Kopytka z zielonym Albertem
- Składniki:
- około kilograma ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- Okrasa z pieczarek
- Składniki:
- - około 300 g pieczarek
- - 1 cebula
- - 2 łyżki oliwy
- - sól i pieprz do smaku
- Jak to zrobić?
- - umyj, obierz i pokrój w ćwiartki pieczarki
- - pokrój w piórka cebulę
- - dodaj na patelnię oliwę, pieczarki i cebulę, lekko posól i duś pod przykryciem około 5 min.
- - zdejmij przykrywkę, lekko odparuj sos
- - dodaj sól i pieprz
- Szpinak
- Składniki:
- - 2 - 3 garści szpinaku
- - 1 - 2 ząbki czosnku
- - sok z limonki
- - sól i pieprz
- - 2 - 3 łyżki śmietany
Opowiem Wam jak dwuletnia Zosia i Albert zainspirowali mnie do zrobienia kopytek ze szpinakiem :)
Babciu, czy ty wiesz, że Albert lubi kopytka?
- Czyje kopytka lubi Albert?
- Takie ugotowane, pyszne kopytka! -
- O, tego nie wiedziałam. A z czym Albert najbardziej lubi kopytka?
- Najbardziej to lubi takie Zosiowe, z serkiem i owocami.
- Zosiu, Albert jest zielony, spróbujemy czy lubi kopytka na zielono?
- Zielony jest super, jak trawka i listki, jak łąka i drzewa, jak moja sukienka... - wymieniała dwuletnia Zosia.
Tak to powstały kopytka z zielonym. Dla dzieci z samym szpinakiem, a dla dorosłych dodatkowo z pieczarkami. Zosia dzielnie pomagała. Nawet osuszała ściereczką pieczarki, a Albert zachwycony od czasu do czasu zabawiał nas piosenką i puszczał zalotne oczko.
Kopytka (ten przepis jest dokładnie taki sam sam jak na kluski śląskie):http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/05/slaskie-kluski-w-trzech-odsonach.htmlJak zrobić kopytka?
- obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie
- ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, nie może to być tłuczek tylko praska z małymi otworami, bowiem masa ziemniaczana musi być aksamitna, bez żadnych grudek
- kiedy masa ziemniaczana lekko przestygnie, „uklep” ją łyżką i zrób na środku krzyż czyli podziel na cztery równe części
- do jednej części wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj jajko i całość wymieszaj
- z masy ziemniaczanej formuj wałki, które ukośnie poprzecinaj
- zagotuj osolony wrzątek
- do gotującego się wrzątku dodawaj kopytka, nakryj przykrywką
- co jakiś czas musisz patrzeć aby się nie zagotowały
- kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię, a woda zacznie lekko mrugać, dolej przynajmniej 1 szklankę zimnej wody, wymieszaj i ponownie zaczekaj aż kopytka lekko się zagotują
- powtórz tę czynność 2-3 razy
- wyjmij jedną kluskę, rozdziel ją na połowę i zobacz czy ciasto w środku jest ugotowane, jeśli nie, musisz jeszcze lekko je podgotować i powtórzyć czynności
- ugotowane kopytka wyjmij łyżką cedzakową
Jak zrobić szpinak?
- 2 - 3 garści szpinaku dobrze wypłucz i osusz
- obierz czosnek, drobno posiekaj
- na patelnię dodaj łyżkę oliwy i czosnek, lekko zeszklij
- dodaj sok z limonki i szpinak, mieszaj i podgrzewaj około 2 min.
- dodaj śmietanę lub jogurt, wymieszaj
- możesz doprawić solą i pieprzem (dla dzieci nie trzeba)Wersja dla dzieci:
- do szpinaku ze śmietaną dodaj kopytka, wymieszajWersja z pieczarkami:
- do szpinaku dodaj pieczarki, wymieszaj
- dodaj kopytkahttp://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/kopytka-z-zielonym-albertem-gnocchi.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze