Konkurencja dla tradycyjnych zrazików. Pyszne zawijane polędwiczki
Zamiast tradycyjnych zrazów, możemy przygotować świąteczne danie z soczystych polędwiczek wieprzowych. Mięso jest kruche, delikatne, a swoim wyglądem i zamachem leśnych grzybów, skusi każdego gościa. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 4 podłużne plastry boczku parzonego
- 2 duże cebule
- 10 dag grzybów suszonych podgrzybków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 6 ogórków kiszonych
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Polędwiczki myję, osuszam, usuwam odstające części i przecinam, wzdłuż, ale nie do końca. Rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
- Na każdej kawałku mięsa układam po dwa paski boczku. Jedną cebulę obieram, kroję w piórka i układam na boczku. Ogórki kroję wzdłuż na 4 części i również układam na boczku.
- Mięso zwijam w roladę, przekładam do woreczka, szczelnie zamykam i piekę na blaszce w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu kroję w plastry i układam w naczyniu.
- Drugą cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję namoczone wcześniej grzyby razem z wodą, doprawiam solą oraz pieprzem. Gotuję 20 minut i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję i polewam polędwiczki sosem grzybowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze