Karmel amoniakalno-siarczynowy - E150d

Zdecydowana większość dostępnych w sklepach artykułów spożywczych zawiera w sobie różne chemiczne dodatki. W składzie poszczególnych produktów znaleźć można m.in. barwniki, dzięki którym dane wyroby prezentują się bardziej smakowicie. Jedną z substancji odpowiedzialną za nadanie żywności odpowiedniego koloru jest E150d, czyli karmel amoniakalno-siarczanowy. Związek ten odpowiada m.in. za wygląd wielu wyrobów cukierniczych oraz napojów. Czy jednak E150d jest dobry dla naszego zdrowia? Do wytworzenia których konkretnie wyrobów stosuje się karmel amoniakalno-siarczanowy?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

E150d karmel amoniakalno-siarczanowy – co to?

Karmel amoniakalno-siarczanowy, oznaczany na opakowaniach produktów specjalnym symbolem E150d, to naturalny barwnik modyfikowany chemicznie, który otrzymuje się przez podgrzanie cukrów (glukozy, fruktozy, dekstrozy, sacharozy) w obecności związków amoniaków oraz kwasu siarkowego. Substancja przybiera postać brązowej (czasem nawet czarnej) cieczy o specyficznym gorzkim smaku. Barwnik ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. E150d dodawany jest do żywności przede wszystkim do nadania jej ciemniejszej barwy. Zdarza się jednak, że karmel spełnia również funkcję emulgatora i pomaga zapobiegać utlenianiu się niektórych składników aromatyzujących (głównie w butelkowanych napojach).

E150d – w jakich produktach występuje?

Karmel amoniakalno-siarczanowy znajduje bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. E150d znaleźć można w składzie następujących produktów spożywczych:
• napoje bezalkoholowe,
• kandyzowane owoce i warzywa,
• wyroby cukiernicze,
lody,
• sery topione,
• gotowe sosy,
• musztarda,
pasty rybne,
• wędzone ryby,
zupy instant,
• napoje o niskim stężeniu alkoholu,
• chleb słodowy,
• piwo,
• ocet,
• whisky,
• wino,
• dżemy i galaretki owocowe,
pasztety i kiełbasy.

E150d karmel amoniakalno-siarczynowy – czy jest szkodliwy?

E150d jest substancją, którą Unia Europejska dopuszcza do użycia w produkcji artykułów spożywczych. Dietetycy zalecają jednak ostrożnie podchodzić do wyrobów, zawierających karmel amoniakalno-siarczanowy. Badania wykazały bowiem, że substancja ta jest toksyczna dla krwi szczurów, a w organizmie królików hamuje metabolizm witaminy B6. Nie dowiedziono jednak, by barwnik powodował u ludzi pojawienie się jakichkolwiek stanów chorobowych. Wiadomo natomiast, że spożyty w nadmiarze E150d jest w stanie wywołać takie reakcje organizmu jak nadpobudliwość oraz rozwolnienie. Według obowiązujących przepisów dzienne dopuszczalne spożycie karmelu amoniakalno-siarczynowego wynosi 20mg/kg masy ciała.

E150d a inne dodatki chemiczne

Karmel amoniakalno-siarczynowy często występuje w produktach wraz z następującymi dodatkami chemicznymi: • E160c – ekstrakt z papryki (kapsantyna)
• E162 – czerwień buraczana (betanina)
• E172 – tlenki i wodorotlenki żelaza
• E302 – askorbinian wapnia
E330 – kwas cytrynowy
• E472a – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E508 – chlorek potasu
• E559 – krzemian glinu
• E900 – dimetylopolisiloksan.

E150d na tle innych barwników

Warto zdawać sobie sprawę, że karmel amoniakalno-siarczynowy nie jest jedynym karmelem używanym do barwienia żywności. Oprócz niego rozróżnia się jeszcze trzy inne substancje koloryzujące, jakie uzyskuje się przez palenie cukru w obecności odpowiednich związków chemicznych. E150d często bywa nazywany karmelem klasy IV. Inne barwniki z grupy substancji koloryzujących E150 to: • karmel prosty (I klasy) E150a – barwnik pieczywa, coli, czekolad, jogurtów, dżemów i lodów;
• karmel zasadowo-siarczynowy (II klasy) E150b – używany do whisky, brandy, lodów i napojów mlecznych;
• karmel amoniakalny (III klasy) E150c – stosowany w czekoladach, herbatnikach, pieczywie, dżemach, marynatach i sosach.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀