Trwa ładowanie...

Kofta – klopsik inny niż wszystkie

Za swoje narodowe danie uznają ją Turcy, Libańczycy i Hindusi. Kuleczki z mielonego mięsa lub warzyw, pieczone albo grillowane, występują w niezliczonej liczbie wersji. Każda kofta zachwyca smakiem i wyrazistym aromatem. I co ważne – bez trudu przygotujemy ją w domu.

Kofta – klopsik inny niż wszystkieŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

Gdzie tak naprawdę narodziła się kofta? Większość tropów prowadzi do starożytnej Persji, czyli terenów obejmujących obszar dzisiejszego Iranu. Nazwa potrawy pochodzi zresztą z języka staroperskiego i oznacza "mielone", co nawiązuje do sposobu przyrządzania pysznych klopsików.

Dziś jest to jeden z najpopularniejszych street foodów na Bałkanach, w Turcji, na Bliskim Wschodzie czy w Indiach. Jednak w każdym z tych miejsc zjemy trochę inną koftę. W Bombaju lub Teheranie będzie to zwykle przysmak warzywny, podawany w pikantnym sosie. Liban słynie natomiast z koft przygotowywanych na bazie baraniny lub jagnięciny. W Grecji i na Cyprze stosuje się często mięso z kurczaka. W Albanii działają specjalne sklepy oferujące tylko koftę wołową i… piwo.

Potrawę doskonale znają też turyści odwiedzający Turcję, gdzie spożywa się blisko 300 różnych wersji tego specjału, np. z dodatkiem kaszy bulgur, ryżu albo żółtego sera.

Zobacz też: Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca

Na niepowtarzalny smak i aromat kofty wpływają zioła i przyprawy, których nie może zabraknąć w klopsikach. W zależności od regionu używa się m.in. isot (bardzo ciemnej odmiany papryki), sosu chili, sumaka, kolendry, tymianku, oregano, natki pietruszki, kuminu, imbiru, kurkumy albo garam masala, czyli orientalnej mieszanki rozmaitych przypraw.

d2brt7p

Przepis na koftę

Jak już wspomnieliśmy, do przyrządzenia kofty można wykorzystać różne gatunki mięsa. Warto wypróbować, jak smakują tradycyjne klopsiki z baraniny, której atutem jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza dobroczynnego kwasu linolowego, doskonale wpływającego na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL. Baranina to również bogate źródło kwasu orotowego (wykazuje działanie antynowotworowe) oraz innych witamin z grupy B, regulujących pracę układu nerwowego i poprawiających nasz nastrój.

Wartościowym produktem jest też jagnięcina – świetna baza kofty. Jednak przysmak możemy przyrządzić również z łatwiej dostępnej w Polsce wołowiny, wieprzowiny czy drobiu.

Jak to zrobić? W najprostszej wersji 300 g zmielonego mięsa mieszamy z surowym jajkiem, startą cebulą, 1-2 ząbkami czosnku (przeciśniętymi przez praskę), solidną porcją drobno posiekanej natki pietruszki, kolendry i mięty, suszonym oregano i chili (po pół łyżeczki) oraz dwoma łyżeczkami sumaka (przyprawa o charakterystycznym kwaśno-cierpkim smaku). Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotową masę umieszczamy na godzinę w lodówce.

Będziemy potrzebować patyczków do szaszłyków, które przez pół godziny moczymy w wodzie, by zabezpieczyć drewno przed spaleniem. Z mięsnej masy formujemy niewielkie kule i nadziewamy je na patyczki.

d2brt7p

Kofty możemy smażyć na patelni grillowej (około 6-8 minut, co jakiś czas obracając) lub piec w piekarniku, w temperaturze 200 stopni, przez 15-20 minut, aż ładnie zbrązowieją.

Z czym serwować koftę

Koftę podajemy na ciepło. Przysmak bardzo lubi towarzystwo grillowanych warzyw, ale zwłaszcza zimnych sosów. W Turcji i krajach Bliskiego Wschodu klopsiki często serwuje się z gęstym jogurtem naturalnym, wzbogaconym drobno posiekaną świeżą miętą i startą skórką z cytryny, doprawionym solą i pieprzem.

Grecy nie wyobrażają sobie kofty bez dodatku pysznego i orzeźwiającego sosu tzatziki. Jego bazę stanowi jogurt (najlepiej typu greckiego, który ma bardziej kremową konsystencję od naszych tradycyjnych produktów mlecznych). Do niego dodajemy startego i odsączonego ogórka, 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku, odrobinę soku z cytryny oraz kilka kropli oliwy z oliwek bądź octu winnego. Całość mieszamy, a później doprawiamy solą i pieprzem.

Koftę w stylu indyjskim (np. z ziemniaków, cebuli i sera białego) warto podać z sosem garam masala, przygotowanym z podsmażonej cebuli, startej marchewki, czosnku, pomidorów i śmietany, oczywiście wzmocnionym solidną porcją przyprawy garam masala.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj