WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Katarzyna Bosacka mówi, jak nie dać się oszukać w sklepie. Daje 3 porady

Katarzyna Bosacka w ostatnim wywiadzie wyjawiła, czego unikać przy codziennych zakupach. Podała trzy podstawowe zasady, których warto się trzymać, wybierając żywność.

Katarzyna Bosacka o żywności
Źródło zdjęć: © East News
Karolina Błaszkiewicz

Katarzyna Bosacka w rozmowie z Wideoportalem po pierwsze radzi, aby unikać produktów wyglądających nienaturalnie. – Musimy zdać sobie sprawę, czy to, co wrzucamy do koszyka wygląda jak prawdziwe jedzenie. Czy chleb tostowy nie wygląda jak gąbka do mycia szyb, napój izotoniczny dla sportowców nie wygląda jak niebieski płyn do sprzątania? – pyta retorycznie.

Drugą kluczową kwestią jest sprawdzenie, czy na opakowaniu widnieje nazwa tego, czego potrzebujemy. – Im krótszy skład produktu, tym lepszy. Im więcej jest dziwnych nazw, tym produkt jest bardziej przetworzony – zaznacza dziennikarka.

Na koniec Bosacka doradza porównać ceny produktu, przeliczając je na kilogram. – Czasami otwiera nam to oczy, bo pasztet, który wcale nie ma mięsa i jest zapakowany w malutkie puszeczki, może kosztować więcej niż ten, który ma 60 czy 70 procent mięsa i jest porządnym pasztetem – zaznacza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Projektuje dla Agaty Dudy. Nam opowiada o współpracy z pierwszą damą

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów