Karmel amoniakalno-siarczynowy - E150d

Zdecydowana większość dostępnych w sklepach artykułów spożywczych zawiera w sobie różne chemiczne dodatki. W składzie poszczególnych produktów znaleźć można m.in. barwniki, dzięki którym dane wyroby prezentują się bardziej smakowicie. Jedną z substancji odpowiedzialną za nadanie żywności odpowiedniego koloru jest E150d, czyli karmel amoniakalno-siarczanowy. Związek ten odpowiada m.in. za wygląd wielu wyrobów cukierniczych oraz napojów. Czy jednak E150d jest dobry dla naszego zdrowia? Do wytworzenia których konkretnie wyrobów stosuje się karmel amoniakalno-siarczanowy?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

E150d karmel amoniakalno-siarczanowy – co to?

Karmel amoniakalno-siarczanowy, oznaczany na opakowaniach produktów specjalnym symbolem E150d, to naturalny barwnik modyfikowany chemicznie, który otrzymuje się przez podgrzanie cukrów (glukozy, fruktozy, dekstrozy, sacharozy) w obecności związków amoniaków oraz kwasu siarkowego. Substancja przybiera postać brązowej (czasem nawet czarnej) cieczy o specyficznym gorzkim smaku. Barwnik ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. E150d dodawany jest do żywności przede wszystkim do nadania jej ciemniejszej barwy. Zdarza się jednak, że karmel spełnia również funkcję emulgatora i pomaga zapobiegać utlenianiu się niektórych składników aromatyzujących (głównie w butelkowanych napojach).

E150d – w jakich produktach występuje?

Karmel amoniakalno-siarczanowy znajduje bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. E150d znaleźć można w składzie następujących produktów spożywczych:
• napoje bezalkoholowe,
• kandyzowane owoce i warzywa,
• wyroby cukiernicze,
lody,
• sery topione,
• gotowe sosy,
• musztarda,
pasty rybne,
• wędzone ryby,
zupy instant,
• napoje o niskim stężeniu alkoholu,
• chleb słodowy,
• piwo,
• ocet,
• whisky,
• wino,
• dżemy i galaretki owocowe,
pasztety i kiełbasy.

E150d karmel amoniakalno-siarczynowy – czy jest szkodliwy?

E150d jest substancją, którą Unia Europejska dopuszcza do użycia w produkcji artykułów spożywczych. Dietetycy zalecają jednak ostrożnie podchodzić do wyrobów, zawierających karmel amoniakalno-siarczanowy. Badania wykazały bowiem, że substancja ta jest toksyczna dla krwi szczurów, a w organizmie królików hamuje metabolizm witaminy B6. Nie dowiedziono jednak, by barwnik powodował u ludzi pojawienie się jakichkolwiek stanów chorobowych. Wiadomo natomiast, że spożyty w nadmiarze E150d jest w stanie wywołać takie reakcje organizmu jak nadpobudliwość oraz rozwolnienie. Według obowiązujących przepisów dzienne dopuszczalne spożycie karmelu amoniakalno-siarczynowego wynosi 20mg/kg masy ciała.

E150d a inne dodatki chemiczne

Karmel amoniakalno-siarczynowy często występuje w produktach wraz z następującymi dodatkami chemicznymi: • E160c – ekstrakt z papryki (kapsantyna)
• E162 – czerwień buraczana (betanina)
• E172 – tlenki i wodorotlenki żelaza
• E302 – askorbinian wapnia
E330 – kwas cytrynowy
• E472a – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E508 – chlorek potasu
• E559 – krzemian glinu
• E900 – dimetylopolisiloksan.

E150d na tle innych barwników

Warto zdawać sobie sprawę, że karmel amoniakalno-siarczynowy nie jest jedynym karmelem używanym do barwienia żywności. Oprócz niego rozróżnia się jeszcze trzy inne substancje koloryzujące, jakie uzyskuje się przez palenie cukru w obecności odpowiednich związków chemicznych. E150d często bywa nazywany karmelem klasy IV. Inne barwniki z grupy substancji koloryzujących E150 to: • karmel prosty (I klasy) E150a – barwnik pieczywa, coli, czekolad, jogurtów, dżemów i lodów;
• karmel zasadowo-siarczynowy (II klasy) E150b – używany do whisky, brandy, lodów i napojów mlecznych;
• karmel amoniakalny (III klasy) E150c – stosowany w czekoladach, herbatnikach, pieczywie, dżemach, marynatach i sosach.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce