Karmelowa herbata z lilaka pospolitego

W tym przepisie wyjątkowo nie podaję dużej ilości składników, za to podpowiem, że musisz zaopatrzyć się w słoik, który będzie kluczowy podczas "produkcji" herbaty. Taką herbatę możesz potem wykorzystać także do piklowania.

Kwiatu lilakuKwiatu lilaku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Przepis

  • Zbierając kwiaty lilaka, zadbaj, żeby nie miały zielonych ogonków i żeby zrywać tylko te całkowicie rozkwitnięte. Przełóż je do słoika, mocno ugniatając i wstaw na 3 godziny do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C. Kwiaty stracą kolor, to normalne, ale zintensyfikuje się ich naturalna słodycz i będą wilgotne.
  • Otwierając słoik, zwróć uwagę, jak bardzo zmieniły kolor. Teraz pora na suszenie w piecu.
  • Wysyp kwiaty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 40 st. C, bez termoobiegu, uchyl lekko drzwiczki. Po godzinie sprawdź efekt i w razie potrzeby podsusz kwiaty jeszcze trochę.
  • Jeśli będą suche, przełóż je do szczelnie zamkniętych słoików. Herbatkę z lilaka zalewaj wodą o temperaturze 80–90 st. C, wystarczy około 5 g suszu na filiżankę. Zwróć uwagę na zapach kwiatów przy zaparzaniu – jest bardzo przyjemny, tak samo jak delikatny smak naparu.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki