Koniec nudnych śledzi w occie. 5 oryginalnych wariacji

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Aromatyczne śledzie

Obraz
© 123RF

Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy je po macoszemu i podajemy wyłącznie w occie. Czas to zmienić, zwłaszcza że zbliżające się Boże Narodzenie to doskonały pretekst.

Połączenie korzennych przypraw i śledzi? Czemu nie, te ryby doskonale smakują na słodko. Do marynaty warto dodać miód, cynamon, goździki czy kolendrę. Dla prawdziwych smakoszy do korzennej zalewy warto dorzucić suszone owoce, na przykład rodzynki lub morele. Składniki przekładamy warstwowo i zalewamy olejem. Po kilku dniach śledzie przejdą zapachem przypraw i będą bardzo aromatyczne.

/ 5Śledzie z grzybami

Obraz
© ONS.pl

W czasie Bożego Narodzenia zjadamy bardzo dużo grzybów oraz śledzi. Jednak z niewiadomych przyczyn, rzadko łączymy je ze sobą. Najwyższy czas to zmienić, gdyż takie połączenie jest niezwykle smakowite.

/ 5Cytrynowe śledzie

Obraz
© 123RF

Nie od dziś wiadomo, że wyszystkie ryby kochają cytrusy. Nie inaczej jest w przypadku śledzi. Połączenie ich z cytrynową marynatą daje wyśmienity efekt. Zamiast cytryny możesz użyć również pomarańczy.

/ 5Śledzie w śmietanie

Obraz
© 123RF

Śledzie w śmietanie to podstawa świątecznego stołu. Tradycyjnie do zalewy dodajemy cebulkę i jabłko. Warto jednak zaskoczyć gości i zaszaleć z dodatkami. Do śmietanki możemy dodać czosnek, posiekane kiszone ogórki oraz odrobinę musztardy.

/ 5Śledzie w sosie musztardowym

Obraz
© 123RF

Delikatne śledzie robione w domu z aksamitnym sosem musztardowym. Szybki sposób na aromatyczną rybę. Należy wymoczyć płaty śledziowe w mleku. Natomiast sekretem marynaty jest połączenie musztardy Dijon oraz musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Do tego ocet winny, olej i płynny miód.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm