Trwa ładowanie...

Katarzyna Bosacka mocno o kalendarzach adwentowych. Instruuje, jak czytać etykiety

"Mamy połowę listopada, co oznacza, że lada moment będzie można otworzyć pierwsze okienko kalendarza adwentowego" – zaczyna swój wpis na Instagramie dziennikarka i gromi składy czekolad, które dzieci będą wyjmowały z okienek i konsumowały.

Share
Katarzyna Bosacka o kalendarzach adwentowych
Katarzyna Bosacka o kalendarzach adwentowychŹródło: fot. AKPA, Instagram.com
d3k4joi

Wielkimi krokami zbliża chwila, w której dzieci zaczynają odliczać do świąt i jeść czekoladki z kalendarzy adwentowych. Można kupić maluchom tradycyjne kalendarze, wypełnione słodkościami, można też zrobić własne. Jednak dość powszechne jest kupienie gotowego produktu. I teraz pytanie, jakie składy mają czekoladki w nim zawarte? Katarzyna Bosacka nie zostawia suchej nitki na popularnych producentach.

Cukier na pierwszym miejscu

Jak przeanalizowała dziennikarka, w większości kalendarzy, w składzie czekoladek, na pierwszym miejscu jest cukier. Większość słodyczy zawiera też olej palmowy. Co więcej, duża część czekolad ma w składzie E476. Co oznacza ten skrót? "To składnik, dzięki któremu producenci mogą dodać mniej kakao, co oznacza dla nich oszczędność, a dla nas stratę, bo kakao jest najcenniejszym składnikiem tego typu wyrobów; dodatkowo w kilku badaniach przeprowadzanych na zwierzętach wykazano, że może on powodować nadmierny rozrost wątroby i nerek" – wyjaśnia Bosacka i poleca unikania czekolad z tym składnikiem.

Dodaje, że najlepiej, jak w czołowe miejsce w składzie czekolady zajmuje tłuszcz kakaowy.

d3k4joi

Krótkie i proste składy

"Mimo wszystko da się znaleźć w sklepie kalendarze adwentowe z lepszym składem, niż przeciętny. Na rynku dostępne są nawet kalendarze z wegańskimi słodkościami. Np. z ekologicznymi krówkami, których skład jest krótki i prosty" – pisze ekspertka. Podaje również przykładowy, dobry i wartościowy skład słodyczą"

"Masło kakaowe, proszek ryżowy (sproszkowany syrop ryżowy, skrobia ryżowa, mąka ryżowa); surowy cukier trzcinowy, naturalny aromat waniliowy, minimum 45% masy kakaowej"

Bosacka przypomina, że w kalendarzu adwentowym jest oczywiście jedna, mała czekoladka, ale warto zadbać, aby była ona wysokiej jakości. Nie dość, że sprawi radość dzieciom, to i uspokoi obawy dorosłych.

Klaudynka. Kultowa sałatka w prostym przepisie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
d3k4joi

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3k4joi
d3k4joi
Więcej tematów