Jedz zdrowo
Mimo że na świecie karmazyn jest dosyć popularny, w Polsce to bardzo rzadko kupowana ryba. Gdzie występuje? Jakie wartości zawiera? Dlaczego są wokół niej kontrowersje? Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przedstawiamy, co warto wiedzieć o karmazynie.
Karmazyn
Karmazyn to ryba drapieżna zamieszkująca rejony Oceanu Atlantyckiego. Znajdziemy ją przede wszystkim u wybrzeży Norwegii i Islandii. Możemy rozpoznać ją po charakterystycznym czerwonym kolorze. Nie jest jednak często jedzona w Polsce. Z kolei np. w Azji jest jedną z najchętniej wybieranych ryb. Obecnie wędzone filety z karmazyna możemy kupić w sieci sklepów Biedronka w cenie 5,49 złotych za opakowanie (100 g).
Właściwości
Podobnie jak inne ryby, karmazyn zawiera dużo białka i kwasy omega-3. Znajdziemy w nim też sporą porcję witaminy B i D oraz fosforu, wapnia i selenu. Jego mięso nie zawiera dużo tłuszczu. W związku z tym, dzięki małej wartości kalorycznej – zaledwie 80 kalorii w 100 g – karmazyn sprawdzi się w diecie osób dbających o linię.
Kontrowersje
Mimo niewątpliwych zalet kupowanie karmazyna od pewnego czasu wzbudza kontrowersje. Środowisko ekologów podkreśla, że ta ryba może zawierać dużo rtęci. Ponadto Fundacja WWF w wydanym poradniku dla konsumenta oznaczyła karmazyna jako rybę, która pochodzi z niezrównoważonych połowów, co może skutkować ich wyginięciem. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy ryba, którą kupujemy ma certyfikat MSC (dotyczący zrównoważonych połów) lub ASC (gwarantujący odpowiedzialną hodowlę).
Przepis na pastę z wędzonego karmazyna
Składniki: 2 filety z wędzonego karmazyna, 1 czerwona cebula, 5 ogórków kiszonych, 100 żółtego sera, 3 łyżki majonezu, sok z cytryny, cząber, sól, pieprz.
Przygotowanie: ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Rybne filety rozdrabniamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy majonez, cząber, sól i pieprz. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
Przepis na sałatkę z wędzonym karmazynem
Składniki: *sałata rzymska, dwa filety wędzonego karmazyna, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 10 pomidorów koktajlowych, 1 łyżka musztardy, 50 ml oliwy z oliwek, koper, sok z cytryny, sól, pieprz.
*Przygotowanie: sałatę myjemy i dzielimy na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa łączymy z podzieloną rybą. Całość mieszamy z sosem z oliwy z oliwek, musztardy, kopru i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.