Katarzyna Bosacka mówi, jak nie dać się oszukać w sklepie. Daje 3 porady

Katarzyna Bosacka w ostatnim wywiadzie wyjawiła, czego unikać przy codziennych zakupach. Podała trzy podstawowe zasady, których warto się trzymać, wybierając żywność.

Katarzyna Bosacka o żywności
Źródło zdjęć: © East News
Karolina Błaszkiewicz

Katarzyna Bosacka w rozmowie z Wideoportalem po pierwsze radzi, aby unikać produktów wyglądających nienaturalnie. – Musimy zdać sobie sprawę, czy to, co wrzucamy do koszyka wygląda jak prawdziwe jedzenie. Czy chleb tostowy nie wygląda jak gąbka do mycia szyb, napój izotoniczny dla sportowców nie wygląda jak niebieski płyn do sprzątania? – pyta retorycznie.

Drugą kluczową kwestią jest sprawdzenie, czy na opakowaniu widnieje nazwa tego, czego potrzebujemy. – Im krótszy skład produktu, tym lepszy. Im więcej jest dziwnych nazw, tym produkt jest bardziej przetworzony – zaznacza dziennikarka.

Na koniec Bosacka doradza porównać ceny produktu, przeliczając je na kilogram. – Czasami otwiera nam to oczy, bo pasztet, który wcale nie ma mięsa i jest zapakowany w malutkie puszeczki, może kosztować więcej niż ten, który ma 60 czy 70 procent mięsa i jest porządnym pasztetem – zaznacza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Projektuje dla Agaty Dudy. Nam opowiada o współpracy z pierwszą damą

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru