Trwa ładowanie...

Katarzyna Bosacka mocno o kalendarzach adwentowych. Instruuje, jak czytać etykiety

"Mamy połowę listopada, co oznacza, że lada moment będzie można otworzyć pierwsze okienko kalendarza adwentowego" – zaczyna swój wpis na Instagramie dziennikarka i gromi składy czekolad, które dzieci będą wyjmowały z okienek i konsumowały.

Katarzyna Bosacka o kalendarzach adwentowychKatarzyna Bosacka o kalendarzach adwentowychŹródło: fot. AKPA, Instagram.com
d3dgkl7
d3dgkl7

Wielkimi krokami zbliża chwila, w której dzieci zaczynają odliczać do świąt i jeść czekoladki z kalendarzy adwentowych. Można kupić maluchom tradycyjne kalendarze, wypełnione słodkościami, można też zrobić własne. Jednak dość powszechne jest kupienie gotowego produktu. I teraz pytanie, jakie składy mają czekoladki w nim zawarte? Katarzyna Bosacka nie zostawia suchej nitki na popularnych producentach.

Cukier na pierwszym miejscu

Jak przeanalizowała dziennikarka, w większości kalendarzy, w składzie czekoladek, na pierwszym miejscu jest cukier. Większość słodyczy zawiera też olej palmowy. Co więcej, duża część czekolad ma w składzie E476. Co oznacza ten skrót? "To składnik, dzięki któremu producenci mogą dodać mniej kakao, co oznacza dla nich oszczędność, a dla nas stratę, bo kakao jest najcenniejszym składnikiem tego typu wyrobów; dodatkowo w kilku badaniach przeprowadzanych na zwierzętach wykazano, że może on powodować nadmierny rozrost wątroby i nerek" – wyjaśnia Bosacka i poleca unikania czekolad z tym składnikiem.

Dodaje, że najlepiej, jak w czołowe miejsce w składzie czekolady zajmuje tłuszcz kakaowy.

Krótkie i proste składy

"Mimo wszystko da się znaleźć w sklepie kalendarze adwentowe z lepszym składem, niż przeciętny. Na rynku dostępne są nawet kalendarze z wegańskimi słodkościami. Np. z ekologicznymi krówkami, których skład jest krótki i prosty" – pisze ekspertka. Podaje również przykładowy, dobry i wartościowy skład słodyczą"

"Masło kakaowe, proszek ryżowy (sproszkowany syrop ryżowy, skrobia ryżowa, mąka ryżowa); surowy cukier trzcinowy, naturalny aromat waniliowy, minimum 45% masy kakaowej"

Bosacka przypomina, że w kalendarzu adwentowym jest oczywiście jedna, mała czekoladka, ale warto zadbać, aby była ona wysokiej jakości. Nie dość, że sprawi radość dzieciom, to i uspokoi obawy dorosłych.

Klaudynka. Kultowa sałatka w prostym przepisie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj