieczarki, a Albert zachwycony od czasu do czasu zabawiał nas piosenką i puszczał zalotne oczko.

Przepis

Kopytka (ten przepis jest dokładnie taki sam sam jak na kluski śląskie):http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/05/slaskie-kluski-w-trzech-odsonach.htmlJak zrobić kopytka?

Przepis

- obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie
- ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, nie może to być tłuczek tylko praska z małymi otworami, bowiem masa ziemniaczana musi być aksamitna, bez żadnych grudek
- kiedy masa ziemniaczana lekko przestygnie, „uklep” ją łyżką i zrób na środku krzyż czyli podziel na cztery równe części
- do jednej części wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj jajko i całość wymieszaj
- z masy ziemniaczanej formuj wałki, które ukośnie poprzecinaj
- zagotuj osolony wrzątek
- do gotującego się wrzątku dodawaj kopytka, nakryj przykrywką
- co jakiś czas musisz patrzeć aby się nie zagotowały
- kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię, a woda zacznie lekko mrugać, dolej przynajmniej 1 szklankę zimnej wody, wymieszaj i ponownie zaczekaj aż kopytka lekko się zagotują
- powtórz tę czynność 2-3 razy
- wyjmij jedną kluskę, rozdziel ją na połowę i zobacz czy ciasto w środku jest ugotowane, jeśli nie, musisz jeszcze lekko je podgotować i powtórzyć czynności
- ugotowane kopytka wyjmij łyżką cedzakową

Przepis

Jak zrobić szpinak?

Przepis

- 2 - 3 garści szpinaku dobrze wypłucz i osusz
- obierz czosnek, drobno posiekaj
- na patelnię dodaj łyżkę oliwy i czosnek, lekko zeszklij
- dodaj sok z limonki i szpinak, mieszaj i podgrzewaj około 2 min.
- dodaj śmietanę lub jogurt, wymieszaj
- możesz doprawić solą i pieprzem (dla dzieci nie trzeba)Wersja dla dzieci:

Przepis

- do szpinaku ze śmietaną dodaj kopytka, wymieszajWersja z pieczarkami:

Przepis

- do szpinaku dodaj pieczarki, wymieszaj
- dodaj kopytkahttp://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/kopytka-z-zielonym-albertem-gnocchi.html

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇