Trwa ładowanie...
d1bjxpi
05-12-2013 17:57

Karkówka w sosie śliwkowo-cynamonowym do klusek śląskich

Przepis

W chłodniejsze dni potrzebujemy bardziej kalorycznych posiłków. Poniższe danie należy do tych bardzo sycących i, dodatkowo, rozgrzewających. Karkówka to mięso, które dość szybko staje się
miękkie. Aromatyczny cynamon wraz ze śliwkami nadają jej niepowtarzalny smak. Do przyrządzenia dania potrzebne są w zasadzie dwa składniki i garść przypraw. Dodatkiem do karkówki może być ryż, makaron lub kluski śląskie. Przy zastosowaniu klusek mrożonych czas przygotowania takiego obiadu to max. 45 minut.

d1bjxpi
5.0
(36 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • ok. 1 kg karkówki
  • 100 g śliwek suszonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 średni liść laurowy
  • parę ziarnek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
  • olejdo smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 opakowania klusek (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)
Przepis

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy z obu stron cynamonem, solą i pieprzem i podsmażamy na dużym ogniu do zrumienienia.

Podsmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy 1 litrem wrzątku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Do karkówki dodajemy również pokrojone w małe kawałki śliwki i dusimy pod przykryciem aż do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Pod koniec możemy odkryć garnek, aby woda odparowała i sos się zagęścił.

Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale pamiętając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, żeby kluski się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu i układamy na talerzach. Ciepłe kluski polewamy sosem i podajemy z karkówką. Tanio, szybko, smacznie!

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Karkówka w sosie śliwkowo-cynamonowym do klusek śląskich
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj