Trwa ładowanie...
d3k4xw8
01-12-2021 11:16

Konkurencja dla tradycyjnych zrazików. Pyszne zawijane polędwiczki

Przepis

Zamiast tradycyjnych zrazów, możemy przygotować świąteczne danie z soczystych polędwiczek wieprzowych. Mięso jest kruche, delikatne, a swoim wyglądem i zamachem leśnych grzybów, skusi każdego gościa. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3k4xw8
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 podłużne plastry boczku parzonego
  • 2 duże cebule
  • 10 dag grzybów suszonych podgrzybków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 6 ogórków kiszonych
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Przepis
  • Grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Polędwiczki myję, osuszam, usuwam odstające części i przecinam, wzdłuż, ale nie do końca. Rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
  • Na każdej kawałku mięsa układam po dwa paski boczku. Jedną cebulę obieram, kroję w piórka i układam na boczku. Ogórki kroję wzdłuż na 4 części i również układam na boczku.
  • Mięso zwijam w roladę, przekładam do woreczka, szczelnie zamykam i piekę na blaszce w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu kroję w plastry i układam w naczyniu.
  • Drugą cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję namoczone wcześniej grzyby razem z wodą, doprawiam solą oraz pieprzem. Gotuję 20 minut i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję i polewam polędwiczki sosem grzybowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Konkurencja dla tradycyjnych zrazików. Pyszne zawijane polędwiczki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d3k4xw8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3k4xw8
d3k4xw8
d3k4xw8
d3k4xw8
Więcej tematów
d3k4xw8