Karkówka w sosie śliwkowo-cynamonowym do klusek śląskich

W chłodniejsze dni potrzebujemy bardziej kalorycznych posiłków. Poniższe danie należy do tych bardzo sycących i, dodatkowo, rozgrzewających. Karkówka to mięso, które dość szybko staje się
miękkie. Aromatyczny cynamon wraz ze śliwkami nadają jej niepowtarzalny smak. Do przyrządzenia dania potrzebne są w zasadzie dwa składniki i garść przypraw. Dodatkiem do karkówki może być ryż, makaron lub kluski śląskie. Przy zastosowaniu klusek mrożonych czas przygotowania takiego obiadu to max. 45 minut.

Karkówka w sosie śliwkowo-cynamonowym do klusek śląskichKarkówka w sosie śliwkowo-cynamonowym do klusek śląskich

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • 100 g śliwek suszonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 średni liść laurowy
  • parę ziarnek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
  • olejdo smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 opakowania klusek (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)

Przepis

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy z obu stron cynamonem, solą i pieprzem i podsmażamy na dużym ogniu do zrumienienia.

Przepis

Podsmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy 1 litrem wrzątku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Do karkówki dodajemy również pokrojone w małe kawałki śliwki i dusimy pod przykryciem aż do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Pod koniec możemy odkryć garnek, aby woda odparowała i sos się zagęścił.

Przepis

Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale pamiętając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, żeby kluski się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu i układamy na talerzach. Ciepłe kluski polewamy sosem i podajemy z karkówką. Tanio, szybko, smacznie!

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności