Koniec nudnych śledzi w occie. 5 oryginalnych wariacji

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Aromatyczne śledzie

Obraz
© 123RF

Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy je po macoszemu i podajemy wyłącznie w occie. Czas to zmienić, zwłaszcza że zbliżające się Boże Narodzenie to doskonały pretekst.

Połączenie korzennych przypraw i śledzi? Czemu nie, te ryby doskonale smakują na słodko. Do marynaty warto dodać miód, cynamon, goździki czy kolendrę. Dla prawdziwych smakoszy do korzennej zalewy warto dorzucić suszone owoce, na przykład rodzynki lub morele. Składniki przekładamy warstwowo i zalewamy olejem. Po kilku dniach śledzie przejdą zapachem przypraw i będą bardzo aromatyczne.

/ 5Śledzie z grzybami

Obraz
© ONS.pl

W czasie Bożego Narodzenia zjadamy bardzo dużo grzybów oraz śledzi. Jednak z niewiadomych przyczyn, rzadko łączymy je ze sobą. Najwyższy czas to zmienić, gdyż takie połączenie jest niezwykle smakowite.

/ 5Cytrynowe śledzie

Obraz
© 123RF

Nie od dziś wiadomo, że wyszystkie ryby kochają cytrusy. Nie inaczej jest w przypadku śledzi. Połączenie ich z cytrynową marynatą daje wyśmienity efekt. Zamiast cytryny możesz użyć również pomarańczy.

/ 5Śledzie w śmietanie

Obraz
© 123RF

Śledzie w śmietanie to podstawa świątecznego stołu. Tradycyjnie do zalewy dodajemy cebulkę i jabłko. Warto jednak zaskoczyć gości i zaszaleć z dodatkami. Do śmietanki możemy dodać czosnek, posiekane kiszone ogórki oraz odrobinę musztardy.

/ 5Śledzie w sosie musztardowym

Obraz
© 123RF

Delikatne śledzie robione w domu z aksamitnym sosem musztardowym. Szybki sposób na aromatyczną rybę. Należy wymoczyć płaty śledziowe w mleku. Natomiast sekretem marynaty jest połączenie musztardy Dijon oraz musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Do tego ocet winny, olej i płynny miód.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej