Kartacze litewskie
- 1,2 kg mączystych ziemniaków
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 30 dag mielonej wołowiny
- 2 cebule
- łyżeczka oleju
- po 5 dag słoniny i boczku
- sól, pieprz
Połowę ziemniaków obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków wyszorować, ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, jedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski wielkości małego jabłka. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 50 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić,
dodać resztę cebuli, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze