WAŻNE
TERAZ

Wielki spadek notowań KO. Mamy najnowszy sondaż

Kolorowe herbaty – czym się charakteryzują?

Camelia sinensis to roślina, którą zna każdy z nas. To właśnie z niej zbierane są liście, które sprzedawane są jako herbata. Napar z nich jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Skąd się biorą różne kolory herbat i czym się one charakteryzują?

Różne rodzaje herbatyRóżne rodzaje herbaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
2

Herbata czarna

Czarna herbata jest najczęściej pitym rodzajem herbaty na świecie. Jej nazwa odnosi się do koloru liści, które zalewa się wrzątkiem. Jak taka barwa jest osiągana?

Świeżo zebrane liście poddaje się specjalnej obróbce. Najpierw muszą przejść przez fazę więdnięcia, w której pozbawiane są swojej wilgotności. Potem są zgniatane i zwijane, by wydobył się z nich sok komórkowy. Następnie poddawane są procesowi fermentacji w celu redukcji garbników. Na końcu są one suszone w wysokich temperaturach przez ok. 20 minut, co sprawia, że liście zyskują swój ciemny kolor.

Aby czarna herbata była smaczna, należy 1 łyżeczkę suszu wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Po 3-5 minutach warto odcedzić liście, gdyż po tym czasie zaczyna wydzielać się z nich tanina, która powoduje utratę pobudzającej mocy naparu i sprawia, że staje się on gorzki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Herbata z imbirem – właściwości

Co ciekawe, w Chinach herbaty nazywane są od koloru naparu, więc nasza czarna herbata tam funkcjonuje jako herbata czerwona.

Herbata zielona

Zielona herbata jest najstarszym rodzajem herbaty. Aby kolor liści pozostał zielony po wysuszeniu, stosuje się specjalny proces ich obróbki. Początkowo liście poddaje się więdnięciu i parowaniu, a potem od razu suszeniu w ogniowych piecach bez fermentacji. Dzięki działaniu temperatury liście bogate są w chlorofil, witaminę C i minerały.

Liście zielonej herbaty w trakcie parzenia rozwijają się i zwiększają swoją objętość, dlatego najlepiej zaparzać je w dzbanku, szerokiej filiżance albo zaparzaczu do herbaty. Na 1-1,5 łyżeczki suszu przypada ok. 250 ml wody. Najlepsza temperatura wody, którą zalewa się susz to 70-80 stopni. Zbyt wysoka temperatura parzenia sprawia, że herbata robi się cierpka, gorzka i ma nieprzyjemny posmak.

Jeśli herbatę będziemy parzyć 2-3 minuty, otrzymamy napar orzeźwiający. Jeśli zależy nam na właściwościach uspokajających, herbatę parzymy ponad 3 minuty, ale nie dłużej niż 6 minut.

Smak naparu z zielonej herbaty jest łagodny, świeży i ma warzywno-owocowe nuty. Czuć w nim również delikatną goryczkę. Sam kolor napoju jest słomkowo-żółty, zielony lub żółto-zielony.

Herbata czerwona

Czerwona herbata jest herbatą częściowo fermentowaną. Świeżo zebrane liście poddawane są procesowi więdnięcia. Następnie są skręcane, a w końcu fermentowane. Ostatnia faza jest przerywana, by nie dopuścić do powstania herbaty czarnej. Następnie liście są przykrywane tkaninami i leżakują w ten sposób przez kilka do nawet kilkudziesięciu lat.

Herbata
Herbata © Adobe Stock | Brent Hofacker

Łyżeczkę suszu zalewa się wodą o temperaturze 95 stopni i parzy przez 3 minuty. Zbyt długi czas parzenia sprawia z kolei, że herbata staje się gorzka i traci swoje właściwości. Czerwoną herbatę należy parzyć kilkukrotnie, więc jest ona bardzo wydajna. Każde kolejne parzenie powinno trwać o 30-60 sekund dłużej niż poprzednie.

Zaparzona czerwona herbata ma głęboki ciemny kolor i lekko ziemisty smak oraz zapach.

Herbata biała

Biała herbata powstaje z najmłodszych liści i pąków, które jeszcze nie są w pełni rozwinięte. Następnie liście te poddaje się procesowi więdnięcia i minimalnej oksydacji. Potem suszy się je w naturalny sposób, czyli nie są one podgrzewane. Na końcu liście roluje się lub pozostawia w swoim kształcie.

Aby przygotować białą herbatę, należy 2 małe łyżeczki suszu zalać szklanką wody w temperaturze 80-85 stopni. Herbata parzy się 2-5 minut i można kilkukrotnie zalewać ją wodą. Każde kolejne parzenie powinno trwać o 60 sekund dłużej niż poprzednie.

Biała herbata ma delikatny smak i aromat z kwiatowymi, owocowymi i warzywnymi nutami, a sam napar ma jasny, bladożółty kolor.

Herbata niebieska (oolong)

Niebieska herbata jest herbatą częściowo fermentowaną. Świeże liście po zebraniu są poddawane procesowi więdnięcia. Następnie są one umieszczane w wiklinowych koszach, którymi potrząsa się, by liście częściowo puściły soki, co ma na celu wspomóc fermentację. W wyniku potrząsania liście również są specyficznie postrzępione. Po tej fazie są one podgrzewane na parze, rolowane, skręcane i suszone.

Herbatę niebieską parzy się w ten sam sposób, co czerwoną.

Herbata żółta

Aby powstała herbata żółta, liści nie poddaje się w ogóle procesowi więdnięcia. Od razu po zebraniu są one ogrzewane parą, która zabija enzymy odpowiedzialne za naturalną fermentację. Liście następnie przechodzą fazę żółknięcia, czyli są one przykrywane lub rolowane w papier albo materiał, a potem podgrzewane. W ten sposób odbywa się proces powolnej oksydacji, który trwa od kilku godzin do 4 dni.

Herbata żółta jest w Chinach nazywana herbatą cesarską. Zaparza się ją w ten sam sposób, co herbatę zieloną.

Różne kolory herbat powstają w wyniku różnych procesów pozyskiwania i suszenia liści Camelia sinensis. Główne rodzaje są często mieszane z ziołami, kwiatami, owocami, dzięki czemu każdy z pewnością znajdzie taką, która przypadnie mu do gustu. Na chłodne zimowe wieczory gorąca herbata to idealne rozwiązanie.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie