Karkówka w sosie śliwkowo-cynamonowym do klusek śląskich
W chłodniejsze dni potrzebujemy bardziej kalorycznych posiłków. Poniższe danie należy do tych bardzo sycących i, dodatkowo, rozgrzewających. Karkówka to mięso, które dość szybko staje się
miękkie. Aromatyczny cynamon wraz ze śliwkami nadają jej niepowtarzalny smak. Do przyrządzenia dania potrzebne są w zasadzie dwa składniki i garść przypraw. Dodatkiem do karkówki może być ryż, makaron lub kluski śląskie. Przy zastosowaniu klusek mrożonych czas przygotowania takiego obiadu to max. 45 minut.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy z obu stron cynamonem, solą i pieprzem i podsmażamy na dużym ogniu do zrumienienia.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy 1 litrem wrzątku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Do karkówki dodajemy również pokrojone w małe kawałki śliwki i dusimy pod przykryciem aż do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Pod koniec możemy odkryć garnek, aby woda odparowała i sos się zagęścił.
Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale pamiętając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, żeby kluski się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu i układamy na talerzach. Ciepłe kluski polewamy sosem i podajemy z karkówką. Tanio, szybko, smacznie!
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze