Aromatyczne śledzie
Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy je po macoszemu i podajemy wyłącznie w occie. Czas to zmienić, zwłaszcza że zbliżające się Boże Narodzenie to doskonały pretekst.
Połączenie korzennych przypraw i śledzi? Czemu nie, te ryby doskonale smakują na słodko. Do marynaty warto dodać miód, cynamon, goździki czy kolendrę. Dla prawdziwych smakoszy do korzennej zalewy warto dorzucić suszone owoce, na przykład rodzynki lub morele. Składniki przekładamy warstwowo i zalewamy olejem. Po kilku dniach śledzie przejdą zapachem przypraw i będą bardzo aromatyczne.
Śledzie z grzybami
W czasie Bożego Narodzenia zjadamy bardzo dużo grzybów oraz śledzi. Jednak z niewiadomych przyczyn, rzadko łączymy je ze sobą. Najwyższy czas to zmienić, gdyż takie połączenie jest niezwykle smakowite.
Cytrynowe śledzie
Nie od dziś wiadomo, że wyszystkie ryby kochają cytrusy. Nie inaczej jest w przypadku śledzi. Połączenie ich z cytrynową marynatą daje wyśmienity efekt. Zamiast cytryny możesz użyć również pomarańczy.
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to podstawa świątecznego stołu. Tradycyjnie do zalewy dodajemy cebulkę i jabłko. Warto jednak zaskoczyć gości i zaszaleć z dodatkami. Do śmietanki możemy dodać czosnek, posiekane kiszone ogórki oraz odrobinę musztardy.
Śledzie w sosie musztardowym
Delikatne śledzie robione w domu z aksamitnym sosem musztardowym. Szybki sposób na aromatyczną rybę. Należy wymoczyć płaty śledziowe w mleku. Natomiast sekretem marynaty jest połączenie musztardy Dijon oraz musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Do tego ocet winny, olej i płynny miód.