Karmel amoniakalno-siarczynowy - E150d

Zdecydowana większość dostępnych w sklepach artykułów spożywczych zawiera w sobie różne chemiczne dodatki. W składzie poszczególnych produktów znaleźć można m.in. barwniki, dzięki którym dane wyroby prezentują się bardziej smakowicie. Jedną z substancji odpowiedzialną za nadanie żywności odpowiedniego koloru jest E150d, czyli karmel amoniakalno-siarczanowy. Związek ten odpowiada m.in. za wygląd wielu wyrobów cukierniczych oraz napojów. Czy jednak E150d jest dobry dla naszego zdrowia? Do wytworzenia których konkretnie wyrobów stosuje się karmel amoniakalno-siarczanowy?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

E150d karmel amoniakalno-siarczanowy – co to?

Karmel amoniakalno-siarczanowy, oznaczany na opakowaniach produktów specjalnym symbolem E150d, to naturalny barwnik modyfikowany chemicznie, który otrzymuje się przez podgrzanie cukrów (glukozy, fruktozy, dekstrozy, sacharozy) w obecności związków amoniaków oraz kwasu siarkowego. Substancja przybiera postać brązowej (czasem nawet czarnej) cieczy o specyficznym gorzkim smaku. Barwnik ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. E150d dodawany jest do żywności przede wszystkim do nadania jej ciemniejszej barwy. Zdarza się jednak, że karmel spełnia również funkcję emulgatora i pomaga zapobiegać utlenianiu się niektórych składników aromatyzujących (głównie w butelkowanych napojach).

E150d – w jakich produktach występuje?

Karmel amoniakalno-siarczanowy znajduje bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. E150d znaleźć można w składzie następujących produktów spożywczych:
• napoje bezalkoholowe,
• kandyzowane owoce i warzywa,
• wyroby cukiernicze,
lody,
• sery topione,
• gotowe sosy,
• musztarda,
pasty rybne,
• wędzone ryby,
zupy instant,
• napoje o niskim stężeniu alkoholu,
• chleb słodowy,
• piwo,
• ocet,
• whisky,
• wino,
• dżemy i galaretki owocowe,
pasztety i kiełbasy.

E150d karmel amoniakalno-siarczynowy – czy jest szkodliwy?

E150d jest substancją, którą Unia Europejska dopuszcza do użycia w produkcji artykułów spożywczych. Dietetycy zalecają jednak ostrożnie podchodzić do wyrobów, zawierających karmel amoniakalno-siarczanowy. Badania wykazały bowiem, że substancja ta jest toksyczna dla krwi szczurów, a w organizmie królików hamuje metabolizm witaminy B6. Nie dowiedziono jednak, by barwnik powodował u ludzi pojawienie się jakichkolwiek stanów chorobowych. Wiadomo natomiast, że spożyty w nadmiarze E150d jest w stanie wywołać takie reakcje organizmu jak nadpobudliwość oraz rozwolnienie. Według obowiązujących przepisów dzienne dopuszczalne spożycie karmelu amoniakalno-siarczynowego wynosi 20mg/kg masy ciała.

E150d a inne dodatki chemiczne

Karmel amoniakalno-siarczynowy często występuje w produktach wraz z następującymi dodatkami chemicznymi: • E160c – ekstrakt z papryki (kapsantyna)
• E162 – czerwień buraczana (betanina)
• E172 – tlenki i wodorotlenki żelaza
• E302 – askorbinian wapnia
E330 – kwas cytrynowy
• E472a – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E508 – chlorek potasu
• E559 – krzemian glinu
• E900 – dimetylopolisiloksan.

E150d na tle innych barwników

Warto zdawać sobie sprawę, że karmel amoniakalno-siarczynowy nie jest jedynym karmelem używanym do barwienia żywności. Oprócz niego rozróżnia się jeszcze trzy inne substancje koloryzujące, jakie uzyskuje się przez palenie cukru w obecności odpowiednich związków chemicznych. E150d często bywa nazywany karmelem klasy IV. Inne barwniki z grupy substancji koloryzujących E150 to: • karmel prosty (I klasy) E150a – barwnik pieczywa, coli, czekolad, jogurtów, dżemów i lodów;
• karmel zasadowo-siarczynowy (II klasy) E150b – używany do whisky, brandy, lodów i napojów mlecznych;
• karmel amoniakalny (III klasy) E150c – stosowany w czekoladach, herbatnikach, pieczywie, dżemach, marynatach i sosach.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni